StoryEditorOCM
4 kantunaČUDAN NATJEČAJ ZA BORELLIJEVU 8

Stipe Knežević: Grad je pogodovanjem obećao lokal i pola moje tarace! Pročelnik Korona: Knežević zazire od konkurencije!

7. ožujka 2018. - 13:40
prostor1-050318

Najam poslovnog prostora u Ulici Borelli 8 kojega je na natječaj među 18 poslovnih prostora ponudio Grad Zadar, već je danima tema ćakula na Poluotoku. Da se ne radi samo o ćakulama, uvjerava nas dugogodišnji zadarski ugostitelj Stipe Knežević, vlasnik istoimenog restorana Stipe i predsjednik Obrtničke komore u Zadru, koji je ogorčen proširenjem namjene tog prostora osim trgovačkog i u ugostiteljski.

Prostor Borelli 8 nalazi u neposrednoj blizini njegovog restorana, a godinama je taj prostor koristio poduzetnik Mile Baričević za trgovinu odjeće. Nakon što je nedavno zatvorio trgovinu, Grad je odlučio taj prostor od 153 kvadrata ponuditi u najam po cijeni od 11 eura za kvadrat. Kneževiću je sporno to što je Grad Zadar bez procedure odlučio prenamjeniti taj prostor u ugostiteljski, a razlog je što su na prostor, uvjeren je Knežević, "bacili oko" poduzetnici iz Pakoštana koji su navodno povezani s utjecajnom političkom figurom iz tog kraja, pa je iz gradske uprave unaprijed obećano da željeni prostor i dobiju. I to ne samo bivšu trgovinu, već i terasu u dvorištu zgrade koju je prije nekoliko godina Knežević u dogovoru sa stanarima zgrade uspio oplemeniti, te je koristi kao ljetni štekat svoga restorana.

Budućim ugostiteljima navodno je obećano "pola Stipine terace", a Knežević u svemu vidi nepošten način da se nekome pogoduje nauštrb njega koji dugi niz godina radi tijekom cijele godine i plaća sve obveze. Dogodi li se to da mu netko na nepošten način otme "taracu" koju je sam uredio, Knežević kaže kako će morati zatvoriti svoj ugostiteljski obrt.

- Pogledajte samo kako taj natječaj izgleda, već je na prvi pogled čudan. Navodi se kako se u Borellijevoj 8 nudi 153 kvadrata za pripremanje i usluživanje hrane i pića, a onda se nakon toga navodi i trgovina odjećom, obućom i kozmetikom. Oni će reći da se prenamjena dodala jer se trgovačka djelatnost tamo pokazala nerentabilnom. Ali to ovisi o onome tko obavlja tu djelatnost, a ne o prostoru. Možda bi nekom drugom bila rentabilna. Naprije je prostor trebalo ponuditi u svojoj bazičnoj djelatnosti, pa ako to ne ide, onda korigirati cijenu, pa ako se niti tad ne iznajmi, tek tada eventualno razmišljati o prenamjeni, jer upravo trgovina nedostaje na Poluotoku.

Osim toga za restoran morate ispunjavati mnoge uvjete. Što je s ventilacijom iz kuhinje, je li tko pitao stanare može li tamo biti restoran? Što je s opskrbom, skladištem? O ničemu se tome nije razmišljalo, već se brže-bolje odmah ponudilo u najam za lokal, tako da ja u tome ne vidim ništa drugo nego pogodavanje nekome tko je "bacio oko" na tu lokaciju. Devastiranu taracu u dvorištu koja je služila za pse koju sam kroz nekoliko godina oživljavao i u koju sam uložio znatna financijska sredstva, a sve to u dogovoru sa stanarima, na ovaj se način želi oteti preko noći i moram reći da sam ogorčen načinom na koji se to čini. Radi se još gore nego što se radilo i pravi se još veći nered. Jako sam razočaran, mislio sam da je nova garnitura koja dolazi korektna i poštena, da će zajednički raditi s nama obrtnicima, ali način na koji se radi gori je nego prije – rekao nam je s gorčinom Knežević.

Kaže kako se obratio i samom gradonačelniku Branku Dukiću kojega osobno poznaje, a koji mu je rekao kako ne zna ništa o prenamjeni toga prostora. Čudno ako je natječaj raspisan u njegovo ime. U Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom kojim upravlja pročelnik Tomislav Korona uvjeravali su ga kako će natječaj biti objavljen bez ugostiteljske djelatnosti. U ponedjeljak ga je međutim dočekao "hladan tuš" kad je vidio u natječaju da se prostor nudi i za pripremanje i usluživanje hrane i pića, što je samo potvrdilo njegove sumnje da se s tim prostorom "mućka" u nečiju korist.

