StoryEditorOCM
4 kantunaZADAR NIJE PET FRIENDLY

Nemamo ni jedne plaže, čak ni parka za ljubimce iako je to novi turistički trend koji je nemoguće ignorirati

6. svibnja 2018. - 18:21
privlaka1-250717

Više od deset registriranih salona za uređivanje, te isto toliko veterinarskih ambulanti u Zadru, možda najbolje govori o tome da broj kućnih ljubimaca u gradu i okolici raste, a njihove su usluge potrebne kako lokalnom stanovništvu, tako i brojnim turistima tijekom ljetne sezone.

Sve se veći broj domaćih i stranih gostiju odlučuje poći na odmor sa svojim četveronožnim najboljim prijateljima i kako doznajemo od Morane Papić iz zadarskoga turističkog informativnog centra, postao je to zasigurno novi turistički trend koji je nemoguće ignorirati, stoga smo istražili kako se Zadar prilagodio i što kućnim ljubimcima i vlasnicima uopće može ponuditi.

– Informacije s terena koje imamo govore da iznajmljivači idu ukorak s trendovima i pružaju mogućnost smještaja gostima koji ljetuju s kućnim ljubimcima. Cijena boravka od otprilike pet do 10 eura dnevno uglavnom im ne služi za dodatnu zaradu, nego za dodatno čišćenje prostora koji je potrebno temeljito urediti. Većinom ipak primaju manje životinje, manje pasmine pasa te mačke. Besplatna aplikacija TZ-a grada Zadra "Zadar Travel" omogućuje gostima da provjere koje privatne smještajne jedinice nude ovu opciju, a za sada ih je u Zadru, Petrčanima i Zatonu oko osamdeset – kazala nam je Morana Papić, kao i to da određeni hoteli, poput "Falkensteiner Iadera" u Petrčanima (u predsezoni i posezoni, ljubimci do 25 kilograma) i vile "Nico" u Diklu, također nude slične opcije, te poneki hosteli, poput Omladinskog hostela "Zadar" na Puntamici.

Unatoč dobroj, ne tako skromnoj ponudi iznajmljivača, postoje određene manjkavosti u gradu za prihvat životinja, a ogledaju se ponajviše u nedostatku zelenih površina i plaža predviđenih za kupanje kućnih ljubimaca.

– U Zadru je na većini zelenih površina i u parkovima postavljen znak zabrane puštanja pasa. Mišljenja sam da bi trebalo biti više površina na kojima je to dopušteno i da bi takve lokacije Grad trebao opremiti kantama, lopaticama i ostalim sadržajem za uklanjanje ostataka. Naravno da je to na vlasnicima da naprave. U samom gradu, također, ne postoji ni jedna plaža za kućne ljubimce, što je dosta velik problem jer se vlasnici, domaći i turisti, moraju snalaziti po divljim plažama u okolici i često nailaziti na neugodne reakcije drugih kupača. Jedina službena plaža za pse u Zadarskoj županiji je lani, u srpnju, otvorena u Privlaci, na inicijativu Općine Privlaka – kazao nam je Branko Šare, predsjednik zadarskog kinološkog društva "Dalmatinski pas".

Plaža u Privlaci nalazi se na tzv. Putu Škurmice, gdje je Općina, osim kupališta, uredila i poljske putove koji do njega vode te postavila smeđu signalizaciju. U planu je i postavljanje suncobrana i dovod pitke vode, što bi također boravak na plaži učinilo ugodnijim.

Još je jedna plaža nedaleko od Zadra, doduše privatna, u vlasništvu apartmanskog naselja i kampa "Zaton Holiday Resort", namijenjena kupanju pasa, ograđena je te na njoj postoje tuševi za životinje. Kako postoji dugi niz godina, postala je najpoznatije afirmirano zadarsko kupalište domaćih i stranih vlasnika pasa, a ako na bespućima internetima potražite hrvatske "pet friendly" turističke lokacije, resort u Zatonu bit će vam odmah ponuđen!

– Plažu za pse ne naplaćujemo dodatno, plaća se ulaz u cjelokupni resort. Za pješaka, koji nije gost resorta, cijena dnevne ulaznice je 30 kuna i u sklopu nje dopušteno je povesti i kućnog ljubimca. Ako dolazite automobilom, cijena se penje na 200 kuna. Što se samog smještaja i duljeg boravka u "Resortu" tiče, kućni ljubimci su dopušteni u kampu i apartmanskom naselju i njihov se boravak posebno naplaćuje – doznajemo od Ive Bobića, direktora "Resorta".
Sam "Resort" u vlasništvu je tvrtke "Turisthotel", koja također vodi hostel na zadarskom Poluotoku, "Boutique Hostel Forum". I on se na agencijskim stranicama oglašava kao "pet friendly".

