StoryEditorOCM
4 kantunaGRADSKO VIJEĆE ZA PREVENCIJU KRIMINALITETA DEMANTIRA ISTRAŽIVANJE

Policija kontra MUP-a: Zadar nije drugi najnesigurniji grad u Hrvatskoj!

Piše IN
28. ožujka 2018. - 23:13
policija_zadar13-270911

Članovi Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Grada Zadra, pod predsjedanjem gradonačelnika Branka Dukića i potpredsjednika načelnika PU zadarske Antona Dražine, jednoglasno su odbili prihvatiti rezultate istraživanja sigurnosti gradova koje je, prema podacima MUP-a, proveo Hrvatski institut za urbanu sigurnost prema kojima je grad Zadar drugi najnesigurniji grad u Hrvatskoj.

Podaci o istraživanju sigurnosti gradova objavljeni su u časopisu „Zaštita“, a javno su predstavljeni na 10. međunarodnoj konferenciji o sigurnosti gradova koja je prošlog tjedna održana u Splitu. Najnesigurniji grad u Hrvatskoj prema spomenutom istraživanju je grad Pula.

- Jednoglasni je stav svih nazočnih članova na sjednici Vijeća da je takvo izvješće neprihvatljivo, prije svega uzimajući u obzir službene podatke PU zadarske, koje je na sjednici iznio načelnik PU zadarske Anton Dražina. Prema tim podacima, svi pokazatelji o stanju kriminaliteta na području Grada Zadra su u padajućem trendu, opća sigurnost je zadovoljavajuća, a i stav je građana da je sigurnost na visokoj razini – izvijestili su iz zadarske gradske uprave nakon prve održane sjedice Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

To, dodaju, potkrjepljuju i podaci da su na području Grada Zadra prošle godine evidentirana ukupno tri teška kaznena djela, a tijekom čitave 2017. godine na području Grada u prometu je poginula jedna osoba. Broj narušavanja javnog reda i mira prošle godine dvostruko je smanjen u odnosu na 2016. godinu, a te podatke potvrdio je i predsjednik Županijskog suda u Zadru Boris Babić, kao predstavnik pravosudnih tijela u Vijeću.

Kako nam je objasnio glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan istraživanje za Hrvatski institut za urbanu sigurnost proveo je mr. Bruno Škrinjarić iz Ekonomskog instituta iz Zagreba, ali mu nije poznato koju je statistiku pritom koristio jer službene statistike po gradovima MUP nema, a zadarsku policijsku upravu nitko nije pitao da im ustupi svoje informacije.

- Podatci koji su korišteni u studiji su za nas jako dvojbeni iako su navodno dobiveni od MUP-a. Policjska uprava Zadarska nema statistiku za grad Zadar nego imamo podatke po policijskim postajama. Od četiri policijske postaje na području PU zadarske, grad Zadar pokriva prva i druga policijska postaja koje uključuju područje cijeloga Zadra, sve otoke, do Nina, Vira i Rtine. Iz statistike prve i druge policijske postaje u prošloj godini su zabilježena tri teška kaznena djela: jedno ubojstvo, kada je jedan strani državljanin u brodu na moru ubio žensku osobu, stranu državljanku, jedna prometna nesreća sa smrtnom posljdicom, kad je na pješaka u Ričinama naletio automobil i jedno silovanje u Petrčanima. Kada se ti podaci podijele na broj stanovnika, preko 70 tisuća ljudi, odnosno kad se u korelaciju uzme broj turista na ovom području i sezonalnost kriminaliteta, svakome je jasno da Zadar ne može biti jedan od najnesigurnijih gradova u Hrvatskoj. Upravo suprotno, sva relavntna istraživanje kazuju da je Zadar, pogotovo u percepciji gostiju, siguran grad. Tijekom sezone Zadarsku županiju posjeti oko 1,8 milijuna gostiju, ali se zbog toga ne povećava broj teških kaznenih dijela. U rastu budu samo imovinski deliktit, krađe novčanika i provale u apartmane ili bungalove – kaže glasnogovornik Žodan, što je rečeno i na sjednici Vijeća.

Naime, u prošloj godini Zadar je posjetilo 550 tisuća gostiju te je tijekom turističke sezone broj kaznenih djela povećan zbog povećanog broja ljudi u gradu, no niti tada nije bilo porasta teških kaznenih djela. Štoviše, tijekom organiziranih javnih manifestacija koja okupljaju veliki broj osoba poput „Wings for Life“, „Noći punog miseca“, „Millenium jumpa“ i open air koncerata nije zabilježen niti jedan incident. Također, zbog kruzing turizma dnevne migracije su jako velike, no niti tu nije bilo prijavljenog kriminala.

19. travanj 2024 02:48