PRVA GODINA MANDATA ZADARSKOG ŽUPANA Božidar Longin: Cilj nam je da Županija ima svoje prostore, po mogućnosti na jednoj lokaciji

PRVA GODINA MANDATA ZADARSKOG ŽUPANA

Godinu dana nakon izbora za župana Zadarske županije, Božidar Longin rekapitulira što se u proteklom vremenu napravilo, počevši od ključnih razvojnih projekata.

- Pred samim završetkom su dva iznimno važna projekta za Zadarsku županiju: Nova luka Zadar u Gaženici te Poliklinika Opće bolnice Zadar. Jedan od projekata koji su generacije sanjale je pri završetku i uistinu možemo biti zadovoljni što će nova Poliklinika učvrstiti status zadarskog javnog zdravstva i bolnice kao jednog snažnog regionalnog zdravstvenog centra.

Sa zgradom putničkog terminala Luke Gaženica neće profitirati samo turizam, već i brojne druge grane, od poljoprivrede do raznih obrta i trgovine. Tim više što Zadar postaje polazna luka za kruzere koji će ploviti diljem svijeta. Nova luka već je međunarodno prepoznata: na ovogodišnjem izdanju najvećeg gospodarskog foruma azijskog kontinenta, Boao for Asia u Kini, i službeno je uvrštena na kartu Pomorskog puta svile. Tijekom ove godine očekujemo i početak radova na novome Centru za gospodarenje otpadom vrijednom 380 milijuna kuna, što je također jedan od ključnih razvojnih projekata za cijelu županiju.

Uz turizam, koje su najvažnije gospodarske djelatnosti u Zadarskoj županiji?

- Prerađivačka industrija, ribarstvo, marikultura i brodarstvo. Bilježimo kontinuirani porast broja noćenja, ali i kvalitete ukupnog turističkog proizvoda koji se nadopunjuje i turizmom u zaleđu. Naša županija je poznata kao vodeća u djelatnostima ribarstva i marikulture s preko 50 posto ulova i 70 posto uzgoja ribe. Vodeći smo i u proizvodnji tune koja se u najvećoj mjeri izvozi na japansko tržište. Dosta energije ulažemo i u projekte navodnjavanja poljoprivrednih površina.

Nedavno je Županija raspisala javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Na koje još poticaje građani i poduzetnici mogu računati od Županije?

- Različitim programima se provode aktivnosti kojima se potiču nova ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta; i to poduzetničkim kreditima sa subvencioniranom kamatom, jačanjem poduzetničke infrastrukture kroz poticanje razvoja poduzetničkih zona, pružanjem pomoći inovatorima, udrugama i zadrugama, poticanjem udruživanja u klastere, pružanjem pomoći očuvanju starih i tradicijskih obrta, sudjelovanjem u organizaciji sajmova i manifestacija koje imaju gospodarski karakter, pružanjem pomoći poduzetnicima na početku rada, sufinanciranjem stručnog osposobljavanja poduzetnika te kroz pomoć mladim poduzetnicima i ženama poduzetnicama.

Također, od ove godine Zadarska se županija uključila u realizaciju Programa kreditiranja označavanja kvalitete obiteljskog smještaja Welcome. Korisnici kredita iz ovog programa su privatni iznajmljivači kojima će Županija subvencionirati kamate na kredite. Krajnja kamata za korisnike kredita na otocima i u ruralnim krajevima je nula posto, a za ostala područja je jedan posto.

Koliko se ulaže u infrastrukturu?

- Nakon završetka putničkog terminala Nove luke Zadar slijede nam veliki infrastrukturni zahvati na izgradnji ribarskih luka u Gaženici, Kalima i Biogradu te na novoj trajektnoj luci u Tkonu. Nakon useljenja Poliklinike imamo i ambiciozne planove u zdravstvu, poput projekta dnevnih bolnica, čija je procijenjena vrijednost 32 milijuna kuna. Posebno ističem važnost izgradnje odvodnje i vodovoda u našim gradovima i općinama, želimo ravnomjeran razvoj županije. Već je potpisan 400 milijuna kuna vrijedan ugovor za aglomeraciju koja će povezati Grad Nin te općine Privlaku, Vrsi i Vir. U završnoj su fazi još tri velika projekta: biogradska aglomeracija, aglomeracija Bibinje – Sukošan i aglomeracija Preko – Kali.

