StoryEditorOCM
KalelargaFOTOGRAFIJE S MJESTA DOGAĐAJA

Odronjava se zemlja u Posedarju: jedna kuća ugrožena, u more palo betonsko stepenište dugo 20 metara!

Piše IN
18. ožujka 2018. - 16:48
posedarje_odron11-180318

- Situacija nije ni kritična ni dramatična, ali treba biti na velikom oprezu - opisao nam je načelnik općine Ivica Klanac stanje u Posedarju gdje je u subotu i nedjelju proklizalo zemljište iznad mora na lokaciji Tunjarica u istočnom dijelu mjesta. Zajedno s više desetaka tona zemlje u more je završilo nekoliko borova i betonsko stubište u dužini 20 metara, a u dvorištu obližnje obiteljske kuće otvorio se rascijep u tlu duljine 19 metara.

- Jedna kuća je ozbiljno ugrožena, no druge su za sada u redu. Na tom dijelu Posedarja je visoka litica, 10 metara iznad mora, i ovakve pojave nisu rijetke - kaže načelnik Klanac.

Policija je u subotu zabilježila da su dvoje mještana Posedarja prijavili štete na svojoj imovini uslijed odrona zemljišta. Riječ je o objektima u ulici Nikice Gundića. Na broju 78 vlasniku su u more otišle betonske skale, a vlasnici kuće na broju 58 u more je završila zemlja, samo 15 metara udaljena od kuće. 

- Rješenje za ovakve situacije postoji, a ono se zove potporni zid. Velike količine kiše koje su pale u subotu, ali i nedjelju, otežavaju situaciju jer je zemlja već podosta natopljena, a i pristup samoj lokaciji je nezgoda. No, kao što sam rekao, potporni zid će ovakve situacije spriječiti - govori načelnik Posedarje dodajući da je natječaj Ministarstva graditeljstva upravo za sanaciju klizišta otvoren do 28. ožujka ove godine. 

- Projekt imamo spreman, ali sa sredstvima bi moglo biti problema. Vrijednost potpornog zida iznosi oko dva milijuna kuna, što znači da će općina u tom financiranju sudjelovati s 40 posto, a ostatak ćemo dobiti od države. Udio države u financiranju trebao je biti veći, ali smo zbog indeksa razvijenosti izgubili 20 posto. To znači da će općina morati osigurati 800.000 kuna, a za naš proračun je to puno - požalio nam se načelnik Klanac.

Tijekom subote i nedjelje na zadarskom je području palo preko 70 litara kiše po četvornom metru.

20. travanj 2024 13:14