StoryEditorOCM
4 kantunaSTIGLA NOVA SIGNALIZACIJA ZA KOMERCIJALNE OBJEKTE NA POLUOTOKU

Zbogom kozlićima, dobar dan oglasnim panoima!

Piše Ana Franić
14. svibnja 2018. - 20:33
ploce1-110518

Zbogom kozlićima, dobar dan oglasnim panoima!

Tako bi se ukratko dao opisati novi projekt gradske uprave u suradnji sa zadarskim konzervatorima. Naime, početkom turističke sezone uske i tijesne ulice Poluotoka nerijetko zakrče reklamni kozlići koji iskaču kao iz paštete, a sve sa ciljem obrtnika i ugostitelja da privuku pažnju gostiju na svoje objekte. Zadnjih dana na putu od Narodnog trga do mosta, na početku ulica Don Ive Prodana i Fredrica Grisogona, postavljene su smeđe kvadratne ploče na pročelju zgrada. Riječ je o zajedničkim putokaznim panoima izrađenima od plastificranog aluminija s kojim Gradska uprava želi postići red u povijesnoj jezgri grada. Na inicijativu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, a u suglasnosti s konzervatorima i obrtnicima, postavljene su ploče na lokacijama gdje za to postoji "najveći interes poslovnih korisnika".

- Ideja je nastala revitalizacijom inicijative Udruženja obrtnika od prije par godina za postavljanjem unificiranih, reklamnih natpisa u povijesnoj jezgri kako bi se po načelu razmjernosti osigurao vizualni kontakt s kulturnom baštinom. Želimo definirati red u prostoru na način da umjesto reklamnih kozlića, obrtnicima, ugostiteljima i drugima omogućimo reklamiranje svojih objekata uz pomoć panoa. Do sada je postavljeno 15 putokaznih panoa, a zahtjevi novih korisnika za oglašavanjem pristižu nam svakog dana, objašnjava Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

Prijedlog odluke o reklamiranju prvo je bio stavljen na javno savjetovanje na službenoj interetskoj stranici Grada Zadra (od 23. veljače do 23. ožujka) tijekom kojeg nije primljena niti jedna primjedba, a onda je na Gradskom vijeću, 11. travnja odluka o postavljanju panoa usvojena. Ploče izrađuje i ugrađuje ugovoreni izvođač Grada Zadra za održavanje gradske opreme Marex Elektrostroj.

- Dimenzija ploče je 7x50 centimetara i na jednu može biti oglašeno šest objekata. Sve fizičke i pravne osobe imaju pravo reklamiranja uz određenu naknadu. Cijena za jednu plohu na zajedničkom putokaznom panou iznosi 50 kuna, za dvije do pet ploha 65 kuna, a za više od pet ploha iznosi 75 kuna mjesečno. Određene cijene prate cijenu turističke signalizacije i van Poluotoka, a do sada se nitko na njih nije bunio, govori pročelnik Dujela dodajući kako su do sada naišli samo na pozitivne reakcije.

Tko je izabrao model oglašavanja, dizajn ploča i tipografiju naziva objekata htjeli smo doznati od pročelnika Ureda konzervatorskog odjela u Zadru, no ostali smo bez odgovora jer je Igor Miletić službeno zauzet sve do srijede.

Naime, nije ovo prvi put da se konzervatori u suglasju s gradskom upravom igraju produkt dizajnera. Prije četiri godine tako su u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadra krenuli postavljati "smeđu" signalizaciju na Poluotoku izrađenu od kortena (korodiranog čelika). Prilično skupo i loše rješenje eksperimentalno su postavili na Narodnom trgu, u Foši i na Trgu pet bunara, a od istog materijala izradili su i oznaku za tadašnji TIC koji je ured imao na Trgu. Signalizacija je bila i ostala potpuno neupadljiva i vizualno nečitljiva, pogotovo s udaljenosti veće od pet metara, i danas izgleda kao relikt iz nekih prošlih vremena.

Sada opet dobivamo gotova rješenja koja, koliko je poznato, nisu prošla nikakav stručan (dizajnerski) filter ili potvrdu, kao u nekim drugim sredinama, što samo po sebi dovoljno govori o namjeri gradske uprave da uistinu želi uvesti red u povijesni prostor gradske jezgre.

 

Panoi bez kulturnih znamenitosti
Ukoliko se dogodi situacija da se u ulici želi oglašavati više od šest objekata, onda će se postaviti dodatna ploča kako bi svi imali jednake prilike.
- Broj postavljenih ploča na kantunu zgrade ovisit će o potrebi komercijalnih subjekata, a prema našim procjenama dovoljne će biti dvije. Kulturne znamenitosti na panoima neće biti oglašeni jer oni imaju svoju turističku signalizaciju, pojasnio je pročelnik Dujela.


 

20. travanj 2024 00:22