StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: IZRAELCI U ZADAR DONIJELI DONACIJU

Njihov izum, sustav za navodnjavanje „kap po kap“, poklonjen zadarskoj Poljoprivrednoj školi!

Piše L.Burčul
21. ožujka 2018. - 22:12

Izraelska tvrtka Netafim, globalni lider na području navodnjavanja čiji se inovativne tehnologije koriste u 110 zemalja svijeta, donirala je u srijedu sustav za navodnjavanje kap po kap, što je njihov izum, zadarskoj Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića. Škola će ga koristiti u stakleniku, a kako je naglasila ravnateljica Jelena Gulan, u lipnju će škola dobiti još jedan staklenik koji je kupljen sredstvima Ministarstva poljoprivrede. Svečanosti uručenja donacije u srijedu je prisustvovala i Irit Shneor, zamjenica veleposlanice Izraela u Hrvatskoj, kao i Itai Rosenberg, predstavnik izraelske tvrtke Netafim.

- U našoj je zemlji 60 posto površine pustinja, te smo morali stvoriti „čudo“ kako bi danas 95 posto hrane koju proizvodimo za svoje potrebe, točnije voće i povrće, raslo upravo u dvije pustinje. Zato smo svjetski lider u agrotehnologiji i izumitelji navodnjavanja kap po kap, te sam iznimno sretna što ćemo jedan takav sustav darovati upravo srednjoj školi. Učenici će puno naučiti, ali i sve nove generacije – rekla je Irit Shneor.

Ovaj računalno kontrolirani sustav navodnjavanja omogućava veliku uštedu vode, te istodobno korištenje gnojiva zajedno s vodom.

- Učenici će se educirati kako raditi na sustavu i kako uštedjeti vodu, a sustav je izvanredan i stoga što se lako kontrolira i može se koristiti u raznim uvjetima – istaknula je ravnateljica Gulan, dok je predstavnik tvrtke Netafim Itai Rosenberg, uz izražavanje zadovoljstva da se sustav donira upravo školi u kojoj će učiti i naredne generacije, rekao da Hrvatska i Izrael mogu izmjenjivati „značajne informacije o poljoprivredi“.

Zamjenik župana Šime Mršić napomenuo je da Zadarska županija ima četiri velika sustava navodnjavanja, trenutačno u raznim fazama – od projektiranja pa do onoga koji je u funkciji u Baštici. Sveukupno je time pokriveno više od dvije tisuće hektara zemlje, istaknuo je Mršić.

Svečanost u školi Stanka Ožanića vodila je Vlatka Vučić Marasović, koja je navela da izraelski Netafim donira Hrvatskoj pet ovakvih sustava, od kojih je jedan dodijeljen ovoj zadarskoj srednjoj školi.

Izraelsku delegaciju dočekao je školski zbor i vidno ih iznenadio izborom i izvedbom pjesme „Lean on me“ s izvanrednim solo dionicama u interpretaciji Ivana Pjelika, a delegacija je ispraćena pjesmom „Let it be“. Iznenađenje zamjenici veleposlanice bila je i prepuna košara koju je dobila na poklon, jer su sve proizvode napravili učenici, članovi školske zadruge „Vrijedne ruke“.

26. travanj 2024 11:38