StoryEditorOCM
4 kantunaBORIS RADMAN ZATRAŽIO RAZRJEŠENJE OD SUDAČKE DUŽNOSTI

Kornatima nikad kraja, sudac ode u odvjetnike...

13. ožujka 2018. - 22:34
8564098

Iako se očekivalo da će ponovljeno suđenje za šest tisuća stranica težak slučaj "Kornat" trajati još najmanje nekoliko mjeseci, čini se kako bi sve moglo biti puno kraće: sudac koji vodi ovaj veliki slučaj hrvatskog pravosuđa, Boris Radman, zatražio je razrješenje od sudačke dužnosti! Kako neslužbeno doznajemo, jedan od najpoznatijih zadarskih sudaca odlazi u odvjetničke vode, otvara svoju kancelariju i to je razlog zbog kojeg više neće biti sudac Županijskog suda u Zadru. Razrješenje je zatražio do 1. lipnja, što bi postupku "kornatske tragedije" moglo dati dodatno "ubrzanje", te drugu presudu Draženu Slavici već kroz nešto više od mjesec dana.

"O tome ne želim razgovarati. Nemam vremena", rekao je kratko u utorak u telefonskom razgovoru, dan nakon što je na Županijskom sudu u Zadru održao još jedno ročište u slučaju "Kornat" koje je u ovoj godini ušlo u završnu fazu.
O tome hoće li sudac Radman predmet dovesti do kraja ili će ga preuzeti drugi sudac predsjednik Županijskog suda u Zadru Boris Babić nešto će više, kako je priopćio, reći sutra, u srijedu.

Tijekom novog suđenja bivšem glavnom šibenskom vatrogasnom zapovjedniku, Draženu Slavici, koje je preuzeo 2016. godine nakon što je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu suca Borisa Babića, izašli su na vidjelo brojni propusti vatrogasnog sustava. Uz Radmanov već poznati perfekcionizam slučaj Kornati protresen je do najsitnijiih detalja, pa se u novom postupku doznalo za krive procjene, zakašnjele ili izostale reakcije u ustrojstvenom i zapovjednom lancu, ali i praznine u istražnom postupku neposredno nakon tragičnog događaja. Helikopter od kojeg je Slavica, primjerice, tražio pomoć za vatrogasce nikada nije stigao na Kornat jer je zahtjev bio poslan na pogrešnu adresu.

Kako se ispostavilo izostale su i snimke kamere s poprišta tragedije, istražitelji nisu propisno izuzeli pumpe i kanister za benzin, a zapisnik o očevidu pokazao s nevjerodostojnim. Na vidjelo je izašla i činjenica da je vojska znala za mrtve vatrogasce još u 16.30 sati, pa i prije toga, a Slavica je optužen da nakon saznanja o tragediji nije nazvao 112 već pomoćnika Glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Tomislava Vuku i lažno mu prikazao stanje na tom požarištu, govoreći mu da su vatrogasci u okruženju ali prešućujući stvarno stanje pri čemu je samo zatražio da se na Kornat uputi helikopter za izviđanje, ali ne i spašavanje. No, u pisanoj zapovjedi stoji da se sa na Kornat hitno uputi helikopter za spašavanje vatrogasaca, a ne za izvlačenje kako je uneseno u operativni dnevnik.

Kornat i mjesto stradavanja u to je vrijeme prvi nadletio helikopter Bell kojim je izravno zapovijedao general Josip Stojković, a koji je prethodno bio na ručku na Hvaru zajedno sa Tomislavom Vukom kada je ovog nazvao Slavica.

Do 29.i 30. ožujka, kada su zakazana nova ročišta u ovom postupku trebalo bi biti gotovo i novo kombinirano vještačenje koje je Radman zatražio od Instituta Ruđer Bošković, kao i ono vještaka sudske medicine Davora Mayera na okolnosti mehanizama i tijeka nastanka opasnosti za stradale osobe na otoku Kornatu. Radmanov zahtjev za vještačenjem sadrži četiri-pet gusto tipkanih stranica, te bi trebao rasvijetliti dosad nerazjašnjene okolnosti tragedije.

Hoće li sve to biti dovoljno da se do lipnja donese druga presuda jedinom optuženom Slavici, ili će predmet možda preuzeti drugi sudac tek će se vidjeti, mada je prema dosadašnjoj Radmanovoj sudačkoj praksi malo vjerojatno da će sudac takvog kalibra predmet napustiti prije nego što ga dovede do kraja.

Sve je to dodatno izervoltiralo već dotučene roditelje stradalih vatrogasaca koji jedanaest godina od tragedije nisu dočekali pravomoćnu presudu.
- Jednostavno ne možemo vjerovati da opet događa nešto što će dovesti u pitanje presudu na ovaj ili onaj način. Jedanaest godina čekamo i sada nas je strah da se nakon svega zbog nekih drugih okolnosti ne donese presuda "na brzinu". S druge strane postoji mogućnost da predmet preuzme drugi sudac i da sve opet krene ispočetka, što je opet nezamislivo na svoj način – ogorčen je Igor Marinović, otac Ivana Marinovića, jednog od dvanaest vatrogasaca koji su stradali na Kornatu.

Gotovo tri godine prije prva presude Slavici trajalo je na Županijskom sudu u Zadru rasvjetljavanje uzroka i okolnosti nesreće iznad uvale Šipnat na otoku Kornatu. Tadašnji sudac Babić donio je oslobađajuću presudu Slavici pod obrazloženjem da krivnja leži u cijelom sustavu koji nije bio spreman za spašavanje. Ustanovilo se je da je Slavica djelovao adekvatno, promptno i u skladu s informacijama koje je dobio.
Da li je bilo propusta, da li se nešto moglo drugačije poduzeti u konkretnim situacijama, trebalo je, prema njihovom zaključku, biti predmet posebne analize svih sustava koji su uključeni kako u sprečavanje nastanka tragedije tako i u pravcu umanjenja istih ako do njih dođe. Nepravomoćnu presudu zadarskog suda ukinuo je, međutim, Vrhovni sud nakon što je utvrđeno da je sudac Babić učinio previd jer je sudio po Kaznenom zakonu iz 1997. godine prema kojem, po određenoj visini kazne, u Sudskom vijeću treba biti pet sudaca, a ne tri koliko ih je bilo tijekom sudskog postupka.
Tužiteljstvo je Slavicu optužuje za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja.
Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. 

 
U četvrtak i petak 29.i 30 ožujka, kada su zakazana nova ročišta u slučaju "Kornat" na Županijskom sudu u Zadru trebali bi svjedočiti dr. Winton Afrić, vještak za telekomunikacije, te Miljenko Čop, stalni sudski vještak zračnog prometa. Afrić je vještačio 42 broja mobitela svih odlaznih i dolaznih poziva koje su vatrogasci zvali i primili u inkriminirano vrijeme. Čop je pak vještačio helikopter kojim su vatrogasci prevezeni na Kornat.
19. travanj 2024 01:37