StoryEditorOCM
4 kantunaSTANARI IZGUBILI 30 PARKIRNIH MJESTA

Policija popilala borove i sugerirala postavljanje metalnih barijera uz svoju ogradu, radi se o mjestu s kojeg su ubačene bombe u njihovo dvorište

Piše M. Kalajžić
16. svibnja 2018. - 12:04
parkiranje_policija1-110518

Stanari zgrade koja se nalazi u blizini Policijske uprave zadarske, u produžetku Ulice Put Murata, s negodovanjem su primijetili kako je prije nekoliko dana na zemljanoj površini u dvorištu stambene zgrade postavljeno više zelenih metalnih barijera.

Na taj je način spriječeno parkiranje automobila uz žičanu ogradu policijske uprave što je najviše koristilo upravo stanarima.

- To je zatražila policija, a Nasadi su postavili metalne barijere. Razlog su napadi eksplozivom na policiju što se događalo u dva navrata, pa je od Nasada zatraženo da ograde zelenu površinu, a zapravo udalje automobile od ograde, jer se policija boji da na taj način dolazi do napada na njih. Mi smo na ovakav način izgubili najmanje tridesetak parkirnih mjesta, a neke koristi za policiju od ovoga neće biti jer onome tko želi napraviti neku pakost ne znače puno parkirani automobili pored ograde. Uostalom, s balkona zgrade može se tako reći skočiti u prostor Policijske uprave, neće valjda zbog toga i nas ograditi u žicu? Bolje bi bilo da pronađu počinitelje, nego da rade ovakve "koridore" koji više smetaju nego koriste. Kad roditelji vode djecu u vrtić, moraju preko tih besmislenih barijera, kao da smo u Sjevernoj Koreji – bio je ogorčen jedan stanar koji nam je pokazao prostor blokiran zelenim željeznim ogradama.

Provjerili smo informaciju u nasadima, ali tamo su nam odlučno odgovorili kako oni – barijere nisu postavljali.

- Poštovani, tvrtka Nasadi nije postavljala nikakve metalne barijere na zemljanoj površini uz ogradu PU Zadarske niti je to posao Nasada. Nasadi brinu o održavanju zelenila, a koga je policija angažirala za takve radnje ne znamo – odgovorili su iz Nasada.

Ipak smo od Nasada doznali još jednu zanimljivu informaciju – policija je od njih zatražila usluge uklanjanja nekoliko borova uz ogradu, što je gradsko poduzeće za održavanje zelenila i učinilo kao "trećoj strani" za određenu naknadu. Na taj je način očišćen prostor uz ogradu, a onda je, očigledno, i dodatno osiguran metalnim barijerama kako se tamo ne bi parkirali automobili.

- Plaši li se policija bombi, pa ograđuje svoje područje? - pitali smo glasnogovornika policije Elisa Žodana.

- Ne plašimo se mi ničega. Mi nismo službeno tražili od grada da postave metalne stupiće, ali smo im sugerirali da to učine. Zašto? Tamo postoji nogostup, garaže, parkiralište i zelena površina. Grad je ogradio svoju zelenu površinu čija namjena nije parkiralište i to je to. Mi uređujemo naš okoliš, pazimo na izgled i na sigurnost, paralelno. Uređujemo svoje živice i stabla kao što bi svatko trebao raditi u svom dvorištu i brinuti se o izgledu i sigurnosti građana. Padne li suha grana na nečije auto, mi bi bili odgovorni i plaćali jer mu je oluja razbila vjetrobransko staklo. Ponavljam, mi nismo tražili od gradske uprave ograđivanje, već smo im samo sugerirali da se tamo parkiraju automobili, usmeno, ne nekakvim službenim dopisom ili slično – rekao je Žodan.

Na naše pitanje je li taj dio ograde inače bio sumnjiv u pogledu izgreda koji su se događali s bacanjem eksploziva, odnosno je li napad dolazio s te strane, rekao je:

- To je mjesto s ulice najbliže mjestu gdje su aktivirane eksplozivne naprave. Oko same istrage nema nikakvih novosti za javnost, a izvidi su tajni. Što se tiče stanara koji negoduju zbog parkirnih mjesta, reći ću samo da na Voštarnici ima mjesta za parkiranje više nego u drugim dijelovima grada i to za stanare i za nas koji tamo radimo. Postoji ogroman besplatan parking iznad Policijske uprave gdje stanemo svi i još taj prostor non stop nadziru naši dežurni policajci s naše porte, pa su automobili i sigurniji jer na to parkiralište gledaju OKC, 2. policijska postaja, dežurstvo i prometna policija. To je najsigurnije i najkomotnije parkiralište u gradu, a još k tomu i besplatno i uređeno – zaključio je razgovor Žodan.
 

Samo nekoliko desetaka metara dalje od mjesta na kojem je eksplodirala bomba u prosincu 2017. godine, nedavno je, u travnju opet detonirana nepoznata eksplozivna naprava. Eksplozija se dogodila oko 2.30 sati, u tom trenutku u blizini ograde nije bilo službujućih policajaca, ozlijeđenih osoba nije bilo, a na zgradi je nastala manja materijalna šteta u vidu pucanja stakala.
Detonacija je snažno odijeknula Zadrom, probudila je dio stanovnika Voštarnice, ali i susjednih četvrti. Oba su napada izvršena iz sporedne ulice, gotovo s istog mjesta, kojom se rijetko prolazi i tijekom dana...
19. travanj 2024 11:22