StoryEditorOCM
KalelargaDRUGI NAPAD U ZADNJA ČETIRI MJESECA

Nova bomba na sjedište policije, motiv i počinitelj ostaju nepoznati - je li ovo teroristički čin?

16. travnja 2018. - 22:30
bomba6-160418

- Nevjerojatno je da se zadarska policija po drugi put napada i da nitko ne zna zašto joj se to događa. Da se ovako nešto dogodi bilo gdje drugdje u Hrvatskoj, helikopetri bi bili u zraku cijeli dan. A ovdje se i nakon više od četiri mjeseca još uvijek ne zna tko je u noći između 4. i 5. prosinca prošle godine bacio bombu na sjedište zadarske policije – jedan je od komentara naših sugovornika iz zadarskog pravosuđa koji su u ponedjeljak ostali zatečeni činjenicom da se u noći s nedjelje na ponedjeljak dogodio novi napad na sjedište Policijske uprave zadarske u Ulici Josipa Bana Jelačića na Voštarnici.

Samo nekoliko desetaka metara dalje od mjesta na kojem je eksplodirala bomba u prosincu, sada je opet detonirana nepoznata eksplozivna naprava. Eksplozija se dogodila oko 2.30 sati, u tom trenutku u blizini ograde nije bilo službujućih policajaca, ozlijeđenih osoba nema, a na zgradi je nastala manja materijalna šteta u vidu pucanja stakala. Na mjestu eksplozije provodi se očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja, a u sklopu kriminalističkog istraživanja tijekom jutra je u prostorije policije dovedeno više osoba.

Detonacija je snažno odijeknula Zadrom, probudila je dio stanovnika Voštarnice, ali i susjednih četvrti. Nitko se u Zadru ne sjeća da se ikada prije dogodio sličan incident, a kamoli da je u roku od samo nekoliko mjeseci sjedište policije dva puta bilo predmet napada. Ono što najviše intrigira u cijelom događaju jest činjenica da su oba napada izvršena iz sporedne ulice, gotovo sa istog mjesta, kojom se rijetko prolazi i tijekom dana.

U zadarskoj policiji nisu htjeli komentirati jesu li u istragu usključeni snimci s nadzornih kamera, niti koliko su osoba doveli na obavijesne razgovore. Nitko od osoba s kojima su razgovarali nije zadržan u policiji, niti je protiv nekoga pokrenuta istraga, što znači da policija u ovom trenutku nema osumnjičenu osobu niti motiv mogućeg napada na svoje sjedište.

Nakon što je prvi put bačena bomba u dvorište zadarske policije, u gradskom je pogovoru krenula priča o obračunu između dvojice muškaraca u ljubavnom trokutu. Policijskom provjerom ta se priča pokazala netočnom, a razlozi napada kao i potencijalni počinitelji do danas nisu otkriveni.

Bez obzira koji motiv bio kod napadača, posljedice negativno utječu na percepciju sigurnosti Zadra i profesionalnu učinkovitost novog policijskog vodstva zadarske policije na čije se čelo prošle godine vratio Anton Dražina. Da je prvi napad ozbiljno shvaćen, kažu naši sugovornici, možda se ne bi dogodio drugi, na vrlo sličan način.

- Zabrinjavajuće je da su u relativno kratkom vremenu izvrešena dva bombaška napada na sjedište policijske uprave. Vjerujem da policijski djelatnici rade sve što je u njihovoj moći da otkriju počinitelje ovog, po meni, terorističkog čina, jer se radi o napadu na državnu instituciju i njihove djelatnike - komentirao je napad Antun Novoselović, bivši načelnik zadarske kriminalističke policije, dodajući da je prije ovoga, koliko se sjeća, u Hrvatskoj zabilježen napad samo na sjedište policijske uprave u Rijeci 1995. godine, koji je bio okarakteriziran kao teroristički čin. Zadarski napad u prosincu, međutim, i dalje je u radu, policija za njega nikoga nije osumnjičila, osim što je podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i stvari opće opasnom radnjom ili sredstvom.

- U konačnici, nadam se da se ovakvi incidenti neće odraziti na opće stanje sigurnosti u gradu. Znam što moji bivši kolege sada proživljavaju i znam da sigurnosna situacija trenutno izgleda loše. Ali vjeruje da to neće dugoročno utjecati na osjećaj nesigurnosti kod građana – zaključuje Novoselović.

 

19. travanj 2024 05:47