– Na zahtjev gostiju primamo životinje, uglavnom pse, i to male pasmine, poput pekinezera i pudlica, no jednom smo čak imali i kameleona. Zbog prostora nismo u mogućnosti primati veće životinje. Takvu je uslugu potrebno posebno dogovoriti prigodom rezervacije i uvijek gostima naglasimo kako psi ne mogu ostajati sami u sobi. Oni to poštuju i ne mogu reći da sam u dugogodišnjem radu u hostelu ikada čuo pseći lavež. Smještaj za ljubimca plaća se dodatno, šest eura po danu. Uglavnom imamo stalne goste koji dolaze sa psima, no potražnja za takvim smještajem povećava se, primjerice, kada se u Zadru održava neka izložba pasa – otkriva nam voditelj hostela "Forum" Ivan Niseteo.

Zadarski hotel "Niko" na Puntamici, kojeg trenutno krase četiri zvjezdice, uskoro se priprema na širenje, a njegov je vlasnik Erik Pavin također prepoznao važnost smještajnih jedinica za kućne ljubimce.

– Cilj nam je proširiti hotel za još petnaest soba i popeti se na pet zvjezdica te za godinu dana, nadam se do sljedeće sezone, napraviti poseban vanjski dio koji bi bio poput malog hotela za pse, jer je potreba za takvim smještajem sve veća. Neki gosti jednostavno ne mogu ili ne žele boraviti u prostoru u kojem je bila životinja, zbog alergija ili drugih razloga. Zbog toga bi ovo bilo idealno rješenje za sve – kazao nam je Pavin.

Što se tiče uslužnih djelatnosti za kućne ljubimce, poneki zadarski saloni za njihovo uljepšavanje, poput onog naziva "Ta divna stvorenja", vlasnicima pasa, osim kupanja, šišanja, podrezivanja noktiju i prijevoza, nude i mogućnost čuvanja, od nekoliko sati do nekoliko dana, na što se nerijetko odlučuju i strani turisti, a informacije o njihovu salonu uglavnom pronalaze na društvenim mrežama.

– Uglavnom gosti iz Njemačke i Italije znaju tijekom sezone ostaviti svoje pse na čuvanje, na nekoliko sati ili nekoliko dana, a jedna obitelj je prošle godine čak zatražila smještaj za psa čitav mjesec. Često čuvamo ljubimce i građanima Zadra, kada na primjer odu negdje za odmor za vikend. Cijena čuvanja po danu iznosi sto kuna, što smatramo vrlo pristupačnim jer životinje spavaju u našem domu, šetamo ih i hranimo, potpuno smo im posvećeni. Uglavnom je riječ o psima, no protrčalo je kroz naše domove i nekoliko mačaka i kunića – kazala nam je Maja Ušalj, suvlasnica salona u kojem uvijek vlada opuštena, zaigrana atmosfera kojoj pridonose netom ulickane životinjice.

Zadnjih se godina nametnula i potreba za prvim hotelom za pse, a ideju je prepoznao Nikola Perović i prije nekoliko mjeseci otvorio "Zaraland". Na rubu grada, na Bilom brigu, u oazi zelenila i mira, kako Perović kaže, na tri tisuće metara četvornih prostire se njihova igraonica.

– Turisti uglavnom ostavljaju pse u hotelu kada odlaze na izlete, primjerice na Plitvice ili na nekoliko dana kad odlaze na jahtu na koju ne mogu sa psom. Cijena po danu iznosi 80 kuna s hranom vlasnika, što zagovaram jer psi ne vole kada im se hrana mijenja, pogotovo ako će u hotelu boravi tek nekoliko dana ili sati. Ako psi ostaju dulje, cijena, naravno, pada. Pse tri puta dnevno šetamo i puštamo ih da se zajedno igraju. Ako neki vlasnici tako zažele i ako je riječ o manjim pasminama, dogovorimo se i za čuvanje u vlastitu domu – kazao nam je Nikola Perović.

Po svemu sudeći, čini se kako su privatni iznajmljivači apartmana, djelomično hotela i hostela u Zadru, pa i uslužnih obrta, prepoznali nove turističke trendove u gradu, sve više žive oznaku "pet friendly" i shvaćaju da, osim što će kućnim ljubimcima i vlasnicima njihova usluga uljepšati boravak, i njihovu će smještajnu jedinicu istaknuti u moru konkurencije. Ipak, veliki problem ostaje u plažama jer vlasnicima ljubimaca preostaju one divlje koje je potrebno tražiti u okolici Zadra ili pak voziti do Privlake.

– Većina će se lokalnog stanovništva, čak i turista sa psima, otići okupati na kraj Barakude iza svjetionika na Puntamici, pa što bude... No, to nije rješenje. Isto tako, grad nema park za pse, a takve upite često dobivamo u inbox od turista, što im je potpuno čudno – kazala nam je Marijana Mustać iz Zadarskog azila.

Čini se, pak, da iznajmljivači u Zadru postaju sve više "pet friendly", no Grad još puno toga mora naučiti...
 

Jedina službena plaža za pse u županiji je lani, u srpnju, otvorena u Privlaci, na inicijativu Općine Privlaka, kazao nam je Branko Šare, predsjednik kinološkog društva 'Dalmatinski pas'
24. travanj 2024 12:40