StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA OPTUŽNICA U ZADRU ZBOG PRIJETNJE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA

Tražeći da mu vrati novac, preko Facebooka mu poručio da će mu "otkinuti glavu", te da mu "j... oca Crnogorca i mater!"

20. veljače 2018. - 20:20
Massenger Kids

Zbog pokušaja iznude preko društvene mreže Facebook, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu protiv 53-godišnjeg umirovljenog branitelja iz Starigrada.

U nakani da se nepripadno okoristi, 53-godišnjak je, prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, 8.lipnja 2017. godine dok se nalazio u Starigradu Paklenici putem društvene mreže Facebook poslao prijeteće poruke dugogodišnjem prijatelju dok se ovaj nalazio u Maslinici na otoku Šolti.

Tražeći da mu vrati njegovih 25 tisuća kuna koje mu je navodno posudio, 54-godišnjak je prijatelju u porukama zaprijetio da će mu "rukama otkinuti glavu", te da mu "j... oca Crnogorca i mater". Uz to mu je, prema optužnici zadarskog ODO-a, "za kraj" poslao i broj bankovnog računa, kao i poruku da mu njegovih 25 tisuća kuna mora vratiti do utorka, jer će u protivnom u srijedu "doći po njega". Dodao je kako čeka utorak kada će mu predati dug s kamatom, iako je, kako se navodi u optužbi, bio svjestan da mu ovaj duguje samo 5 400,00 kuna.

Sve je to kod njegovog prijatelju izazvalo osjećaj tjeskobe, uznemirenosti i straha od realizacije prijetnje, zbog čega je 53-godišnjaka prijavio Policijskoj upravi Splitsko dalmatinska koja je protiv 54-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu. Nakon što je priveden policija mu je zaplijenila mobitel kako bi izuzela dokaze, odnosno poruke s Facebooka.
Na prvom je ispitivanju negirao da bi ozbiljnije prijetio svom dugogodišnjem prijatelju.

Pojasnio je kako mu je posudio 25 tisuća kuna jer je bio u lošoj financijskoj situaciji, te da mu je novac trebao za život. Novac koji mu je posudio prijatelj je međutim utrošio za radove na nekretnini u Maslinici na Šolti čiji je vlasnik, a on se dogovarao s njim da iskoristi tu nekretninu za otvaranje Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva(OPG). Potvrdio je i da mu je posudio još pet tisuća kuna ali za troškove pogreba bake, no dodao je da taj iznos nije tražio da mu vrati.

Njegova je obrana međutim ocijenjena neutemeljenom jer je oštećenik u detalje opisao njihove odnose i kontakte, te sve ono što se događalo duže vrijeme od njihovog upoznavaja prije desetak godina.

Uvredljivi komentari i prijetnje postali su svakodnevica na društvenim mrežama. Još u siječnju Prekršajni sud u Zadru novčano je kaznio Šibenčanina (40) i njegovu šogoricu (27) iz Splita jer su se kolovozu prošle godine međusobno vrijeđali preko Facebook messengera. Policiji je sve prijavila supruga Šibenčanina jer se preplašila nakon što joj je sestra ozbiljno prijetila.

Prošle je godine policija zabilježila šezdesetak prijetnji putem društvenih mreža, godinu prije bilo ih je 92, a 2015. u Hrvatskoj je zabilježena 91 prijetnja preko društvenih mreža.

U policiji navode kako reagiraju isključivo kad su u pitanju ozbiljne prijetnje za život i integritet osoba.

24. travanj 2024 19:34