StoryEditorOCM
4 kantunaREVIZIJA PRORAČUNA U POLAČI IZAZVALA ŠOK I NEVJERICU

Novi načelnik pita staroga: Viktore, tko je pojeo 71 kila janjetine i cijelo - june!

16. svibnja 2018. - 10:58
gospa_vrpolje3-150813

Domijenak za 120 ljudi, u Iliriji, 33.000 kuna; 49 kg pečene janjetine i 7 kg pečenog odojka, u Šime, 10.640 kuna; 22 kilograma pečene janjetine i pića, u Šime, 7.200 kuna; june, mesnica Nakićen, 11.550 kuna; tuka i tukci, mesnica Števanja, 642 kune; junetina, teletina, ćevapi, janjetina, mesnica Števanja, 2.443 kune; hrana i piće za 73-je ljudi, u Šime, 13.367 kuna; domijenak 120 ljudi, u Ilirije, 15.600 kuna; jelo i piće, sir paški masni, sir otočan i chivas, u Bure, 1.100 kuna; but svinjski sušeni, pršut, čaše, kraški vrat, sir paški, sokovi, čajna i zimska, u Bure, 2.939 kuna; sirevi, kobasice, panceta, pršut, alkohol, u Bure, 4.270 kuna...

Ovo je tek manji dio podužeg popisa troškova reprezentacije bivšeg načelnika Općine Polača Viktora Prtenjače (HDZ) koji su prije nekoliko dana javno objavljeni na službenim internetskim stranicama Općine Polača. U skladu s predizbornim obećanjem, novi načelnik Tomislav Prtenjača (NL) odmah je po dolasku na vlast angažirao neovisnu revizorsku kuću koja je detaljno pročešljala poslovanje Općine od početka 2010. do 30. svibnja 2017. godine. Reviziju je platio 70 tisuća kuna, a rezultat tih "kostura iz ormara" je izvještaj na 39 stranica koji sadrži brojne nepravilnosti i nazakonitosti koje su se događale u općini tijekom mandata njegovog prethodnika. Samo za troškove konzumacije hrane i pića za koje, kako ističu revizori iz splitske kuće Kalibović i partneri, nema narudžbenice, istaknute svrhe, ni specifikacije, od 2014. do kraja svibnja 2017. Viktor Prtenjača je dao preko 174 tisuće kune.

Kao posebni kuriozitet takve potrošnje ističu se narudžbe od 4.387 kuna za bočice maraschina od jednog decilitra koje su bile namijenjene za, kako se navodi, "svećeničku reprezentaciju" iako nema potvrde da su ih svećenici ikad primili, a tu je i 100 boca vina Trebbiano Toscano od 0,75 litara u vrijednosti 3.750 kuna za koje se ne zna zašto i za koga su bili naručeni. Samo u restoranu Šime pojelo se i popilo preko 60 tisuća kuna... Rezultati revizije u Polači su izazvali, blago rečeno, šok i nevjericu.

- U proračunu smo zatekli minus od pet milijuna kuna. To je više od našeg godišnjeg proračuna koji realno iznosi 2,5 milijuna kuna, a zajedno s decentraliziranim sredstvima imamo oko 4,5 milijuna kuna godišnje – kaže novi načelnik Tomislav Prtenjača koji je po preuzimanju vlasti na općinskom računu zatekao iznos od 11 tisuća kuna, a već sutradan je na naplatu stigla rata kredita od 50 tisuća kuna.

- U ovih godinu dana uspjeli smo dug smanjiti za milijun kuna, ali onda nam je nekidan na naplatu došao dug s kamatama tvrtke Agro plus od 720.000 kuna. Nakon toga dobili smo i novu sudsku presudu prema kojoj moramo isplatiti 100 tisuća kuna ljudima koji su od općine kupili zemlju, ali nisu se mogli uknjižiti, jer im je općina prodala državno zemljište, tako da smo opet na početku... – žali se načelnik Prtenjača dodajući kako su samo na ime kamata za dugove u ovoj godini već isplatili 330 tisuća kuna, a do kraja godine moraju još 400 tisuća kuna.

- Uz sve to zatekli smo ovrhu ACES-a na 521.356, iznosi kamata nisu bili evidentirani, a ACES-u je 2016. plaćeno 900.000 kuna kamata. Nije se ocjenjivala opravdanost investicija, proračun je bio u minusu, nije bilo narudžbenica, donacije, subvencije i pomoći su se davale bez kontrole, izostanak inventure je omogućavao razne zlouporabe, dugotrajna nefinancijska imovina se otpisivala na nezakonit način, a postojale su i financijske obveze od 1,4 milijuna koje nisu evidentirane pri primopredaji vlasti, kao ni sudski spor u kojemu je Općina izgubila 669.084 kune. Novac se trošio krajnje netransparentno, očito su se preferirali privatni hirovi i hobiji načelnika – kaže novi načelnik.
Hoće li nakon izvještaja revizije novi načelnik zatražiti "pomoć" policije ili DORH-a?

