StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI OBRTNICI POSLALI PISMO GRADONAČELNIKU BRANKU DUKIĆU

Nekim obrtnicima odvoz otpada poskupljuje preko 300 posto, a iz "Čistoće" tvrde da je to "usklađivanje cijena" i da će nekim obrtnicima računi biti manji!

12. svibnja 2018. - 00:10
cistoca1-300715

Na adrese nekih zadarskih obrtnika proteklih su dana počeli pristizati i po nekoliko puta uvećani računi za odvoz miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada! Nakon brojnih telefonskih poziva i prigovora, uslijedila je reakcija Udruženja obrtnika odakle su uputili pismo gradonačelniku Branku Dukiću, koji je nedavno dao suglasnost na novi Cjenik gradskog komunalca, te direktoru "Čistoće" Draganu Maračiću.

-Očekujemo da se hitno očituju o ovom drastičnom, višestrukom povećanju cijena odvoza otpada za zadarske gospodarstvenike, a ujedno predlažemo i organizaciju zajedničkog sastanka po ovom pitanju, stoji u tom pismu.

Obrtnici su izradili i dvije tablice sa starim i novim cijenama odvoza otpada i naveli sedam konkretnih primjera u kojima je cijena skočila od 172 pa sve do 310 posto!

-Neki obrtnici, posebice iz ceha proizvođača, iznijeli su činjenicu kako u svom poslovanju gotovo da i nemaju otpada kojega odlažu u kante za miješani komunalni otpad (na primjer proizvodnja metalnih strijeva, stolari...) jer otpatke iz proizvodnje ionako zbrinjavaju kod ovlaštenih tvrtki za prikupljanje takve vrste otpada ili dodatno moraju platiti odvoz komunalnog otpada, a prisiljeni su plaćati visoke iznose za odvoz otpada. Smatramo da je ovakvo povećanje cijena komunalne usluge u potpunosti neopravdano, štetno i opterećujuće za zadarske obrtnike čije je poslovanje ionako preopterećeno brojnim davanjima na državnoj i lokalnoj razini, stoji u obrtničkom pismu gradonačelniku i direktoru "Čistoće".

Direktor "Čistoće" Dragan Maračić najavljuje kako će Udruženje obrtnika odgovor dobiti u ponedjeljak, ali tvrdi da se ne radi o želji i poslovnom planu "Čistoće" o povećanju cijene radi povećanja vlastitih prihoda.

-Nismo planirali nove prihode, riječ je o usklađivanju cijena pri čemu su naše simulacije pokazale da će nekim obrtnicima cijene biti veće, ali će nekima od njih cijene biti manje nego dosada. Neki su obrtnici na svoj zahtjev dobivali tri kante za otpad, a da im nisu trebale, pa će ih sada moći vratiti i dobivati ih sukladno realnom stanju i svojim stvarnim potrebama. Treba utvrditi konkretne prijedloge na terenu i vidjeti što neke obrtnike pripada, ovisno o djelatnosti kojom se bavi, količini otpada koju proizvodi i njihovim potrebama za odvoz otpada, kaže direktor Maračić smatrajući da su obrtnici u svom dopisu naveli samo one primjere i one obrtnike kod kojih je došlo do velikog podizanja cijene.

 

Primjeri višestrukog uvećanja cijena

Obrtnici u pismu navode konkretne primjere pokazujući koliki rast cijena trpe. Jedan proizvođački obrt je dosada plaćao 83, a sada će 244 kune, što je povećanje od 293 posto, trgovačkom obrtu je cijena s 559 otišla na 1.221 kunu (218 posto), uslužnom obrtu s 24 na 77 kuna (310 posto), ugostiteljskom obrtu s 417 na 732 kune (175 posto), intelektualni obrt je dosada plaćao 34, a ubuduće će 77 kuna što je 221 posto više. Dakako, Udruženje je ova poskupljenja analiziralo na temelju prigovora koji su do njih stigli od obrtnika.

18. travanj 2024 16:46