StoryEditorOCM
4 kantuna60 NASTAVNIKA VICE VLATKOVIĆA IZBACILO TUČAROŠE IZ ŠKOLE

Tomčić: Ovakvom kaznom želimo poslati poruku da nasilničko ponašanje, bilo u školi, bilo izvan nje, nikad nećemo ni prihvatiti niti tolerirati!

Piše A.V.Š.
19. travnja 2018. - 12:33
2-1

Akteri nedavne zadarske učeničke tučnjave isključeni su iz škole. Jednoglasnom odlukom svih profesora Strukovne škole "Vice Vlatković" u Zadru, na sjednici Nastavničkog vijeća koja je održana u srijedu ujutro donesena je odluka kojom se dvojica učenika, glavni akteri dogovorene tučnjave koja je prošlog tjedna sablaznila Zadar i cijeli Hrvatsku, isključuju iz škole.

Na kraju godine imaju mogućnost polaganja razredbenog ispita, ali na nastavu više neće ići. Ovo je najteža disciplinska kazna koja im se mogla izreći i koji su podržali jednoglasno svi profesori, njih šezdesetak, na čelu sa školskim ravnateljem Tihomirom Tomčićem. Treći učenik te škole, koji je indirektno sudjelovao u incidentu, kažnjen je opomenom pred isključenje.

Epilog je to priče koja je zgrozila cijelu Hrvatsku, a koja je procurila u javnost zahvaljujući videosnimci dogovorene tučnjave zadarskih maloljetnika na kojoj se dvije minute prikazuje nasilništvo i surovo divljaštvo nasred ulice, nekoliko stotina metara od srednje Strukovne škole "Vice Vlatković".

Tučnjavu su započeli šesnaestogodišnjak i petnaestogodišnjak, učenici strukovne škole, a potom su se u njihov sukob umiješala dvojica mladića od 16 i 17 godina. Dok su se prva dvojica tukli, ostalih 50 učenika bodrilo ih je kao da su u boksačkom ringu. Nakon kratke stanke u "borbi", dok su tražili veći prostor za nastavak tučnjave, u "ring" su upali i drugi srednjoškolci koji su prvotno bili samo u ulozi gledatelja.

Tada dolazi do kaosa i panike, a kraj borbe na videosnimci ne vidi se zbog općeg meteža koji je nastao. Nije trebalo dugo da se video proširi među zadarskim srednjoškolcima, a dan kasnije dođe i do medija koji su ga objavili, ali i do policije koja je sa svim akterima, uz prisustvo roditelja, obavila kriminalističko istraživanje.

U ponedjeljak su podnesene prekršajne prijave protiv četiri osobe u dobi od 17, 16 i 15 godina za narušavanje javnog reda i mira, odnosno drsko ponašanje, a prvoj dvojici - koji su započeli tučnjavu - policija je uz prijavu izdala i mjeru zabrane međusobnog približavanja. Uz to, ta su dvojica, inače obojica ponavljači razreda, najtežom disciplinskom mjerom kažnjeni u vlastitoj školi gdje više neće pohađati nastavu.

- Ovakvom kaznom želimo poslati poruku da nasilničko ponašanje, bilo u školi, bilo izvan nje, nikad nećemo ni prihvatiti niti tolerirati! Naši učenici to jako dobro znaju, kao i to da će zbog nasilnog ponašanja biti kažnjeni. I ovi sada i svi ubuduće koji se budu tako ponašali. Jer to je jedini način da zaštitimo našu školu, njezin dobar imidž i hvaljenu inovativnost. I što je još važnije, da zaštitimo svu našu dobru djecu od toga da ih se gleda kroz prizmu nekolicine ovakvih učenika. Ni oni ni škola nisu to zaslužili - kazao nam je jučer školski ravnatelj Tomčić.

20. travanj 2024 04:30