- Konzultirat ćemo se s odvjetnicima. Za sada nismo ništa prijavili. Izvješće pokazuje brojne nepravilnosti, ukazuje na moguće zloupotrebu. Ako odvjetnici nešto pronađu, moguće da ćemo ići u prijavu. Možda su sve te stotine tisuća kuna utrošene u interesu općine, ali se nije radilo po propisima – zaključuje. Bivši načelnik je dobro proučio objavljeno izvješće i na sva pitanja ima spremne odgovore. Polaču je vodio 16 godina, četiri uzastopna mandata i od nje je, kaže, napravio uspješno i razvijeno mjesto.

- Tresla se brda, rodio se miš! Oni sve sile upinju da dokažu moje nezakonite radnje, to su isforsirani izvještaji od strane privatnog revizora. Svi koji nešto znaju o proračunu jasno im je da je sve u skladu sa zakonom – odgovara Viktor Prtenjača naglašavajući da je laž kako se ne zna tko je spavao u apartmanima Ilirije, jer su to bili prijatelji općine iz Pitomače.

- Zna se i tko je pojeo ta 73 ručka. Sve su to notorne laži! Pa što sam ja trebao, za proslavu Dana Općine, obljetnice Oluje ili pogibije Franka Lisice, na račun ispisivati imena svih uzvanika?!Tek su od 2015. narudžbenice postale obvezne – kaže Prtenjača, premda je večina računa bez pokrića za hranu i piće nastala nakon 2015., kad su narudžbenice, kako tvrdi, postale obveza.

Vaš nasljednik tvrdi da ste proračun osavili u minusu pet milijuna kuna?
- Napište, on je teški lažac! - zapalio se bivši načelnik.

- Neposrdno prije primopredaje fakturirao sam račune za sanaciju lokalne deponije za 11 milijuna kuna, a samo 15 dana kasnije 90 posto tog iznosa pokrio je Fond za zaštitu okoliša. Da je ostalo repova, neplaćenih nekih računa, to priznajem, ali to su tekuće stvari koje se rješavaju u hodu. Ja sam proračun općine vodio kao svoju kuću. Od državne revizije uvijek sam dobivao bezuvjetno mišljenje – naglašava bivši načelnik. Svom je nasljedniku, ističe, ostavio završenu katastarsku izmjeru od koje će općina uprihoditi tri milijuna kuna bez da potroši lipe, infrastrukturno i urbanistički uređene poslovne zone, elektrificirano mjesto, ceste...

- To je podli način da se mene diskreditira, a prekrije vlastita nedoraslost, neinvetivnost i neznanje. Oni su neradnici, ovo je seljačka radna zadruga u odnosu na ono što sam ja radio. Neka se uhvate projekata. Stojim na raspolaganju svim institucijama. Neka mi dokažu da sam lipu iz općinskog proračuna uzeo za sebe ili na nepotistički način...

Ali ipak se dosta toga popilo i pojelo, a nije baš jasno zašto i za koga?

- Jelo se i pilo jer smo mi stvarali i gradili, a ja sam častio i i na otvaranju i na zatvaranju radova! Nudio sam im najbolje što ovaj kraj može ponuditi, janjetinu i tuku, s čime se naši ljudi tradicionalno časte. Hoće li novi načelnik goste sada nuditi paštašutom ili će im ispeći janjca? Ja sam dio tradicije ovoga naroda i mjesta, a za svaku lipu koju sam potrošio imao sam odobrenje Općinskog vijeća. Za svako kilo cementa i metar žice znam gdje je ugrađena. Nisam kući nosio! Ali nisam ni mogao svaku stavku provjeravati, knjiženja su radili knjigovođe. To su karikirana izvješća, namještena, njima se ne može vjerovati. Samo znaju plakati i pljuvati, a takvim metodama ništa se ne postiže – poručuje bivši načelnik Općine Polača.


NK Polača od Općine dobila 2,83 mil. Kuna dok je predjednik kluba bio načelnik Prtenjača
U isto vijeme dok je bio načelnik Polače, Viktor Prtenjača je bio i predsjednik NK Polača koja je od 2010. do kraja njegovog mandata 2017. iz općinskog proračuna dobivala donacije u ukupnom iznosu od 2,83 milijuna kuna, godišnje u prosjeku nešto više od 400 tisuća kuna.
- Zbog toga su me bili i prijavili povjerenstvu za sukob interesa, ali ja po zakonu mogu biti član dvije neprofitne udruge. Mi smo s našim klubom pokorili cijelu Dalmaciju, dva puta smo bili u prilici za plasman u viši ligu, ali smo procijenili da nam se to ne isplati. Izdvajali smo i za kickboxing klub i naš KUD koji je obišao pola Europe, na što sam izuzetno ponosan. Nekada je na igralištu u Polači bilo 120 mladih na treningu, a danas ih nema ni 30. A kako ćete zadržati mlade da ne odlaze ako ne kroz sport i kulturu... - pita se Viktor Prtenjača.

20. travanj 2024 13:55