StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVNO: SVJETSKA GASTRO IKONA I DE NIROV PRIJATELJ PRIVATNIM AVIONOM STIGAO NA "JAPAN FUSION IN KALI"

Chef Nobu Matsuhisa: Hrvatska tuna je izvrsna, želim je imati u svojim restoranima!

7. ožujka 2018. - 12:35
nobu22-060318

'Japan Fusion in Kali' naziv je poslovno-gastronomskog događaja kojim su u Kalima na otoku Ugljanu najveći uzgajivač tuna u Hrvatskoj poduzeće 'Kali tuna' i njegov vlasnik Jiro Kambe obilježili 25.godina hrvatsko-japanskog prijateljstva odnosno diplomatskih odnosa dviju zemalja te početak poslovne suradnje ovog poduzeća s najvećim svjetskim lancem sushi restorana Nobu.

Ovom je eventu u kaljskom restoranu 'Pescatore' Nikole Rajčića nazočio osobno Nobu Matsuhisa, hodajuća ikona svjetske gastronomije i najpoznatiji japanski chef u svijetu uopće, koji je svoje poslovno carstvo koje se satoji od 47 restorana u gotovo svim metropolama svijeta te sedam hotela najviše kategorije, sagradio sa svojim dugogodišnjim prijateljem i poslovnim partnerom, slavnim glumcem Robertom De Nirom.

Nobu je na zadarski aerodrom sletio u utorak ujutro privatnim avionom, brodom obišao uzgajališta 'Kali tune', a potom i aktivno sudjelovao na gastro fešti na kojoj su jela pripremali glavni chefovi čak tri londonska Nobu restorana, zatim onih u Monte Carlu, Moskvi, Budimpešti, Dubaiu i Moskvi. S hrvatske strane jela od tune i drugih ribljih sirovina pripremalo je osam kuhara iz hotela iz Udruge Jadranski luksuzni hoteli.

Vlasnik Kali tune i branda 'Toro Cro Maguro' pod kojim se u Japanu i svijetu prodaje hrvatska tuna, Jiro Kambe, diskretno je organizirao ovaj japansko-hrvatski party pozvavši u goste svoje poslovne partnere i suradnike iz Japana, SAD-a i Zadra, ali ne i političare pa su ovoj svečanosti od njih bili nazočni samo japanski veleposlanik u Hrvatskoj Keiji Takiguchi i načelnik općine Kali Marko Kolega. Ali je zato u Kali stigao i japanski sumo borac Kaito Baruto kojeg je svojedobno pobijedio Mirko Filipović i kojem je Kali tuna glavni sponzor.

Kolega je istaknuo koliko je važan ovaj događaja odnosno poslovni uspjeh 'Kali tune', najvažnijem poduzeća u Kalima koje su malo otočko, ali veliko i nadaleko ribarsko mjesto u kojem se, uostalom, i to baš u 'Kali tuni' po prvi put počela uzgajati odnosno dohranjivati ova riba koja nakon toga izborila izuzetno visoko mjesto na japanskom tržištu.

Međutim, Jiro Kambe je odlučio drastično promijeniti način poslovanja: dio tuna iz njegovih kaveza i dalje odlazi na tržište u Japan, ali je on vidio mogućnost u direktnoj prodaji američkim sushi restoranima. Tim je putem najprije došao do poslovnog povezivanja s kalifornijskim lancem 'Mikuni', a sad je sprema za opskrbu vrhunskim, pravilno tranširanim i uskladištenim mesom tune za veliki 'Nobu' lanac restorana i hotela na pet kontinenata.

Sam Nobu je u utorak ovako opisao bluefin tunu iz kaljskih kaveza:

- Kvaliteta je hrvatske tune je izvrsna. Želim je imati u svojim restoranima. Gospodin Kambe je moj dobar prijatelj i mi već koristimo njegovu tunu u Japanu, u našem tokijskom restoranu, ali smo je do sada nabavljali na burzi. Sada je nastojimo uvesti i u sve naše druge restorane. Tuna je specifična namirnica kod koje treba paziti na puno toga kod transporta i čuvanja svježine, a problem su i različite pravne regulative kod uvoza u različitim zemljama u kojima imamo restorane – rekao je Nobu koji je sam demonstarirao kako pripravlja sushi, sashimi i druga jednostavna jela od riže i tune iako, na žalost, nije bilo vremena da preipremi i neka od svojih orginalnih jela s potpisom.

Svečanost japanske vrhunske gastronomije bila je upotpunjena i s još nekoliko perfomansa, među ostalim iz ceremonijalnim rezanjem tune (katai show) kojeg su izveli stručnjaci iz tvtke Uoriki, te ceremonijalnim ispijanjem sakea iz bačve koja je prije toga razbijena drvenim maljevima.

Na ekskluzivnom japansko-hrvatskom domjenku, više gozbi, u Kalima, bio je nazočan i Rudolf Štefan, vlasnik restorana 'Pelegrini' koji je nedavno dobio Michelinovu zvjezdicu, a koji, zanimljivo do sada nije pripremao jela od tune iz uzgajališta.

- Međutim od sada jer to moguće jer je 'Kali tuna' došla do standarda očuvanja izvorne kvalitete mesa tune na vrlo niskom temperaturama koji nam osigurava da možemo u restoranu imati ovu vrhunsku namirnicu.

19. travanj 2024 01:44