StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA BLAMAŽA PRAVOSUĐA U SLUČAJU KORNATI

Vještačenja trojice vještaka u postupku koji je vodio sudac Babić u spis su ušla - nezakonito!

30. ožujka 2018. - 20:26
kornati_rekonstrukcija4-240317

Novo ročište u "slučaju Kornat" održano u petak na Županijskom sudu u Zadru dovelo do još jednog nevjerojatnog obrata: ključni dokazi troje vještaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", u prvom su postupku potpuno nezakonito ušli u spis, iako je na temelju njih sudac Boris Babić donio oslobađajuću presudu u korist Dražena Slavice.

Sudac Boris Radman u petak je rekao kako je, analizirajući sudsku dokumentaciju iz poništenog suđenja, utvrdio kako su vještačenja odjeće, opreme, te snimanje uzorka materijala odjeće stradalih vatrogasaca, nezakonito ušla u spis jer nalog za njihovo vještačenje nije dao sudac istrage već policija.

- Zbog toga se ti vještaci na sudu ne mogu ispitati kao vještaci već svoj iskaz mogu dati samo kao svjedoci. Njihova vještačenja ne mogu biti dokaz u spisu - rekao je sudac Radman, čime je još jednom, jedanaest godina nakon tragedije, utvrđena površnost u vođenju prethodnog postupka čiju je istragu vodio županijski istražni sudac iz Šibenika Branko Ivić.

Radmanova spoznaja izazvala je nelagodu kod pozvanih vještaka jer nisu mogli koristiti papire koje su donijeli već su prvi put morali prepričati ono čega se sjećaju samo kao svjedoci događaja. Inžinjerka tekstilne tehnologije Sanjica Bušić, koja je radila ispitivanje materijala odjeće vatrogasaca, potvrdila je kako je vještačenje radila po nalogu šibensko-kninske policije zbog čega je na sudu morala svjedočiti kao osoba bez stručnog znanja uz mogućnost uvida u fotoelaborat.

Prisjetila se tako kako je vidjela odjeću vatrogasaca djelomično i u potpunosti nagorenu, te dijelom i tkaninu za koju nije mogla odrediti kojem predmetu pripada. Na upit suca Radmana sjeća li se mirisa benzina na odjeći, rekla je da se ne sjeća, ali i da na to nije obraćala pažnju jer to nije bio cilj ispitivanja koje je zahtijevala policija. Ispitivala je sirovinski sastav kompletne odjeće koju je dobila od policije. Dio odjeće je dobila u omotima s imenima vatrogasaca, a kome je pripadala odjeća na kojoj nije pisalo ime nije znala odgovoriti.

- Jakna Ivice Crvelina je bila djelomično nagorjela, a jednako tako i od Stančića. Još jedna jakna od Ante Čičina bila je djelomično nagorjela. Na četiri omota pisala su imena Frane Lučić, Josip Lučić, Marinko Knežević i Tome Crvelin, no također sam u rukama imala odjeću koja nije bila imenovana. Uglavnom su to bili gornji dijelovi hlača, a obuću nismo ispitivali, rekla je. Njezinom je iskazu prigovorio tužitelj Zvonko Ivić navodeći kako ga ga treba sagledati u kontekstu proteklog vremena jer je govorila o nečemu što je pregledala prije 11 godina.

Njezina kolegica Veronika Marinović snimila je uzorke odjeće vatrogasaca infracrvenom spektroskopijom kako bi se utvrdio njezin kemijski sastav. 

"Ja sam uzorke koji su drugi pripremili snimila, tako da ne znam ništa o mirisu benzina – posvjedočila je.

Vještak za tehnička vještačenja Stanislav Peruško je pak naveo kako je se sjeća da je dva dana nakon dolaska na mjesto tragedije opožareno područje sezalo od obale do klanca.

"Dio od devet mobitela koje smo izuzeli je bio na tlu. Nakon vještačenja, pet ih se moglo staviti u funkciju. Kacige su bile neznatno opožarene, a viziri su se mogli dizati i spuštati, posvjedočio je.

Osvrnuo se i na 20-litreni metalni spremnik s benzinom koji su vatrogasci donijeli na Kornat kako bi na njega priključili crpku.

- Kanistar je bio napuknut, a napuknut je bio i njegov plastični čep, što znači da je u požaru još bio zatvoren. Nakon napuhavanja kanistra, izgaranja čepa, te istjecanja benzina zapalile su se benzinske pare, a nakon požara u kanistru je pronađena određena količina benzina - rekao je na suđenju na kojem su prisustvivali i vještaci s instituta Ruđer Bošković koji su svjedocima čak i postavljali pitanja.

Novo vještačenje stručnjaka s tog instituta koje je na okolnosti uzroka smrti vatrogasaca angažirao sudac Radman na Županijskom sudu u Zadru iznijet će se u četvrtak i petak, 4. i 5 travnja.

27. travanj 2024 00:23