StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: "ZARA BEACH" NEĆE RADITI OVO LJETO, PITANJE JE HOĆE LI IKAD VIŠE

Kako se najatraktivnije lokacije u gradu kroz mutne interesne poslove i asistenciju lokalnih vlasti pretvaraju u komunalna stratišta!

17. travnja 2018. - 13:21
zadar_beach11-100418

Restoran i klub "Zara beach" na najvećoj zadarskoj plaži zapečatila je u rujnu 2017. Carinska uprava zbog "obavljanja neregistrirane djelatnosti". 

Inspekcijom je, naime, utvrđeno, da "Zara beach", koja posluje u sastavu trgovačkog društva "Sokol projekt", vlasnika Marka Čuline i Vedrana Ikića, ima dozvolu samo za objekt brze prehrane. Iako su vlasnici "Sokol projekta" i tražili dozvolu samo za objekt brze prehrane, u "Zara beachu" je sve do pečaćenja Carinske uprave ilegalno radio i restoran u kojem su se održavali domjenci, koncerti i vjenčanja.

Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja Grada Zadra obrazložilo je, naime, u upravnom postupku kako je "Sokol projektu" odobrena samo dozvola za terasu površine 150 četvornih metara na sjeverozapadnom dijelu čestice, a da im je odbijen zahtjev za terasu površine 300 četvornih metara. No, nakon što je Ured državne uprave u Zadarskoj županiji, Služba za gospodarstvo i imovinskopravne poslove, zatražio od istog vijeća Grada Zadra skicu ili grafičko rješenje na kojem se točno vidi područje od 150 četvornih metara za koje "Sokol projekt" ima dozvolu, Vijeće nije dostavilo tražene podatke, niti bilo kakav odgovor.

Iako su vlasnici "Sokol projekta" nakon toga na očevidu na licu mjesta rekli kako je koncesijsko odobrenje za ostatak objekta u postupku te da minimalni tehnički uvjeti tu postoje od 1955. godine u različitim oblicima, za to nisu dostavili dokaze iako im je dva puta produljen rok za njihovo dostavljanje.

Ured državne uprave u Zadarskoj županiji, Služba za gospodarstvo i imovinskopravne poslove, stoga im je, rješavajući po uputi Ministarstva turizma, poništilo rješenje kojim su im prethodno odobreni minimalni uvjeti za objekt brze prehrane "Zara beach".

Osim "šutnjom" Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja Grada Zadra, Ured se u svojem novom rješenju vodilo i nalazima inspekcije Lučke kapetanije iz 2017. kojim se "Sokol projektu" zabranjuje korištenje pomorskog dobra – obalne plaže za postavljanje zatvorenog dijela ugostiteljskog objekta tlorisne površine veće od 300 metara četvornih, te postavljanje dijela pripadajuće terase ugostiteljskog objekta veličine 150 četvornih metara. Društvo "Sokol projekt" žalilo se u veljači na to rješenje, navodeći kako će s postojeće terase izmjestiti šank uz rub objekta na dijelu za koji imaju dozvolu, no hoće li im se to i dopustiti, još nije riješeno.

– Predmet trgovačkog društva "Sokol projekt" d.o.o. je po žalbi dana 5. veljače 2018. proslijeđen Ministarstvu turizma kao drugostupanjskom tijelu te do danas nismo primili nikakvu odluku – naveli su u Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji, Službi za gospodarstvo i imovinskopravne poslove.

Rade, a ne smiju

Trgovačko društvo "Sokol projekt" dogovorilo je 2016. godine zakup prostora s "Hotelima Zadar" d.d. koji su atraktivan objekt uz more kupili 1974. godine od tadašnjeg javnog poduzeća "Nasadi i kupališta". Taj ugovor o zakupu, međutim, nikada nije potpisan jer su zakupci u trenutku kad je trebao biti potpisan prestali kontaktirati s predstavnicima "Hotela Zadar", te su nastavili koristiti prostor kao restoran bez plaćanja naknade "Hotelima Zadar".

Oni su im, pak, nastavili plaćati komunalnu naknadu, ali i račune za trošak električne struje. Konsternirani takvim postupkom poslovnih partnera, pokrenuli su desetak sudskih i upravnih postupaka radi zaštite svojih prava koji i danas traju.

Samo šest mjeseci nakon što je Carina zatvorila "Zara beach", na tom su mjestu intervenirali i policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zadarske. Snimljeno je, naime, kako unatoč zabrani u "Zara beach" ulaze dvije osobe, od kojih je jedna vlasnik "Sokol projekta". Policija je zbog toga protiv obojice podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu zbog skidanja i povrede službenog pečata.

Zanimljivo je i da je još 2010. "Hotelima Zadar", vlasniku spornog objekta, po nalogu inspekcije Ministarstva zaštite i okoliša naređeno njegovo uklanjanje zbog bespravne gradnje. Prije "Hitcha" i "Zara beacha" tada je to još bio noćni klub "Medusa", no od tada do danas taj objekt nije uklonjen.

Od prisilnog zatvaranja "Zara beacha" u rujnu, objekt je potpuno devastiran i postupno se pretvara u komunalnu bombu. Zbog brojnih pokrenutih sudskih i drugih postupaka, "Zara beach" zasigurno neće biti otvoren ove sezone, a pitanje je kada će biti, ako jednog dana uopće bude otvoren, te tko će njime upravljati.

Drugim riječima, zbog dugogodišnjeg neurednog obavljanja djelatnosti u njemu i kršenja brojnih propisa, "Zara beach" je umjesto dragulja u kruni Kolovara postao sramotni primjer kako se najatraktivnije lokacije u gradu kroz mutne interesne poslove i asistenciju lokalnih vlasti pretvaraju u komunalna stratišta.

24. travanj 2024 22:22