StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: KRENULA ENERGETSKA OBNOVA ZADARSKIH NEBODERA

Preko 1000 stanova dobit će novi krov, fasadu i stolariju. Stanari: Već sada smo na režijama uštedjeli stotine kuna!

Piše Ana Franić
12. travnja 2018. - 12:05
neboderi_fasade9-100418

Stambena zgrada u Ulici Franje Tuđmana izgrađena je početkom 60-ih godina 20. stoljeća i sve donedavno na njenoj su se fasadi mogli vidjeti tragovi granata iz Domovinskog rata. Stanarima iz ulaza broj 11, 13 i 15 dijelovi fasade su nerijetko padali na ulicu, stolarija prozora je bila posve dotrajala, a na nekoliko mjesta krovište je ozbiljno puštalo vlagu.

Nekada siva i neugledna, stambena zgrada preko puta bivšeg Mesoprometa sada je dobila novo ruho. Fasada je obnovljena i obojana u boju lavande, stavljen je novi krov i zamijenjena je vanjska stolarija. Pitate se kako?

Zgrada u Tuđmanovoj samo je jedna od 12 stambenih zgrada u Zadru koja je prošla na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Natječaj za sufinanciranje obnove stambenih zgrada bio je raspisan krajem 2016., na njega se iz Zadra prijavilo 14 zgrada, prošlo ih je 12 i sada su radovi napokon krenuli. Vrijednost obnove tih 12 zgrada, u kojima je preko 1000 stanova, iznosi oko 30 milijuna kuna, no od toga je preko 60 posto bespovratnih sredstava koje su dobili iz EU fondova.

Konkretno, vrijednost radova u Tuđmanovoj je skoro dva milijuna kuna, točnije 1.951 497,81 kuna, od čega su bespovratna sredstva 1.129 612,50 odnosno 61,23 posto ukupne investicije.

- U siječnju 2016. godine prijavili smo dvije zgrade u Program energetske obnove višestambenih zgrada od 2014. do 2020. godine koje je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Obje naše prijave su prošle. Stanari su u početku bili dosta skeptični, čuli su da postoji mogućnost sufinanciranja energetske obnove iz fondova EU, ali nisu znali kako to praktično funkcionira. Mi smo im detaljno objasnili način provedbe i koje sve to prednosti donosi prijavljivanje na natječaj. Tako sada uz zgradu u Tuđmanovoj sređujemo i zgradu u Ulici Ljudevita Posavskog (ulazi 8A, B, C i D) koja ima 49 stanova. Ukupna vrijednost obnove, od projektne dokumentacije do izvođenja radova, iznosi oko tri milijuna kuna, a skoro dva milijuna su bespovratna sredstva, kaže Miloš Radulić, direktor tvrtke za upravljanje stanovima Nova suha, dodajući kako obnova podrazumijeva sanaciju i oblaganje fasade, zamjenu krovišta i postavljanje vanjske PVC stolarije onima koji to žele.

Zgrada u Tuđmanovoj ima 30 stanova i jednu garsonijeru. Radovi se približavaju kraju, a da su uštede već vidljive potvrdio nam je Igor Haberle, predstavnik stanara.

- Čim su stavili kamenu vunu na fasadu, dok još nisu sredili krov, temperatura u stanu povećala mi se za dva stupnja. Sada možete zamisliti što će tek biti kad svi radovi završe. Već na računu za struju u siječnju osjetio sam smanjenje od stotinjak kuna, a najbolji primjer je susjed na zadnjem, petom katu. On se prije trebao dizati oko četiri sata ujutro i upaliti grijanje ako je želio sa suprugom popiti kavu, a sada uopće više ne grije, objašnjava Haberle.

Za preostalih 40 posto troškova radova stanari su podignuli kredit u Kent banci, bez zaloga stanova, nego samo na iznos pričuve. Kredit će otplaćivati sljedećih 10 godina na način da su povećali iznos za pričuvu. Prije je iznosila oko 95 kuna po stanu, jer su u toj zgradi stanovi slične kvadrature, a sada će im, uz ratu kredita, koji iznosi preko 250 kuna, troškovi iznositi do 400 kuna mjesečno po stanu. Tijekom vremena otplate iznos za kredit trebao bi se gotovo u potpunosti kompenzirati smanjenjem zajedničkih i pojedinačnih troškova života u zgradi, najprije kroz troškove struje, a potom i održavanja zgrade.

