StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: DAN OTVORENIH VRATA

Zadarske cure i mladići žele u policajce: Ne idite u Dublin Ryan airom, dođite na Višnjik rukovati Erom!

Piše Lucija PARIĆ i Ksenija MLINAR
7. ožujka 2018. - 17:45
policija8-070318

Na Dan otvorenih vrata Policijske akademije i Policijske uprave zadarske, koji je organiziran kako bi se mlade animiralo za buduće zanimanje policajke i policajca, odazvalo se mnoštvo zadarskih srednjoškolaca iz završnih razreda, ali i zainteresiranih građana.

Cijela je akcija bila organizirana pod simpatičnim motom "Ne idite u Dublin Ryan airom, dođite na Višnjik rukovati Erom". Za one koji ne znaju, "Ero" je hrvatska strojnica proizvedena tijekom Domovinskog rata.

A svi koji su bili na Višnjiku imali su što i vidjeti: interventni policajci pokazivali su raskoš svog znanja i talenta borilačkih vještina uz žestoke rock zvukove AC/DC-ja, brza i žestoka policijska auto-moto oprema ispred dvorane, jurilice, brodovi i demostracija arsenala oružja samo su dio onoga što su hrvatski policajci pokazali mladima koji bi mogli krenuti njihovim stopama.

Naime, u tijeku je natječaj za upis u tekuću godinu na Policijskoj akademiji koji traje do 6. srpnja ove godine. Mjesta ima za 600 kandidata koji moraju biti mlađi od 28 godina, sa završenom četverogodišnjom srednjom školom i sa zadovoljavajućim psihofizičkim sposobnostima koje će dokazati na posebnom testu. Neki od srednjoškolaca svoju su sposobnost pokazali na licu mjesta: najhrabriji su se okušali u testu zvanom poligon i bili čak i bolji od demonstratora!

Ostale aktivnosti koje su policajci prikazali su traženje eksploziva uz pomoć pasa i rukovanje eksplozivom i oružjem, u čemu su posebno dobre žene policajke, otkriva nam voditeljica policijske škole "Josip Jović" Renata Odeljan, inače Zadranka koja je specijalno za ovu prigodu stigla u rodni grad.

- Od 371 polaznika naše škole, sedamdesetak je žena koje su se pokazale boljima od muškaraca u uporabi službenog oružja - otkrila nam je Odeljan, a da bi se ta priča mogla nastaviti, svjedoče nam i dvije srednjoškolke koje smo sreli jučer na Višnjiku.

Učenice trećeg razreda srednje škole, Josipa i Brigita, iskazale su ozbiljnu namjeru za upis na policijsku akademiju i priznale nam kako ih posebno zanimaju kriminalistika i rukovanje oružjem. Policija im je prvi izbor.

- Osjećam se fizički spremna za ovaj posao jer se i inače bavim sportom, što je odličan preduvijet za policijski posao. Zato nemam straha i nadam se da ću upasti na akademiju - kaže nam Brigita.

Ako zadovolje sve testove, policija im nudi sva potrebna sredstva za rad, uključujući hranu i smještaj te 400 kuna džeparca. Po završetku obuke, čeka ih i prosječna plaća od pet do šest tisuća kuna.

Policajka Marija Jurlina iz PU Pag ohrabruje žene, svoje buduće kolegice.
- Istina, kriteriji za nas žene su nešto slabiji u odnosu na muške kolege, a moje iskustvo u Policijskoj akademiji je više nego pozitivno. Iako u društvu još prevladava misao da žene nisu za ovaj posao, u svojoj generaciji primjećujem pomak prema jednakosti - kazala nam je mlada policajka Marija s Paga.

Povećana potražnja za policajcima nastala je zbog uvođenja schengenske granice, ali i zbog smjene generacija i odlazaka u mirovinu. Sada u Zadarskoj županiji imamo jednog policijskog službenika na 307 stanovnika, odnosno jednog policajca na devet kilometara kvadratnih površine. Međutim, dobra je vijest da, unatoč manjku policajaca, nije zabilježen porast kriminalnih djela, ali se ipak osjeti na brzini rješavanja policijskih slučajeva. Na sreću, interes za zanimanje policajac zadnjih godina među mladima raste, prijava je sve više, a povećane su i upisne kvote. Ukratko, straha za policiju nema, zadarsku pogotovo.

- Naša zadarska policijska uprava spada u avangardu jer naši službenici imaju policijske bicikle, čak skutere na moru - kazao je načelnik PU zadarske Anton Dražina.

27. travanj 2024 03:31