StoryEditorOCM
4 kantunaTRAŽE SE ODGOVORNI ZBOG PUMPE TRI BARTOLA NA VIRU

Policija i DORH istražuju županijski ured - tko je kriv za izdavanje nezakonite građevinske dozvole?

9. travnja 2018. - 00:30
1_benzinska_vir1-071217

Zadarska policija vrlo intenzivno radi na obradi kaznene prijave koju je zbog gradnje benzinske pumpe na svom području podnijela Općina Vir, potvrdio nam je glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan. Kako postupak još uvijek nije okončan, iz policije nije bilo moguće dobiti nikakav dodatni komentar, osim da u suradnji s Državnim odvjetništvom i USKOK-om detaljno provjeravaju sve navode iz kaznene prijave.

Izdavanje građevinske dozvole investitoru "Tri Bartola" za gradnju benzinske pumpe na Viru, podiglo je silnu prašinu jer je općinska administracija iznijela niz žestokih optužbi na račun županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo. Načelnik Kristijan Kapović je grmio o kriminalu i pogodovanju, tražio je poništenje dozvole i sankcioniranje pomoćnice pročelnika Ivone Cote, Općinski sud u Zadru je izdao privremenu mjeru kojom su radovi spriječeni, Ministarstvo graditeljstva je obavilo nadzor i utvrdilo nezakonitosti i teške povrede službene dužnosti, pokrenut je spor pred Upravnim sudom u Splitu, podnijete su i kaznene prijave protiv svih ljudi uključenih u postupak dobivanja dokumentacije i gradnju pumpe na otoku i onda – muk.

Što se od tada događalo?

Načelnik Kapović tvrdi da u Općini ne znaju ništa više od onoga što su objavili mediji, a iz županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo saznajemo da spis cijelog predmeta odavno nije kod njih, niti precizno znaju kod koga se nalazi. Razlozi zbog kojih spis više nije u Županiji su trostruki: najprije zbog toga što je proslijeđen Ministarstvu graditeljstva čije su službe obavile nadzor izdavanja građevinske dozvole. Dok se u Zagrebu čekao nadzor, koji je odavno obavljen, stigla je i žalba Općine Vir na odbijanje njihovog zahtjeva za poništenje građevinske dozvole, pa je u tome drugi razlog zbog kojeg bi spis još trebao biti u Ministarstvu. Treći razlog je u tome što je Upravni sud iz Splita zatražio predmet na uvid radi spora oko toga jesu li Općina Vir i njene tvrtke trebale biti stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole.

Dakle, predmet nije u Županiji nego u Ministarstvu graditeljstva ili na Upravnom sudu u Splitu.

Zbog svega toga, na gradilištu se naravno ne događa ništa, jer niti je Ministarstvo poništilo građevinsku dozvolu niti je županijskom Upravnom odjelu dalo nalog da to napravi, a iz priopćenja koja su javnosti slali iz Zadarske županije proizlazi da im takvo što niti ne pada na pamet.

Po neslužbenim informacijama, zadarski su policajci već obavili cijeli niz razgovora s ljudima čija su imena navedena u kaznenoj prijavi, a u obradi "virskog slučaja" obavljene su i usporedbe s nekim drugim primjerima gradnje benzinskih pumpi na području Zadarske županije. Navodno su provjereni postupci izdavanja građevinskih dozvola i gradnje desetak benzinskih pumpi koje su nikle po gotovo identičnom postupku kakav je primijenjen i u slučaju pumpe na Viru.

Iz čega, naravno, ne bi trebalo prejudicirati krajnji ishod i rezultat policijske istrage.

Poništenje dozvole bi otvorilo put zahtjevu za višemilijunsku odštetu

Ni Ministarstvo graditeljstva ni nadležni županijski Upravni odjel nisu pokazali nimalo želje da ponište izdanu građevinsku dozvolu, ma koliko iz Općine Vir tvrdili da je ona izdana nezakonito. Nije isključeno da se razlog tomu nalazi i u mogućnosti da nakon toga netko podnese odštetni zahtjev.

Kada bi dozvolu poništilo Ministarstvo, investitoru bi se otvorio put za podnošenje odštetnog zahtjeva koji se, s obzirom na visinu investicije, procjenjuje na milijunske iznose što bi ih država u slučaju da izgubi morala isplatiti. Dakako, da je dozvolu poništila Županija, ona bi i snosila troškove eventualne odštete.

Nikakvih financijskih posljedica ni za koga ne bi bilo jedino u slučaju da poništenje vlastite građevinske dozvole zatraži investitor.

Općina Vir je već izračunala da joj gradnja pumpe nanosi štetu od nekoliko desetaka milijuna kuna.

19. travanj 2024 05:54