- Ovo je najbolji potez koji smo napravili. Do povećanja pričuve moralo je doći jer nekako moramo vratiti kredit, ali s druge strane zato će doći do smanjenja računa, govori Haberle dodajući kako su dosad već više puta morali "krpati" krov, fasada je bila derutna, a sada su napokon riješili glavne probleme.

Priliku za energetsku obnovu zgrada prepoznali su i u Obrtu za Stambeno gospodarstvo Čačić koji vode energetsku obnovu na zgradama u Franka Lisice 4 i Ivana Zadranina 2 na Bulevaru.

- Prošle godine u srpnju od Fonda nam je odobreno oko 4,5 milijuna kuna za obje zgrade, a za ostatak troškova stanari su podignuli kredit od 1,6 milijuna kuna. Planinare uštede su oko 50 posto, a sređujemo fasadu, krov i stolariju. Kako bi se kredit mogao vratiti, povećane su pričuve, pa je tako u zgradi u Ulici Franka Lisice, gdje ima 80 stanova i jedan poslovni prostor, pričuva poskupjela za 1,30 kuna i sada iznosi 6,30 kuna po kvadratu. U zgradi na adresi Ivana Zadranina imamo 78 stanova i jedan poslovni prostor. Pričuva po kvadratu prije je iznosila četiri kune, a sada će iznositi 6,50 kuna po kvadratu stana, dakle 2,5 kuna više, govori Ana Gajić, tajnica obrta za Stambeno gospodarstvo Čačić.

Dvije zgrade za energetsku obnovu prijavili su i u Zara nekretninama, a ukupno im je odobreno 2.115.215 kuna bespovratnih sredstava.

- Fasada na zgradi u Ulici Kralja Stjepana Držislava 15 bila je u derutnom stanju, a natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bio nam je izvrsna prilika da to sredimo. Ukupna vrijednost radova je 716 tisuća kuna, a odobreno nam je 61 posto bespovratnih sredstava, odnosno 438 tisuća kuna. U zgradi ima osam stanova i oni sami plaćaju razliku. Stanari su odlučili da neće dizati kredit te su sami podmirili preostali iznos. Na taj način nije došlo ni do povećanja pričuve, objašnjava Alma Schoeck, prokuristica u Zara nekretninama.

Prilikom prezentacije programa obnove zgrade stanari su bili skeptični, objašnjava Schoeck, nije im jednostavno bio jasan sustav funkcioniranja natječaja Fonda. Ali nakon detaljnog upućivanja u njihove obveze te pojašnjavanja prednosti projekta, svi su se brzo složili kako je ovo jako dobra stvar.

Najveći broj zgrada, njih sedam, prijavila je tvrtka UNIK. Od listopada do prosinca prošle godine Fond im je dodijelio preko 10 milijuna kuna, ali za obnovu šest zgrada, i to na adresama: Splitska 8, Velebitska 2, Andrije Hebranga 1 i 9, Kralja Dmitra Zvonimira 10 ("Žuta kuća") i Zrinsko Frankopanska 12A. Unatoč našim pokušajima iz tvrtke UNIK nisu željeli govoriti o projektima obnove s obrazloženjem da "to nije interes novinara".

Zbog uskrate informacija iz tvrtker UNIK nismo nažalost bili u mogućnosti dobiti točan iznos ukupnih troškova svih započetih radova na obnovi stambenih zgrada, kao ni točnu procjenu iznosa bespovratnih sredstava povučenih preko Fonda iz europskih izvora. U svakom slučaju, zgrade se obnavljanju na dobrobit stanara, oni koje su se uspjeli dogovoriti imat će pokriveno najmanje 60 posto troškova obnove, a ostatak iz kredita uglavnom će iskompenzirati smanjenjem računa za struju i održavanje zgrade.

 

Obnavlja se 12 zgrada
Uz stambenu zgradu u Tuđmanovoj, obnavlja se neboderi u Velebitskoj na broju 2 i 12 (kod obale), neboderi na Bulevaru (Ivana Zadranina 2 i Franka Lisice 4), dva od pet nebodera na Višnjiku (Andrije Hebranga 1 i 9), neboderi na Relji (Zrinsko-Frankopanska 12A i Ljudevita Posavskog 8), Žuta kuća kod Elektre (Kralja Dmitra Zvonimira 10), zgrada na Višnjiku (Splitska 8) i zgrada na Relji (Kralja Stjepana Držislava 15).
19. travanj 2024 20:08