StoryEditorOCM
4 kantunaHAJKA NA SUCA KOJI OTKRIVA KAKO SU SE ZAPOŠLJAVALE SUPRUGE, SINOVI I KĆERI MOĆNIH ZADARSKIH SUDACA

Željko Rogić na suđenju u Šibeniku razotkrio obiteljske i bračne veze između zadarskih sudaca i odvjetnika, evo o kome se sve radi...

Piše Nacional
23. ožujka 2018. - 10:54
zeljko_rogic11-021117

Prenosimo dio teksta iz tjednika Nacional o pismu kojeg je predsjednica Općinskog suda u Zadru Ana Mišlov uputila sucu Željku Rogiću zbog toga što se odazvao na - sudsku raspravu. 

“Dana 6. veljače niste bili na svom radnom mjestu, a da o tomu niste izvijestili Sudsku upravu, niti pravovremeno zatražili korištenje godišnjeg odmora za taj dan… Nadalje, prateći medijske napise i objavljene fotografije doznajem da ste na dan 6. veljače, kada ste izostali s posla, bez da ste o tome na propisan način obavijestili sudsku upravu, nakon završenog sudskog ročišta ispred zgrade suda u Šibeniku primali podršku Udruge za podršku žrtvama hrvatskog pravosuđa. Kako ste i sami dio tog pravosuđa, pozivam Vas da se ubuduće suzdržite od istupanja na način koji šteti ugledu suda…’’

TO JE SUKUS SADRŽAJA NEOBIČNOG, ali revnog pisma koje je Ana Mišlov, predsjednica Općinskog suda u Zadru, 7. veljače uputila svom kolegi Željku Rogiću, bivšem predsjedniku tog suda koji ondje danas radi kao sudac. Željko Rogić taj dan izostao je s posla jer se morao odazvati pozivu Općinskog suda u Šibeniku gdje mu se sudi zato što je neke svoje kolege suce prozvao zbog nepotizma pa ga je sutkinja Ivana Klišmanić zbog toga tužila radi uvrede i klevete, piše Nacional.

Sadržaj kontroverznog pisma koji Nacional objavljuje tek je posljednja od indicija koja budi sumnju da se Rogić nalazi na udaru iživljavanja predsjednice suda u kojem radi.Sadržaj tog pisma pokazuje da Ana Mišlov naoko nije znala gdje se Rogić toga dana nalazio, ali da je izgleda za to saznala čitajući novine, pa je zaključila da on šteti ugledu Općinskog suda u Zadru jer je nakon tog suđenja, gdje se inače morao odazvati, primao podršku Udruge za podršku žrtvama hrvatskog pravosuđa. Ukratko, dok Rogića nevladina udruga smatra žrtvom pravosuđa, predsjednica zadarskog općinskog suda u hladnom činovničkom, ali zapravo ciničnom tonu zbog toga što je primio takvu podršku optužuje ga da šteti ugledu suda gdje radi.

Ova gotovo bizarna epizoda dodatno pokazuje da na zadarskom području u pravosudnom sustavu, blago govoreći, izgleda puno toga sustavno ne funkcionira. U stručnim, pravosudnim krugovima Nacional je dobio potvrdu da ovakav način komunikacije predsjednika suda sa sucima kakav se vidi u pismu što ga je predsjednica zadarskog Općinskog suda Ana Mišlov poslala sucu Rogiću nije uobičajen u svakodnevnoj sudskoj praksi.

„SUDAC SE MORA ODAZVATI na poziv i prisustvovati ročištu ako je stranka u postupku i s te strane niti jedan predsjednik suda nema pravo zamjeriti sucu što se odazvao pozivu i prisustvovao ročištu. Pritom i sudac, kada se odaziva na poziv da prisustvuje ročištu u kojem je stranka u postupku, svoj odlazak s radnog mjesta treba najaviti i opravdati jednako kao što to mora učiniti svaki drugi zaposlenik, no svakako da je odlazak na sudsko ročište posve opravdan razlog zbog kojeg je sudac morao izostati s posla i kao takav mu se mora priznati“, kaže pravosudni izvor Nacionala i dodaje kako takav izostanak definitivno ne zaslužuje ovakvu opomenu. Osim toga, Ana Mišlov je ujedno i kolegica s Ivanom Klišmanić koja je njezina zamjenica, pa je i od nje svakako mogla doznati gdje se nalazi sudac Rogić i zbog čega je navedenog dana izostao s posla. To je vjerojatno znala već ranije, tim više što se o Rogićevu obračunu s kolegama sucima već duže vrijeme u zadarskim pravosudnim krugovima, ali i šire, intenzivno diskutira, piše među ostalim Nacional.

