StoryEditorOCM
4 kantunaZAPELO NA UKNJIŽBI ZAOBILAZNICE

Rekonstrukcija Puta Biliga neće prije jeseni

Piše AVŠ
13. ožujka 2018. - 18:47
bili_brig-130318

Iako Grad Zadar već ima gotov projekt te ishođenu lokacijsku i građevinsku dozvolu, rekontrukcija spoja Puta Biliga i Ulice Hrvatskog Sabora, jedne od najkritičnijih prometnih točaka u gradu, ipak je na čekanju do jeseni.
Kao i mnogo puta do sada, i ovaj 6.5 milijuna vrijedan projekt, zapeo je na administraciji: Hrvatske ceste, pod čijom je nedležnošću Ulica Hrvatskog Sabora, Zadranima najpoznatija kao "obilaznica", još uvijek ne uspjevaju riješiti uknjižbu te prometnice. A bez toga se ne može krenuti u realizaciju projekta.

- Uknjižba postojeće ceste preduvijet je za otkup ostatka zemljišta koji je potreban za ovu rekontrukciju. Kako će se Put Biliga širiti u desnu stranu, bit će potrebno otkupljivati dodatno zemljište od vlasnika tamošnjih terena. Grad već ima parcelacijski elaborat za taj dio, međutim, ne možemo ništa poduzimati dok se ne provede uknjižba Hrvatskih cesta i definira koji je dio još mora otkupiti- govori Darko Kasap, pročelnik gradskog upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Spoj Puta Biliga i Ulice Hrvatskog Sabora, odnosno izlazak sa Bilog Briga na zaobilaznicu, zbog oštre uzbrdice već je godinama noćna mora za sve vozače koji prolaze tim pravcem. Ne samo tijekom turističke sezone, već i zimi, na ovoj se prometnici stvaraju velike gužve, a ljeti i nepregledne kolone. Raskrižje na kojemu se s Puta Biliga uključuje u Ulicu Hrvatskog sabora opasno je i nepregledno zbog velike uzbrdice, i sami vozači se ne drže pravila već riskiraju izlijetanjem na zaolilaznicu, zbog čega su na tom dijelu prometnice česte teške prometne nesreće.

Taj problem riješit će se takozvanim deniveliranim raskižjem, koje je odabrano kao najbolji model za kompeksnu situaciju na ovom potezu i to na način da će uspon na sporno raskižje počinjati puno ranije nego sada, već na križanju za Bili brig. Tamo, gdje su također česti sudari, dolaze i semafori. Za potrebe rekonstrukcije, Put Biliga će se širiti u desnu stranu jer su s lijeve obiteljske kuće praktički napravljene uz samu prometnicu i za bilo kakve intervencije više nema prostora.

- Mi za ovaj projekt rekonstrukcije imamo i lokacijsku i građevinsku dozvolu, osigurana su i sredstva, a radovi jesu predviđeni u ovoj godini. Kad će točno započeti, sada je teško reći dok se ne završi uknjižba, a potom i imovinsko-pravna pitanja oko otkupa zemljišta. Okvirne su procjene kako će za taj dio posla trebati najmanje nekoliko mjeseci, potom dolazi ljetna sezona, tako da prije jeseni najvjerojantnije nećemo početi s radovima- kazao nam ja Kasap.

27. travanj 2024 00:19