- Znam točno o komu se radi, ali ne bi bilo korektno da bez potvrđenih dokaza to javno iznesen. Ako nisam u pravu u svojoj sumnji, neka me iz Gradske uprave demantiraju, ali djelom, ne riječima. Najgore je od svega što se unaprijed znalo što će to biti i za koga je. To me iziritiralo najviše, kao i činjenica da u Gradu niti malo ne razmišljaju o stanarima koji tamo žive – kazao je Knežević uvjeren da će tamo uskoro "niknuti" ugostiteljski objekt.

- Ja bih sad trebao predati zahtjev za obnovu ugovora za javnu površinu tarace i ne znam što mogu očekivati od Grada. S obzirom da je iz Gradske uprave nagovješteno da će taraca "ići na pola", ne znam čemu se dalje mogu nadati. Cijeli moj posao sad dolazi u pitanje, jer ako ste lokalom zavučeni izvan ulice, drugačiji su uvjeti rada nego onih koji rade vani - ističe.

U Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom uputili smo pitanja o spomenutom natječaju. Evo što su nam odgovorili:

- Grad Zadar ne pogoduje nikom i nikada. To ne želi, a niti se može. Grad Zadar raspisuje javni natječaj s početnom cijenom za svaki poslovni prostor s pojedinačno određenom cijenom. Svaki ponuditelj je obavješten o mjestu i vremenu otvaranja ponuda i otvaranje ponuda je javno. Na otvaranju ponuda su uglavnom svi ponuditelji i odmah se vidi tko je najpovoljniji ponuđač. Prema tome, mjesta sumnji nema. Grad Zadar je također ovlašten mijenjati namjenu poslovnih prostora, uglavnom vodeći računa o tome što smatra da će se najbolje iznajmiti i što je u tom trenutku najpovoljnije. Budući da ste dobili informaciju od Stipe Kneževića koji je ugostitelj, držimo da je takvo njegovo ponašanje rezultat zaziranja od konkurencije. Prilikom raspisivanja natječaja Grad Zadar se strogo drži pozitivnih zakonskih propisa i Odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora – stoji u odgovoru Odjela pročelnika Tomislava Korone.

Njihova primjedba da se Knežević boji konkurencije vjerojatno je na mjestu, ali ne možemo na kraju ne primjetiti nešto čudno iz njihovog odgovora: ako se natječaj za Borellijevu 8 odnosi i na trgovačku i na ugostiteljsku djelatnost, kako znaju prije otvaranja ponuda da će tamo doći konkurencija Kneževiću?

Jer to znači kako ipak već znaju da u Borellijevu 8 stiže – novi lokal.

 

Cijene po kvadratu od 32 do 50 eura 
Grad Zadar iznajmljuje ukupno 18 svojih poslovnih prostora, a najskuplji je na Narodnom trgu 5, kojega je donedavno koristila Turistička zajednica grada Zadra za Turistički infocentar. Sad je namijenjen trgovini na malo konditorskim, autohtonim, kozmetičkim proizvodima ili odjećom i obućom, pa čak i proizvodima od jadranskih koralja, po početnoj cijeni od 50 eura za 26 četvornih metara (na prvom natječaju početna cijena bila je 55 eura). U Ulici Mihovila Klaića 4 iznajmljuje se, također za trgovinu, 44 kvadrata po cijeni od 35 eura, dok u istoj ulici, samo na broju 7, u najam ide i 54 kvadrata po cijeni od 32 eura za kvadrat.

 

18 poslovnih prostora
Evo koje još prostore iznajmljuje Grad Zadar: Bana J. Jelačića 12a i 14b (175 kvadrata – 10 eura), Biskupa J. Divinića 4 (11 kvadrata - 10 eura), Braće Vranjana 11 (55 m – 25 eura), Braće Vranjana 9 (skladište kavane Danica 145 m – 4 eura), I. Mažuranića 4 (3 m – 5 eura), Kovačka 2 (31,80 m -12 eura), Kovačka 4 (30 m -15 eura), M. Klaića 4 (44 m – 35 eura) M. Klaića 7 (54 m – 32 eura, prostori nekadašnje Slavonija tekstila i mesnica), Madijevaca 3 (15 m – 5 eura), MO brodarica D. Špike 12a (7,58 m – 10 eura), Obala kneza Branimira 8 (47 m - 11 eura), Obala kneza Branimira 16 (59 m – 22 eura), Varoška 6 (91 m – 15 eura nekadašnja trgovina voštanicama), V. Papafave 1 (29 m – 5 eura) i V. Papafave 1 (54 m – 15 eura). 
Ugovori će biti potpisani na pet godina, a za osam poslovnih prostora najpovoljniji ponuditelji će morati dostaviti i bankovno jamstvo.
19. travanj 2024 23:03