PRODAN JOŠ JEDAN DIO GORTANOVIH NEKRETNINA Nagrada stečajnoj upravitelljici veća od 400 tisuća kuna!

PRODAN JOŠ JEDAN DIO GORTANOVIH NEKRETNINA

Nakon što je unovčen još jedan dio imovine Gortana Zadar, jedne od nekoć najmoćnijih zadarskih građevinskih tvrtki koja je otišla u stečaj zbog 957.961,22 kuna duga u neprekidnom razdoblju od 120 dana, Trgovački sud u Zadru odredio je nagradu od 406.040,00 kuna bruto stečajnoj upraviteljici Ivi Petanjek.

U ovom dijelu ovršnog postupka na prodaji je bila zgrada armiračnice i kovačnice, zgrada laboratorija i ureda, radionica mehanizacije, zgrada centralnog skladišta, te zgrada stambenih baraka sa gospodarskim dvorištem. U postupku koji se vodio na Općinskom sudu u Zadru te su nekretnine sa zemljištem prodane za iznos od 5,4 milijuna kuna, a najveći dio novca u iznosu od 4,6 milijuna kuna otišao je vjerovniku - OTP banci.

Dosad je na Općinskom sudu u Zadru ovrhom OTP banke prodano 157 Gortanovih nekretnina uz ukupnu cijenu od 50 milijuna kuna, među kojima i 35 stanova u luksuznom kompleksu nekadašnjeg TIZ-a. Građevinsko zemljište na Barbaričinama za 5.4 milijuna kuna kupila je Vodoinstalacija.
Prema izvještaju stečajne upraviteljice Petanjek na zadnjoj dražbi ovrhovoditelja OTP banke prodana su i 41 parkirna mjesta, te 20 poslovnih prostora za ukupno 10,7 milijuna kuna. Jedan od vjerovnika u postupku, Erste & Steiermarkische banka obustavila je pak ovrhu nad deset poslovnih prostora, 24 parkirna mjesta, te zgradi Stambeno poslovnog tornja.

Pod razlučnim pravom Republike Hrvatske nalazi se kompleks Bili brig u ulici Damira Tomljanovića Gavrana, odnosno 10 poslovnih prostora, te je u tijeku njihova identifikacija radi procjene vrijednosti, što se radi i na Poslovno stambenoj zgradi u ulici Franje Tuđmana na koju je razlučno pravo upisalo Ministarstvo financija.
Tijekom stečajnog postupka izvršeno je, prema izvještaju stečajne upraviteljice, usklađivanje komunalne naknade sa Gradom Zadrom za cijeli kompleks TIZ-a nakon dostave elaborata o etažiranju, kao i djelomično usklađenje sa Vodovodom Zadar, te upraviteljima zgrada koji obračunavaju pričuvu.

Od pokretnina pod razlučnim pravom RH je i automobil BMW X5 kojeg je RH procijenila za iznos od 225 tisuća kuna, uredski namještaj u ulici Andrije Hebranga, postrojenje za proizvodnju betona, te ostaci kranske dizalice - imovina procijenjena na iznos od 224 tisuće kuna.
Tvrtka Gortan-Zadar koju su 1995. godine osnovali koju su 1995. godine osnovali Stanko Zrilić i Ivan Jurjević uspješno je poslovala sve do 2012. godine. Prije pokušaja spasa kroz predstečajnu nagodbu OTP banka je s upisanim hipotekama na nekretninama pokrenula ovrhu za naplatu dospjelih, a neplaćenih rata kredita koje su premašivale iznos od 100 milijuna kuna.
Vjerovnici su dosad prijavili ukupno 191,375.512 kuna potraživanja, a među njima su najveća potraživanja OTP banke od čak 83,5 milijuna kuna, Erste banka traži 12,7 milijuna kuna, država za neplaćene poreze i doprinose 31,6 milijuna kuna…

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

TKO ĆE VODITI MJESNE ODBORE U TRI VELIKA ZADARSKA KVARTA? Bore Poštar: "Sudbina Relje je u mojim rukama – evo s kim nećemo surađivati!" O Bilom brigu i Maslini odlučuju nezavisni Marin Pijaca i Mate Zorica

Bore Poštar:
Kvartovske se izbore često naziva malo jačom anketom koja pokazuje gdje je tko pred sljedeće lokalne izbore, ali...
Bore Poštar: "Sudbina Relje je u mojim rukama – evo s kim nećemo surađivati!" O Bilom brigu i Maslini odlučuju nezavisni Marin Pijaca i Mate Zorica