StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO/FOTO: SREDNJOŠKOLSKI OBRAČUN NA VOŠTARNICI ŠOKIRAO ZADAR

U dogovorenoj tučnjavi sudjelovali učenici Strukovne škole, je li jedan od napadača imao bokser?

Piše IN
13. travnja 2018. - 23:45
we (5)

- Ne, nemoj ga! - zavapio je ženski glas u trenutku kada se jedan mladić iz publike, koji je sve do tada bio gledatelj, odlučio umiješati u brutalni šakački obračun između dvojice svojih kolega. U tučnjavu se, međutim, nije uključio kako bi ih rastavio, već da bi jednog od njih, mladića koji je u tom trenutku oborio svog protivnika na pod, zaskočio s leđa i zadao mu podmukli udarac u glavu!

Na video snimci koja je od četvrtka u optjecaju među zadarskim srednjoškolcima, ne vidi se najbolje je li njegov napad imao učinak, ali nam sudionici ove dogovorene tučnjave tvrde da taj "hrabri" mladić nije nasrnuo na svog vršnjaka praznih šaka. U desnici kojom je snažno zamahnuo prema njegovoj glavi navodno je imao – bokser!

- U tom trenutku, kada ga je ovaj napao bokserom, nastala je opća tučnjava! Skočili su i drugi učenici na njega, najprije da bi ga odvojili, ali i da bi mu zadali udarce. Mladića s bokserom su oborili na pod, dobio je nekoliko udaraca nogom, no ipak se nekako izvukao i na trenutak sklonio u stranu. Onda je opet s leđa zaskočio mladića koji mu je i u prvom napadu bio meta – priča nam jedan.

Dvominutna snimka pokazuje da se tučnjava između dvojice mladića nije dogodila spontano, odnosno da se radilo o dogovorenom obračunu. Na početku snimke mladići zauzimaju "gard", oni su u središtu arene, a oko njih je vršnjačka publika. Srednjoškolci, u prosijeku između 14 i 16 godina, iz nekoliko zadarskih škola, s ruksacima i knjigama na leđima. Neki od njih cijeli događaj snimaju mobitelom, neki im dobacuju i psuju, a neki ih hrabre zazivajući ih imenima. U jednom tenutku, nakon prvog klinča i međusobne izmjene udarca, mladići se razdvajaju i traže od "publike" da se malo udalji, da ne ulazi u njihov prostor za borbu. Onda opet dižu šake u boksački gard i nastavljaju cipačinu, pokušavajući jedan drugoga udariti šakama i nogama. Sve do trenutka kad se u njihov sukob nije uključio onaj "frajer" s početka priče...

Kao razlog sukoba između dvojice mladića spominju se prijašnje razmirice koje su kroz tučnjavu trebali rješiti, a povod svom tom nasilju navodno je bila neka djevojka. Nekoliko djevojaka se vidi i čuje na snimci, ali nije poznato imaju li one ikakve veze s glavnim protagnostima tučnjave.

Tučnjava se dogodila u četvrtak poslijepodne u neposrednoj blizini Strukovne škole Vice Vlatkovića koju, kako doznajemo, pohađaju obojica glavnih tučaroša, inače učenika prvog razreda.

Tihomir Tomčić, ravnatelj Vice Vlatkovića, jedne od najboljih strukovnih škola u Hrvatskoj, potvrdio nam je da oba učenika koja su sudjelovala u dogovorenoj tučnjavi pohađanju njegovu školu. Nije mu poznato da li je prije bilo sličnih tučnjava između učenicima.

- Strašno je to što se dogodilo. To je za svaku osudu, katastrofa! Očito se radi o dogovorenoj tučnjavi, tako nešto ja ne mogu ni pojmiti! Nažalost, postoje indicije da su oba mladića koja su sudjelovala u tučnjavi učenici naše škole. U tom slučaju, ako se to dokaže, javnost će vrlo brzo doznati kakve će biti posljedice. Mi smo po tom pitanju vrlo strogi. Naša je škola još prije šest-sedam godina donijela pravilnik po kojem se svako nasilje među učenicima, bilo ono u krugu škole, ili izvan škole, sankcionira isključenjem. Ova tučnjava se nije odigrala u dvorištu škole, nego u jednom prostoru preko puta, među privatnim zgradama, nakon završene nastave, iza 14 sati. No ipak se radi o našim učenicima, a mi moramo brinuti i o njima i o ugledu naše škole. Za srijedu sam sazvao nastavničko vijeće škole na kojem ćemo razgovarati o ovom slučaju i odlučiti o posljedicama – kazao nam je ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatković.

Prema njegovim saznanjima, nitko od sudionika tučnjave, pa ni oni koji su naknadno uključili u masovnu tučnjavu, nije imao bokser. Tučnjava je dogovorena između učenika Strukovne škole, a među onima koji su se umiješali bili su učenici iz jedne druge škole. Nekoliko djevojaka koje se vide na snimci navodno dolaze iz neke treće zadarske srednje škole. Štoviše, prema neslužbenim informacijama, četiri učenice su za petak bile dogovorile međusobni obračun, još jednu tučnjavu, no infomacija o tome je izgleda došla do policije koja ih je u tome spriječila.

U petak, tijekom cijelog jutra, zadarska je policija na obavijesne razgovore pozivala učenike sa snimke u pratnji roditelja.
- Incident se dogodio na Voštarnici, izvan kruga škole. Policija intenzivno provodi kriminalističku istragu kako bi utvrdila tko je sve u tučnjavi sudjeloveo. Prema dosadašnjim saznanjima, nitko od sudionika nije tražio medicinsku pomoć, niti znamo da je netko ozlijeđen – kazao nam je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan ističući da policija u ovom trenutku nema informaciju da je netko od učenika imao bokser.

Jer bokser vrlo lako može promijeniti kvalifikaciju djela, iz "običnog" prekršaja narušavanja javnog reda i mira, u teško kazneno djelo... 

 

20. travanj 2024 11:06