StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA KRAJA SUĐENJU ZADARSKOG I BENKOVAČKOG VODOVODA OKO "PORATNOG DUGA"

Gradu s 56 milijuna proračuna nad glavom visi dug veći od 10 milijuna kuna

20. ožujka 2018. - 11:45
get_hi_media.php

Nezavisni vijećnici s liste Frane Tokića zatražili su tematsku sjednicu Gradskog vijeća Benkovca željni "boljeg upoznavanja i informiranja" o presudi Općinskog suda u Zadru u sporu između Vodovoda Zadar i benkovačkog Vodovoda i odvodnje. Riječ je o "prastarom" problemu s dugovima za vodu teškim desetak milijuna kuna, što gradu s 56 milijuna kuna proračuna kao mač visi nad glavom još od 2003. godine kada je započela pravosudna bitka dvaju vodovoda.

U sudskim su sporovima padale različite presude, uglavnom u korist zadarskog Vodovoda koji je od 1997. do 2001. godine isporučivao vodu benkovačkom Vodovodu i odvodnji, ali ti računi nisu plaćani. Na kaoncu, odlučujući o žalbi iz Benkovca, Županijski sud u Zadru je 2013. godine preinačio prethodne dvije presude pa je ispalo da ne moraju platiti dug, ali je iz zadarskog Vodovoda od Vrhovnog suda zatražena revizija.

Potom je Vrhovni sud u rujnu 2015. godine poništio prethodna suđenja i sve vratio na početak, pa je pred Općinskim sudom u Zadru 26. siječnja ove godine izrečena presuda po kojoj Benkovčani moraju vratiti 9,5 milijuna kuna duga, te platiti milijun i 250.000 sudskih troškova. Način vraćanja tog duga je ono što zanima nezavisne vijećnike, mada je dug Vodovoda i odvodnje prema zadarskom Vodovodu nastajao i nakon 2001. godine i dosegao dodatnih oko 11 milijuna kuna.

Međutim, oko tog novog duga je postignut dogovor po kome Benkovčani uredno plaćaju taj dug pretvoren u godišnje rate, ali je ostao stari problem "poratnog duga" koji je aktualiziran nedavnom presudom Općinskog suda.

-U sklopu tog dogovora oko novog duga je bio i sporazum o mogućnosti njegova smanjenja i to na način da Vodovod i odvodnja i Grad Benkovac riješe imovinsko pravne odnose oko crpne stanice Karin i taj nam objekt predaju u vlasništvo čime bi dio duga bio smanjen za vrijednost tog objekta, što će odrediti sudski vještak. Svjesni smo da je problem stari dug iz poratnog vremena, kojega Benkovčani žele tretirati kao naku vrstu "ratne štete" budući je riječ o vremenu kada se inzistiralo na povratku stanovništva i puštanju vode u cjevovode koji godinama prije toga nisu adekvatno održavani, kaže direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek i sam smatrajući da bi oko toga trebalo biti razumijevanja.

-Svakako bi u tome država trebala pokazati osjetljivost, a mislim da je jedan od načina rješavanja duga i dogovor između Hrvatskih voda i Grada Benkovca. Što se nas tiče, mi smo i sada spremni na razgovore i postizanje dogovora na tu temu, kaže Matek.

Na presudu Općinskog suda iz siječnja ove godine, u postupku koji traje punih 15 godina, iz Benkovca je uložena žalba, pa se još ne nazire kraj tom maratonskom suđenju. Ipak, benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić procjenjuje da će ove godine sve biti riješeno:

-Riješit ćemo to na obostrano zadovoljstvo i konačno prekinuti taj gordijski čvor. Uspostavili smo kontakte s Hrvatskim vodama na tu temu, a ako bude trebalo zatražit ćemo pomoć i od Ministarstva financija. Vjerujem da ćemo do kraja ove godine uspjeti pronaći model, kaže gradonačelnik Bulić procjenjujući da je rano s tim modelom ići u javnost.


 

24. travanj 2024 13:09