StoryEditorOCM
4 kantunaPOČINJE RASPLET ZADARSKOG SKANDALA U KOJEMU NEMA NEVINIH

Hoće li u srijedu biti srušen "Zara Beach" na plaži Kolovare?

24. travnja 2018. - 14:13
zadar_beach16-100418

Građevinski inspektori Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijeli su rješenje o uklanjanju građevine "Zara Beacha" na zadarskoj plaži Kolovare, a Hotelima Zadar su, kao vlasniku, naložili da nezakonito izgrađene objekte sruši o svom trošku i za to im postavili rok od deset dana. U tom istom rješenju stoji da će u protivnom rušenje obaviti "druge osobe" u roku od 30 dana, te da će tada biti uklonjeni i svi dijelovi građevine izgrađeni nakon ovog rješenja.

U čemu je problem? Svi su ti rokovi prošli jer je rješenje potpisano u lipnju 2010. godine! Nakon osam godina, famozno, a neprovedeno rješenje je na krajnje neobičan način odjednom postalo aktualno i na njega se poziva bezbroj institucija uključenih u cijeli slučaj bespravne gradnje na Kolovarima, uključujući i samu državu koja je rješenje donijela i nikada ga nije provela!

Tvrtka Hoteli Zadar je posegnula za bizarnim načinom skretanja pažnje na osam godina stari problem: u medijima su objavili javni oglas da će u srijedu početi uklanjati bespravne objekte koji su se tamo godinama taložili i u kojima su radile različite tvrtke. Zatražili su od građevinske inspekcije, Carine, Policijske uprave i Grada Zadra da u srijedu u devet sati ujutro, u okviru svojih nadležnosti, "osiguraju nesmetanu i zakonitu provedbu izvršenja označenog rješenja". Obavijest je potpisala Jennifer Maria Miletić, predsjednica uprave "Hotela Zadar", i kćerka vlasnika Milana Miletića.

Međutim, do zaključenja ovog teksta, ni jedna od navedenih institucija nije pokazala nimalo interesa za rušenje na Kolovarama smatrajući da to "nije njihov posao", a pritom se svi pozivaju na rješenje staro osam godina koje je navodno dovoljno za provođenje akcije rušenja i bez njihove prisutnosti!

Komunalne redare ne zanima što je riječ i o javnoj površini i dijelom o neuknjiženom pomorskom dobru, a carinike nije briga što je oko objekta još uvijek oblijepljena njihova traka kojom je objekt zatvoren zbog neregistrirane djelatnosti, što znači da bi njeno uklanjanje, pa makar i u slučaju rušenja, predstavljalo kazneno djelo. Grad Zadar bi najradije zažmirio na oba oka iako je administracija Božidara Kalmete "Sokol projektu" dala četverogodišnje koncesijsko odobrenje u prosincu 2016. godine i to za ukupni iznos od 330.000 kuna. A država ionako misli da je prije osam godina rekla što je imala i ne želi se osvrtati na osmogodišnje neprovođenje vlastite odluke, što je zaista specifično doživljavanje pravne države na koju se pozivaju svi umiješani u ovaj "globalni lov u mutnom"!

Na društvenim je mrežama osvanuo komentar Vedrana Ikića, suvlasnika tvrtke "Sokol projekt" čiji je bar "Zara Beach" u tom prostoru radio nešto duže od godinu dana, ali on tek sada upozorava da su "vlasnici tvrtke Hoteli Zadar bili koncesionari plaže do 31.12.2009. godine, a nakon isteka koncesije nastavili su bespravno koristiti i iznajmljivati objekt i zemljište koje je u svojoj naravi pomorsko dobro i kao takvo pripada državi, odnosno s njim upravlja lokalna samouprava".

Kada je to nakon stupanja u poslovni odnos s "Hotelima Zadar" "shvaćeno", vlasnici "Sokol projekta" su se sjetili da "ne žele plaćati privatniku jer za to nema osnove, nego u državni odnosno lokalni proračun".

Zato se sada, kada je skandal stigao do vrhunca, svi pozivaju na pravnu državu, traže akciju Državnog odvjetništva, asistenciju policije, carine i gradskih komunalaca, a svi bi, kada bi to mogli, najradije u kilometarskom luku u srijedu zaobišli Kolovare. Višegodišnje poslovanje različitih barova u prostoru na Kolovarima ("Medusa", "Hitch bar" i "Zara Beach"), opterećeno je s deset različitih sudskih sporova koji se još uvijek vode. Kako nam pravna država jedva daje znakove života, stvarno vrijedi pitati se što bi se tim sporovima dogodilo kada bi u srijedu "lice mjesta" stvarno bilo potaracano?!

Hoće li zaista u srijedu biti rušenja? Teško. A onda? E, to ne zna ni baba Vanga.

 

 

VEDRAN IKIĆ: Ako živimo u pravnoj državi – neće biti rušenja!

- Ako živimo u pravnoj državi, u srijedu se neće dogoditi ništa, jer bi bilo kakva akcija rušenja na Kolovarima predstavljala kazneno djelo. Ja vjerujem u pravni sustav, a Hoteli Zadar ako misle da su u pravu, neka rade što hoće. U tom objektu je naša imovina i niz investicija koje bi sada trebale biti pretvorene u prašinu. To je posao za državne institucije, kaže Vedran Ikić kojeg je policija nedavno prijavila zbog neovlaštenog ulaza u zapečaćeni objekt na Kolovarima.

23. travanj 2024 14:12