StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA TEMATSKE SJEDNICE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE O GAŽENICI

LONČAR: Zahtjev nije utemeljen na Zakonu i Poslovniku! PUPIĆ BAKRAČ: Udaraju ispod pojasa, tako ćemo i uzvratiti!

16. travnja 2018. - 18:00
zupanijsko_vijece16-031017

Kao predsjednik Županijske skupštine, uopće nisam imao izbora, kaže Željko Lončar komentirajući odluku o odbijanju zahtjeva opozicijskih vijećnika za sazivanje tematske sjednice posvećene dodjeli koncesije za luku Gaženica. Opsežnim dopisom o razlozima izostanka tematske sjednice obaviješteni su i njeni predlagatelji, a Lončar otkriva kakve su im mogućnosti preostale ako ipak žele održati tematsku sjednicu.

-Što se mene tiče, ovo je kraj. U predviđenom roku smo donijeli odluku jer je to zatražio potreban broj županijskih vijećnika. Ali, Zadarska županija nema nikakvih nadležnosti nad Lučkom upravom Zadar niti je donosila bilo kakvu odluku, već Vlada. Da smo mi u Skupštini usvojili neku odluku, sada bismo i raspravljali o njoj, a ovako to nije bilo moguće. Dakle, tematsku sjednicu nisam mogao sazvati i da sam to htio, jer za to nema uporišta ni Zakonu o lokalnoj samoupravi ni u županijskom Statutu ni u Poslovniku, kaže Lončar.

To, međutim, ne znači da je opozicija iscrpila sve mogućnosti za sazivanje tematske sjednice.

-Mogu podnijeti zahtjev izravno županu da on sazove tematsku sjednicu. U slučaju da i on odbije taj zahtjev, preostaje im zahtjev podnijeti predstojniku Ureda državne uprave u Zadru, objašnjava mogući nastavak ove inicijative Željko Lončar.

Opozicijski su vijećnici, njih 17, tražili sjednicu Skupštine s jednom točkom dnevnog reda: izvješće o detaljima koncesijskog ugovora za Gaženicu uz njegovo detaljno tumačenje. Cilj im je bio doznati "pravu istinu, uvjete po kojima se ugovor potpisuje i ostale detalje" s obzirom da je Gaženica "investicija od velike važnosti za našu Županiju i da javnost ima pravo na informacije o uvjetima pod kojima je ugovor sastavljen kao i sve ostale informacije koje zanimaju županijske vijećnike i dio javnosti koju predstavljaju".

Očekivali su od župana, predstavnika Lučke uprave Zadar te članova odbora za koncesije "da se očituju o ovom slučaju", te da vijećnicima budu dostavljeni obrazac koncesijskog ugovora, studija gospodarske opravdanosti izgradnje i troškovnik po fazama izgradnje.

U odbijenici koju je potpisao predsjednik Skupštine Željko Lončar stoji kako "Zadarska županija kao jedinica područne (regionalne) samouprave nije osnivač ustanove Lučka uprava Zadar, ne upravlja njome niti su njezine djelatnosti u samoupravnom djelokrugu županije i njezinih tijela. Sukladno odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama osnivač Lučke uprave Zadar je Republika Hrvatska. Prava koja ima Republika Hrvatska kao osnivač lučke uprave obavlja Vlada RH koja je imenovala članove Upravnog vijeća te Božidara Longina predsjednikom UV-a Lučke uprave Zadar kao svog predstavnika, a "ne u svojstvu župana niti zakonskog zastupnika Zadarske županije, niti je to u ikakvoj svezi sa samoupravnim djelokrugom županije".

Osim toga, Zadarska županija po službenoj dužnosti ne raspolaže s dokumentacijom niti je "donijela niti jedan akt u svom samoupravnom djelokrugu koji se odnosi na odlučivanje o koncesioniranju pomorskog dobra u luci Gaženica i upravna tijela županije kao ni izvršno tijelo županije nemaju službenih ovlasti za postupanje u ovom predmetu".

Predsjednik Željko Lončar je potpisao obrazloženje iz kojeg proizlazi da sazivanje tematske sjednice "nije u skladu sa zakonom i Statutom propisanim samoupravnim djelokrugom Zadarske Županije niti je u skladu s ovlastima predstavničkog tijela i vijećnika propisanima Poslovnikom Županijske skupštine Zadarske županije"


 

MARKO PUPIĆ BAKRAČ: Gebelsovski tumače propise – to je izmišljotina župana Longina i pročelnice Ikić!


-Nećemo koristiti te savjete Željka Lončara i obraćati se županu i Uredu državne uprave, nego ćemo odgovoriti svojim metodama. Članak 97. nam omogućuje tematsku sjednicu, a ako ne može raspravljati o Gaženici, o čemu onda možemo?! Pa Gradsko vijeće je svojedobno raspravljalo i o regionalizaciji Hrvatske! Možemo mi raspravljati o čemu god hoćemo, pa i o broju ptica pjevica. Ovo što je Lončar napravio je protuzakonito, to je izmišljotina župana Longina i pročelnice Ikić koji gebelsovski tumače propise. Ali, ako oni već izlaze iz pravnih okvira i tuku ispod pojasa, mi ćemo im tako i odgovoriti, kaže Marko Pupić Bakrač, vijećnik Akcije mladih.

19. travanj 2024 20:59