StoryEditorOCM
4 kantunaLETCI PROTIV ISTANBULSKE KONVENCIJE U OŠ Š.K. BENJE

Ravnatelj Marin: Na kraju mog mandata netko skuplja jeftine političke bodove!

23. veljače 2018. - 09:43
solarni_suncokret3-210313

- Moramo oštro reagirati na ono što se dogodilo u prostoru Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Naime, u zbornici te škole pojavili su se letci „građanske“ inicijative „Istina o Istanbulskoj“, dakle, one iste „građanske“ inicijative koja je sa Zadarskom nadbiskupijom prethodno dijelila „istinu“ o "Istanbulskoj" u crkvi na Puntamici - stoji u medijskom priopćenju Irene Gulan Šimurine, predsjednice Inicijative žena HNS-a Zadarske županije te vijećnice u Gradskom vijeću.

Vijećnica Gulan Šimurina u svom dopisu posebnu pažnju skreće na to da su škole obrazovne, svjetovne institucije, da obrazovati djecu u njima mogu samo osobe koje su za to osposobljene i koje za to imaju dozvolu, i stoga se pita kako je „moguće da su se propagandni letci 'građanske' inicijative koja širi neistine uopće našli u prostoru osnovne škole“.

Letci pronađeni u zbornici prvenstveno su sporni jer stavljaju fokus na rodnu ideologiju, a ne na pravu definiciju konvencije kojoj je u cilju sprječavanje i borba protiv nasilja nad ženama, i na taj način ne potiču „zdravu“ javnu raspravu. Homofobni stavovi prezentirani su kao činjenice te je izražen velik strah za vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod.

„Dječaci si u vrtićima oblače suknjice i lakiraju si nokte kako bi isprobali 'osjećaju' li se bolje kao djevojčice.

Edukacija ili pamfleti

Jesam li muško ili žensko? U školi su mi rekli da mogu odlučiti...“ – ovakve rečenice dio su letka, točnije njih desetak koliko ih je viđeno na stolu školske zbornice.

Djelatnici ih učenicima nisu podijelili, a kako su se ovi „edukativni materijali“ uopće tamo našli, upitali smo ravnatelja škole Marka Marina. Osim što je kazao da je protiv sličnih pamfleta u školama, ravnatelj Marin je iskazao mugućnost kako je sve ovo podvala da bi se narušila njegova pozicija ravnatelja.

- U srijedu 21. veljače sazvao sam sjednicu učiteljskog vijeća na kojoj je od 90-ak djelatnika tek nekoliko kolega izjavilo da je vidjelo letke, a svi su potvrdili da letci nisu dijeljeni učenicima. Dok je informacija o letcima stigla do mene, više ih nije bilo u zbornici. Očito je da je jedan od djelatnika letke sam donio u školu i anonimno dojavio medijima o tome. Sramotno je da se pojedninci bave ovakvim senzacionalizmom umjesto da se naglasi kvaliteta rada škole i uspjesi na županijskoj i državnoj razini, unatoč teškim uvjetima rada. Ne mogu se oteti dojmu, s obzirom da se bliži kraj mog ravnateljskog mandata, da se radi o skupljanju jeftinih političkih bodova i stvaranju klime za postavljanje budućeg ravnatelja - odgovorio nam je Marko Marin, dodajući da takvi pamfleti ne služe ničemu, „osim što zabavljaju pojedince u raznim političkim strankama“.

25. travanj 2024 04:54