 

Veze odvjetnika i sudaca na zadarskim sudovima

U sudskom spisu gdje je Rogić tužen radi uvrede i klevete spomenute su i brojne ostale obiteljske i prijateljske veze odvjetnika i sudaca na zadarskim sudovima koje u samom sudskom postupku nisu bile demantirane, a na koje je Rogić upozorio. Navodi se da je kći bivšeg predsjednika Županijskog suda u Zadru Vladimira Mikolčevića Marta Mikolčević primljena na Općinski sud u Zadru u vrijeme kad je njezin otac bio sudac na Županijskom sudu u Zadru te da je u vrijeme kad je preuzeo dužnost predsjednika tog suda Marta Mikolčević prešla na Županijski sud u Zagrebu, a potom i na Vrhovni sud Republike Hrvatske gdje i danas radi. Spominju se i slučajevi suca Županijskog suda u Zadru Borisa Radmana, čija je supruga Kerol Sablić Radman državna odvjetnica na općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te da oboje rade na istim kaznenim predmetima, potom i slučaj Marina Grbića, suca i dugogodišnjeg predsjednika građanskog odjela Županijskog suda u Zadru te da je njegov sin Frane Grbić odvjetnik u Zadru koji zastupa stranke pred sudom u kojem je sudac njegov otac. Odvjetnik Ive Brkić je sin Ustavnog suca suda Republike Hrvatske Branka Brkića koji je ranije bio sudac Vrhovnog suda RH i privatni je odvjetnik u Zadru u uredu s Branimirom Zoricom, Ana Brkić je supruga navedenog privatnog odvjetnika u Zadru Ive Brkića i ujedno i predsjednica kaznenog odjela Općinskog suda u Zadru i nevjesta sucu Ustavnog suda Republike Hrvatske Branku Brkiću. Branko Brkić je ujedno bio član Državnog sudbenog vijeća, dakle tijela koje bira suce. Danijela Zubčić Poljak je kaznena sutkinja Općinskog suda u Zadru, inače kći bivše sutkinje Županijskog suda u Zadru Ankice Pučić Zubčić. Domagoj Kurobasa je kazneni sudac Općinskog suda u Zadru, a sucem je imenovan u vrijeme kad je njegov otac Milivoj Kurobasa bio predsjednik Trgovačkog suda u Rijeci.

Predsjednica Trgovačkog suda u Zadru je Ardena Bajlo, rođena Kotlar, njezin brat Franko Kotlar je odvjetnik u Zadru, a uz specijalnost bavljenja trgovačkim pravom uredno zastupa stranke pred sudom na čijem čelu je njegova sestra. Sin predsjednice Trgovačkog suda u Zadru zove se David Bajlo, odvjetnik je i sa svojim ujakom Frankom Kotlarom zastupa stranke pred Trgovačkim sudom u Zadru, čija je predsjednica njegova majka.

U spisu se također navodi da je sutkinja Iva Lovrin imenovana sutkinjom Općinskog suda u Zadru i to odmah nakon stjecanja uvjeta potrebnih da može postati sutkinja i to u vrijeme kad je njezina majka Ana Lovrin bila ministrica pravosuđa u vladi. Na tom mjestu Iva Lovrin nalazi se i danas, a Nacional iz pouzdanih izvora saznaje da se trenutno sprema njen prelazak na Vrhovni sud sa zadarskog općinskog suda i to u vrijeme dok joj je majka Ana Lovrin zamjenica u Državnom izbornom povjerenstvu koje predvodi predsjednik Vrhovnog suda. U spisu se navodi da je u županijsko državno odvjetništvo u Zadru Astrid Galović došla upravo u vrijeme kada je njezin otac Ivan Galović bio čelnik županijskog državnog odvjetništva u Zadru. Navodi se i da je nekadašnji općinski državni odvjetnik u Zadru Denis Sokol sada zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru, kao i da je njegova supruga u to vrijeme također zaposlena u zadarskom općinskom državnom odvjetništvu, a supruga zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Zadru Igora Vulića Dunja Vulić je odvjetnica u Zadru koja klijente zastupa u kaznenim predmetima, a ranije je također bila zamjenica općinskog državnog odvjetnika kao i njezin suprug. Riječ je o povezanosti koja je interno prikazana u Rogićevu sudskom postupku, a koja ukazuje na to da rodbinske premreženosti u zadarskom pravosuđu a i šire itekako ima. Sve navedene činjenice ni u jednom trenutku tijekom sudskoga postupka nisu demantirane i nitko od sudionika postupka nije ih dovodio u pitanje.

23. travanj 2024 11:50