StoryEditorOCM
4 kantunaPREDSTAVLJEN PROJEKT VRIJEDAN 4,1 MILIJUNA KUNA

Izrada masterplana omogućit će dugoročan razvoj prometnog sustava Zadra i županije

Piše A.F.
16. veljače 2018. - 16:00
studija_knezeva6-160218

Grad Zadar u suradnji sa Zadarskog županijom u petak je u Kneževoj palači predstavio projekt "Izrada prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverne Dalmacije" koji je temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometa na području Zadra i Zadarske županije. Masterplan obuhvaća područje zadarske županije te će omogućiti planiranje učinkovitog i održivog prometnog sustava u skladu s europskim i nacionalnim strategijama i planovima.

- Projekt se bavi izradom temeljnog strateškog dokumenta na temelju kojeg će se omogućiti dugoročan razvoj prometnog sustava grada Zadra i Zadarske županiju. Vrijednost projekt je 4.1 milijuna kuna, od toga je 85 posto sufinanciran od strane Kohezijskog fonda, a ostalih 15 posto iz nacionalnih doprinosa, rekao je Josip Milić, voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata iz Grada Zadra.

Na predstavljanju projekta sudjelovao je i Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.

- Masterplan predstavlja strateški dokument u kojem će se najprije analizirati postojeća situacija i ostali sektori poput gospodarstva i budućih demografskih kretanja, ali će se raditi i predviđanja budućih potreba i predlaganje prometnih rješenja koja bi trebala odgovoriti na te potrebe. Zadar i Zadarska županija su na samom vrhu u povlačenju sredstava iz Europskih fondova i nadam se da će biti još više projekata, rekao je Bilaver napominjujući kako je projekt Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Zadarskom županijom i Županijskom lučkom upravom u završnoj fazi te se nada kako će sljedeći mjesec biti potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju luke Tkon u vrijednosti 37 milijuna kuna te pripreme dogradnje luke Sali.

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić istaknuo je kako je zadaća temeljnog strateškog prometnog dokumenta prepoznati sve uvjete, probleme i potencijale cjelovitog prometnog sustava našeg područja te ponuditi rješenja za razvoj svih budućih prometnih projekata.

- Na regionalnoj razini projekt će obuhvatit cestovni, željeznički, pomorski i zračni promet, a na području gradova još i javni gradski i prigradski promet, kazao je gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, dodajući kako će zahvaljujući izradi masterplana imati potpunu analizu i cjelovitu sliku prometnog sustava s točnim podacima o prometnim tokovima, opterećenjima i navikama kao temelj optimalnog prometnog modela za Zadar i županiju.

- Danas je pred nama jedna nova stranica koju ćemo okrenuti. Zadarska županija je partner u projektu i držim da je voo jedna karika u lancu naše svijetle perspektive. Zadar je kroz povijest uvijek bio sjecište puteva između sjevera i juga, istoka i zapada te ovim projektom želimo vratiti Zadar i našu županiju u taj položaj. Ovo nam je velika šansa i generacije iza ans nam neće oprostiti ako je ne iskoristimo. Zadar će sigurno postati nezaobilazno tranzitno središte putničkog i teretnog prometa ovog dijela Europe, a to je budućenost našeg gospodarstva i generacija koje dolaze za nama, istaknuo je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Masterplan i Strateške studije utjecaja na okoliš izradit će Mobilita Evolva, Inženjerski bio i Ekonerg iz Zagreba, a rok za izvršenje ugovora je 12 mjeseci.

25. travanj 2024 10:54