StoryEditorOCM
4 kantunaNE STIŠAVA SE NEZADOVOLJSTVO PETRČANACA ZBOG PARAPETNOG ZIDA

Predsjednik MO: Imamo 600 potpisa na peticiji, neka radovi stanu! Ravnatelj ŽLU: Nema razloga za prekid radova!

Piše Ana Franić i Ivica Nevešćanin
10. svibnja 2018. - 23:27
riva_petrcane1-280418

Bura u Petrčanima oko gradnje parapetnog zida na obali ne stišava se. Nakon što su krajem travnja nezadovoljni visinom projektiranog zida neki mještani pod okriljem noći izveli "terorističku akciju" i oštetili zid u izgradnji i opremu izvođača radova, Petrčanci su pokrenuli i peticiju protiv izgradnje parapetnog zida i sanitarnog čvora na rivi kojom su dosad prikupili oko 600 potpisa. Traže da se visina zida smanji za nekih dvadesetak centimetara kako bi zadržali pogled na "more, brodove i zalazak sunca".

Mještani Petrčana naime smatraju da je tijekom izvođenja radova došlo do odstupanja od idejnog projekta koji je usvojen još 2008. godine. "Molimo nadležna ministarstva, županijske i gradske odjele da uzmu u obzir drastična odstupanja od projekta te zaustave gradnju" ističu u tekstu peticije koja se može potpisivati i preko interneta.

- Mještani su pokrenuli peticiju, a ja je kao predsjednik Mjesnog odbora u potpunosti podržavam. Velikih reakcija na peticiju nije bilo. Ministarstvo graditeljstva poslalo je inspekciju koja je utvrdila da se radovi odvijaju uz sve potrebne dozvole. Ali to nama uopće nije sporno. Svjesni smo da imaju sve papire i dozvole, mi nismo protiv investicije, već protiv visine zida koja po nama nema smisla, govori Duje Stanišić, predsjednik MO Petrčane.

Zid na obali gradi se prema projektu arhitekta Bogdana Marova koji je napravio idejno rješenje za uređenje cijelog obalnog pojasa u Petrčanima. Obala se sada izvodu u fazama, a parapetni zid dio je drugog dijela prve faze radova ukupno vrijednih 11,5 milijuna kuna. Radove izvodi tvrtka "Kali gradnja", a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka D&Z iz Zadra. U trenutku prosvjeda i noćne akcije mještana zid je bio visok 2,20 metara. No kako je projektom predivđeno da se cijela obala podigne u odnosu na staru kako ne bi više dolazilo do prelijevanja mora usred plime, konačna visina parapetnog zida bit će 1,40 metara. Petrčancima je međutim i to previše...

- Prošli tjedan održan je sastanak s predstavnicima Županijske lučke uprave i projektantskom tvrtkom kako bi se pokušao pronaći kompromis, no nije urodio plodom. Mi tražimo smanjenje zida, a projektant to odbija. Visina zida određena je prema maritimnoj studiji koja je napravljena na Puntamici, ali stanje tamo i u Petrčanima nije isto. Zid koji smo prije imali bio je visok 1,10 metara i sasvim je dovoljan jer mi ovdje nemamo velikih valova koji bi mogle ugroziti mjesto. Stariji mještani ističu kako bi samo nekad znalo prebaciti more preko zida, ali onda bi to palo na mul, a nije on od cukra pa da će se rastopiti, objašnjava Stanišić ističući kako oni nisu protiv investicija u mjestu jer su ih čekali 30 godina, ali smeta im način na koji se provode.

A te investicije se provode, tvrdi Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave, u skladu sa zakonom i građevinskom dozvolom izdanom prema idejnom rješenju iz 2008. godine koje je bilo na javnoj raspravi i oko koje se složilo tadašnje vodstvo MO Petrčane na čelu s Velimirom Čubrićem, danas jednim od glavnih oponenata parapetnog zida. Čubrić je bio i na sastanku kojeg spominje Stanišić, ali nakon stručnih objašnjenja nije imao prigovora.

- Niti jedna faza u postupku izdavanja dozvole nije preskočena, niti je to bilo moguće: od maritimne studije do izvedbenog projekta. Projekt ne možemo zaustaviti jer za to nema nikakvog opravdanog razloga. Kada bi ga sad krenuli mijenjati, ne bismo mogli dobiti uporabnu dozvolu. Možemo samo prekinuti izvođenje radova, a to bi značilo izlaganje tužbi od strane izvođača radova i prolongiranje završetka radova do tko zna kad – govori Škibola navodeći da su prije incidenta na gradilištu u pogovoru mještana bili optuživani da će se tu raditi nautička marina, pa restoran, da u svemu tome prste imaju lokalni moćnici...

- Ne znam odakle takve priče jer mi u Petrčanima gradimo luku od značaja za lokalno stanovništvo, kojom će upravljati ŽLU, a ne Grad Zadar. Cijeli projekt vrijedi 32 milijuna kuna plus PDV, a na kraju će Petrčane, u čiju obalu desetljećima nije ulagano, dobiti uređenu obalu, 1700 kvadrata morskog trga s amfteatrom, dva javna WC-a, prostor koji će po danu moći biti tržnica, a navečer mjesto za kulturna događanja. A na sve to što se događa, na to divljaštvo i nasilje, nemam suvisao komentar. Samo se nadam da će policija odraditi svoj posao i pronaći počinitelje – dodaje Škibola koji je nakon incidenta na gradilištu angažirao zaštitarsku tvrtku o trošku ŽLU-a.

Gradilište u Petrčanima u srijedu je obišao inspektor Ministarstva mora za pomorsko dobro koji će uskoro predati izvještaj o zatečenom stanju. Škibola je uvjeren da će nalaz inspektora biti pozitivan jer sve što se na terenu izvodi u skladu je sa zakonskim propisima.

 

Peticiju poslali na osam adresa
Popis potpisnika peticije Petrčanci su proslijedili na adrese Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ministru Olegu Butkoviću, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, ŽLU Zadar, županu Zadarske županije Božidaru Longinu, Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, gradonačelniku Zadra Branku Dukiću, Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo pri Hrvatskom Saboru te pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović.
20. travanj 2024 12:08