StoryEditorOCM
4 kantunaZLOGLASNIM "ORKANOM" ZAPOVIJEDAO ELEKTRONIČAR

Policija nakon 25 godina pronašla čovjeka koji je na Zadar i okolicu ispaljivao "zvončiće"!

4. svibnja 2018. - 16:13
Izrezak_policija2.JPG

Za dvanaest napada na području Zadra i županije, tijekom kojih je kao zapovjednik "Orkana" od siječnja do kolovoza 1993.godine ispalio 288 "zvončića", zadarska policija je osumnjičila 60-godišnjega hrvatskoga državljanina s prebivalištem u Srbiji Milana Zelenovića. Na izvanrednoj konferenciji u sjedištu PU zadarske u petak objavljeno je kako je za 60-godišnjakom raspisana međunarodna potraga, iako je već poznato da živi u okolici Beograda gdje se kao elektroničar bavi privatnim biznisom. Zelenović je podrijetlom iz okolice Knina, a osumnjičen je da je zapovjedio ispaljivanje kazetnih bombi po više civilnih ciljeva u Zadarskoj županiji.

- Usljed tako izvršenih raketnih napada od pirotehničkog punjenja, tzv. zvončića, smrtno je stradalo devet osoba, teške tjelesne ozljede zadobilo je 12, a lake tjelesne ozljede 15 osoba, dok je oštećen veći broj stambenih, gospodarskih i infrastrukturnih objekata. Opisana djelovanja po civilnim ciljevima nisu bila opravdana vojnim potrebama. Raketirana su područja Zadra, Ražanca, Petrčana, Zatona, Murivice, Debeljaka, Maslenice i Biograda – rekao je načelnik PU zadarske Anton Dražina.

Zelenović se sumnjiči da je kao pripadnik paravojnih postrojbi vojske tzv. Republike srpske krajine (RSK) u svojstvu zapovjednika voda samohodnog višecijevnog bacača raketa M-87 Orkan, a protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno protokolu o zabrani i ograničavanju uporabe mina, mina iznenađenja ili drugih sredstava tim oružjem po zapovijedi svojih nadređenih napadao civilne ciljeve na širem zadarskom području u razdoblju od siječnja do kolovoza 1993.godine.

Kaznena prijava je predana državnom odvjetništvu koje će provesti daljnju proceduru oko uhićenja 60-godišnjaka, čiji su zapovjednici u vrijeme Domovinskog rata bili Milan Đilas, Kosta Novaković i Mile Novaković.

- On inače nije bio osoba iz redova JNA nego je vjerojatno bio u rezervnom sastavu na "Orkanu", zbog čega je poslije predložen za veći čin. Inače potječe iz imućne obitelji - rekla je voditeljica Odjela ratnih zločina PU zadarske Dragana Kamber dodajući kako je ova prijava protiv "direktnog" napadača na Zadar i šire zadarsko područje rezultat istrage koja je obuhvaćala 12 kaznenih prijava.

- Brojni materijalni i personalni dokazi upućuju na njega- - rekla je.

Voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić iznio je detalje raketnih napada na civilne ciljeve u Zadarskoj županiji, u razdoblju od siječnja do kolovoza 1993.godine kada je stradalo 310 civilnih osoba, među kojima i 17 djece.

16. travanj 2024 15:32