StoryEditorOCM
4 kantuna"FASSA" DOBILA PAPIRE

Uskoro kreće izgradnja Tvornice cementa kod Obrovca?

Piše B.S.
19. veljače 2018. - 22:00
bbimagehandler

Jedan od najjačih europskih proizvođača žbuke, vapna i cementa, talijanska tvrtka Fassa Bartolo d.o.o. iz Spresiana, dobila je građevinsku dozvolu za izgradnju svoje tvornice na površini od 28 hektara, u poslovnoj zoni Brčići u Kruševu, saznajemo od Marina Gligore, direktora ovog 150 miljuna kuna "teškog" projekta.
Prethodno je Fassa od Ministarstva gospodarstva dobila koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina na eksploatacijskom polju boksita "Kruševo" koja je ugovorena do 2056. godine.

- Projekt koji smo davno započeli ostao je nepromijenjen. Sada se trenutačno analizira kako ga uklopiti postojeće investicijske projekte, jer smo u međuvremenu pokrenuli još tri projekta na Siciliji i u Brazilu. Jedino što se ažurira zbog protoka vremena tehnološki su procesi koji svake godine idu naprijed i sve su suvremeniji, pa tako i u ovom slučaju - rekao je Gligora.
Kako se eksploatacijsko polje nalazi na njegovom području Grad Obrovac je još 2016., prve godine potpisa koncesijskog ugovora, dobio prvu ratu u iznosu od 1,5 milijuna kuna, a narednih godina fiksna naknada iznosit će 90 tisuća kuna.
Iako je po svemu sudeći sada riješena sva papirologija u priči koja traje više od 15 godina, Gligora ipak nije htio precizirati kada će početi i izgradnja tvornice koja bi u proizvodnji trebala koristiti najsuvremeniju tehnologiju bez dima i prašne, otpadnih voda, te zapošljavati 180 radnika.

- Investicija u Brazilu nam je vrlo važna i moramo je dovršiti prije nego što krenemo s realizacijom tvornice kod Obrovca. No vjerujem da ćemo već ove godine krenuti u realizaciju, provesti natječaje za izvođače radova i nabavu sve potrebne opreme - rekao je.
U tvornici u Obrovcu planira se godišnja proizvodnja 66 tisuća tona vapna, do 170 tisuća tona žbuke, te 850 tisuća tona cementa. Priča oko 150 milijuna kuna "teškog" talijanskog ulaganja započela je još 2003. godine kada je tvrtka kupila 283 tisuće četvornih metara zemljišta u industrijskoj zoni grada Obrovca za gradnju tvornice, a od Hrvatskog fonda za privatizaciju Dalmatinske rudnike boksita Obrovac. No sve je zapelo na eksploataciji kamena, jer se ispostavilo da se od devet eksploatacijskih polja koja su rudnici imali na papiru niti jedno ne može iskorištavati. Bilo je potrebno uz okolišnu, sve dozvole ponovno dobiti. Fassa je na koncu dobila i pravo služnosti na šumskom zemljištu, a od Ministarstva gospodarstva koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina na eksploatacijskom polju boksita "Kruševo".
Primarna djelatnost tvrtke je proizvodnja i plasman gotovih žbuka i drugih proizvoda za gradevinarstvo. U posljednjem desetljeću Fassa je proširila liniju za završne radove u graditeljstvu proizvodnjom boja na bazi vode i suhog morta, kao i ljepila za pločice, raznih pripravaka za graditeljstvo i suhe podloge, te gipsa i vapna. Zapošljavaju ukupno oko 850 radnika i 350 prodajnih posrednika uz godišnji promet od oko 350 milijuna eura.

24. travanj 2024 19:17