StoryEditorOCM
4 kantunaČEKA SE SUGLASNOST MINISTARSTVA GRADITELJSTVA

Zašto se mijenjaju dva urbanistička plana na području Gaženice?

24. travnja 2018. - 15:02
gazenica-2

Ministarstvu graditeljstva će do kraja ovog tjedna iz zadarskog Upravnog odjela za graditeljstvo biti poslana dva urbanistička plana uređenja, a očekuje se da bi Ministarstvo suglasnost moglo dati u narednih dvadesetak dana čime bi bili stvoreni uvjeti za izglasavanje planova na Gradskom vijeću. Oba pokrivaju područje Gaženice, a "razdvaja ih spojna cesta koja od čvora Zadar 1 vodi u luku i u oba se slučaja radi o usklađivanju već zastarjelih planova.

- UPU "Trajektni terminal" je usvojen jako davno, u međuvremenu se zakonska regulativa mijenjala šest-sedam puta, mijenjan je i Prostorni plan, pa je taj UPU postao arhaičan i teško provodiv, objašnjava Matko Segarić iz gradskog UO za graditeljstvo.

Taj plan pokriva područje zapadno od Kalmetine, a najveći među razlozima njegova usklađivanja jesu prometni koridori koji su bili preširoki, pa ih se sada svodi u realne okvire. Pritom nije nevažno ni to što se njihovim smanjivanjem smanjuju i sredstva za otkup zemljišta. Drugi je razlog dio Gaženice s ribarskom lukom za koju Lučka uprava Zadar očekuje značajna sredstva, pa im se žuri dokumentaciju dovesti do kraja radi kandidacije za sredstva.

Treći razlog je Hrvatska gorska služba spašavanja čiji bi zadarski centar trebao biti građen na području nekadašnje "Spačve", a izmjenama UPU-a, koje s oko 70.000 kuna financira Grad Zadar, stvaraju se uvjeti za izdavanje građevinske dozvole.

Vrlo je slična i situacija s UPU-om "Industrijske zone", istočno od Kalmetine čiji obuhvat jednim dijelom zalazi na područje Općine Bibinje, pa će za njegovo usvajanje biti potrebna i odluka tamošnjeg Općinskog vijeća i Gradskog vijeća Zadra. "Zapadni" i "istočni" UPU se dodiruju na Kalmetini, međusobno nisu bili usklađeni, pa su prije izmjena rađene i nove geodetske podloge.

- U te se izmjene išlo na zahtjev Lučke uprave Zadar, koja ih je i financirala, ali se i tu radi o "peglanju" nekih neusklađenih detalja. Budući je u starom UPU-u postojala jedna manja prometnica koja je naknadno izbačena iz Prostornog plana Zadra, to je trebalo akceptirati i u UPU-u. Osim toga, uvedena je i još jedna prometnica i to je jedina suštinska promjena plana, objašnjava Segarić.

 

ROBERT ŠKIFIĆ: "Plan je preduvjet za drugu fazu ribarske luke u Gaženici"

- Već je poznato da smo se javili na natječaj Ministarstva poljoprivrede jer u slučaju ribarske luke u Lamjani i prve faze ribarske luke u Gaženici imamo glavne projekte i troškovnike. Za Lamjanu nam je odobreno pet milijuna eura, a za prvu fazu ribarske luke u Gaženici još tri milijuna eura. Izmjenama ovog Urbanističkog plana uređenja omogućava se druga faza ribarske luke u Gaženici koju također planiramo kandidirati za sredstva Ministarstva poljoprivrede, izjavio nam je direktor Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

19. travanj 2024 00:29