Kolika je prednost dobar prometni položaj naše županije?

- Zadar je uvijek bio sjecište putova od istoka prema zapadu, od Baltika prema srednjoj Italiji. Dovoljno je imati na umu povijesnu dimenziju i pokušati to na najbolji način preslikati u budućnost. Dovršetkom projekta luke Gaženica, Zadar postaje nezaobilaznim tranzitnim središtem putničkog i teretnog prometa ovog dijela Europe. Gaženica će se desetljećima nadograđivati i pokretati sve za sobom. U partnerstvu s Gradom Zadrom započeli smo projekt izrade Masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija za koji su bespovratna sredstva osigurana kroz operativni program Konkurentnost i kohezija. Tako ćemo povezati zračni, pomorski, cestovni i željeznički promet u županiji

Koliko je realno preseljenje županijskih ustanova na jednu lokaciju?

- Smatram kako nije primjereno da Županija na godišnjoj razini plaća pozamašne iznose za najam prostora u kojima su smještene naše ustanove, a istodobno smo svjedoci velikog broja nekretnina u državnom vlasništvu koje su neiskorištene i propadaju. Na lokaciji nekadašnje vojarne Stjepana Radića ima nekoliko objekata koji su nama zanimljivi te smo s ministrom Marićem na tu temu već održali više sastanaka i vjerujem u pozitivno rješenje.

Ministar je nedavno Gradu Zadru prepustio na korištenje jednu od zgrada u spomenutoj vojarni za projekt Centra za mlade, a mi očekujemo da ćemo dobiti nekretnine kako bismo što prije krenuli u preseljenje određenih ureda i ustanova. Konačni nam je cilj da Županija ima svoje prostore, po mogućnosti na jednoj lokaciji, a da ušteđena sredstva uložimo u razvojne projekte. Primjerice, samo preseljenjem odjela Fizikalne terapije u zgradu nove Poliklinike, u našem Domu za stare i nemoćne kod Sfinge dobit ćemo smještaj za 21 novog korisnika. Zadarska županija od ove je godine uvela mjeru sufinanciranja boravka u privatnim domovima iznosom od 500 kuna mjesečno.

Ove su školske godine ponovno pokrenute sportske lige srednjih škola Zadarske županije?

- To je jedan od važnijih projekata za koji smo osigurali sredstva u proračunu, jer smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika. Dat ću sve od sebe da potaknem sport i da se mladi profiliraju kroz ova prvenstva. Cilj nam je potaknuti prvenstva osnovnih i srednjih škola, kao i prvenstva pojedinih razreda unutar škola te tako stvoriti široku bazu budućih sportaša. Mi smo spremni pomoći da se igrališta obnove i da se maksimalno oživi natjecateljski duh u dobnim kategorijama osnovnih i srednjih škola. Projekt smo otvorili srednjoškolskim ligama u košarci i odbojci, a namjeravamo ga proširiti na osnovne škole, kao i na druge sportove poput nogometa i rukometa. Veseli me da se već vide prvi rezultati, jer su košarkaši Gimnazije Franje Petrića ove godine postali prvaci Hrvatske.

U kojem smjeru bi Zadarska županija trebala ići u idućem razdoblju?

- Svi pokazatelji govore da je pred Zadarskom županijom novi razvojni uzlet. S krajem travnja imali smo 2600 više zaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Trenutno imamo više od 54 tisuće zaposlenih osoba, što je rekordna brojka od osnutka naše županije. Učenicima deficitarnih zanimanja u potpunosti smo od ove godine pokrili troškove školovanja, uključujući prijevoz, smještaj i nastavne materijale. Povećali smo i naknade na novorođenčad. Radimo na tome da budemo županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava. Optimist sam, trebamo biti složni i uz predan rad odlučno krenuti ususret novim izazovima.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije