StoryEditorOCM
4 kantunaPRVA GODINA MANDATA ZADARSKOG ŽUPANA

Božidar Longin: Cilj nam je da Županija ima svoje prostore, po mogućnosti na jednoj lokaciji

Piše Promo
16. svibnja 2018. - 23:10
gazenica_terminal19-290317

Godinu dana nakon izbora za župana Zadarske županije, Božidar Longin rekapitulira što se u proteklom vremenu napravilo, počevši od ključnih razvojnih projekata.

- Pred samim završetkom su dva iznimno važna projekta za Zadarsku županiju: Nova luka Zadar u Gaženici te Poliklinika Opće bolnice Zadar. Jedan od projekata koji su generacije sanjale je pri završetku i uistinu možemo biti zadovoljni što će nova Poliklinika učvrstiti status zadarskog javnog zdravstva i bolnice kao jednog snažnog regionalnog zdravstvenog centra.

Sa zgradom putničkog terminala Luke Gaženica neće profitirati samo turizam, već i brojne druge grane, od poljoprivrede do raznih obrta i trgovine. Tim više što Zadar postaje polazna luka za kruzere koji će ploviti diljem svijeta. Nova luka već je međunarodno prepoznata: na ovogodišnjem izdanju najvećeg gospodarskog foruma azijskog kontinenta, Boao for Asia u Kini, i službeno je uvrštena na kartu Pomorskog puta svile. Tijekom ove godine očekujemo i početak radova na novome Centru za gospodarenje otpadom vrijednom 380 milijuna kuna, što je također jedan od ključnih razvojnih projekata za cijelu županiju.

Uz turizam, koje su najvažnije gospodarske djelatnosti u Zadarskoj županiji?

- Prerađivačka industrija, ribarstvo, marikultura i brodarstvo. Bilježimo kontinuirani porast broja noćenja, ali i kvalitete ukupnog turističkog proizvoda koji se nadopunjuje i turizmom u zaleđu. Naša županija je poznata kao vodeća u djelatnostima ribarstva i marikulture s preko 50 posto ulova i 70 posto uzgoja ribe. Vodeći smo i u proizvodnji tune koja se u najvećoj mjeri izvozi na japansko tržište. Dosta energije ulažemo i u projekte navodnjavanja poljoprivrednih površina.

Nedavno je Županija raspisala javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Na koje još poticaje građani i poduzetnici mogu računati od Županije?

- Različitim programima se provode aktivnosti kojima se potiču nova ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta; i to poduzetničkim kreditima sa subvencioniranom kamatom, jačanjem poduzetničke infrastrukture kroz poticanje razvoja poduzetničkih zona, pružanjem pomoći inovatorima, udrugama i zadrugama, poticanjem udruživanja u klastere, pružanjem pomoći očuvanju starih i tradicijskih obrta, sudjelovanjem u organizaciji sajmova i manifestacija koje imaju gospodarski karakter, pružanjem pomoći poduzetnicima na početku rada, sufinanciranjem stručnog osposobljavanja poduzetnika te kroz pomoć mladim poduzetnicima i ženama poduzetnicama.

Također, od ove godine Zadarska se županija uključila u realizaciju Programa kreditiranja označavanja kvalitete obiteljskog smještaja Welcome. Korisnici kredita iz ovog programa su privatni iznajmljivači kojima će Županija subvencionirati kamate na kredite. Krajnja kamata za korisnike kredita na otocima i u ruralnim krajevima je nula posto, a za ostala područja je jedan posto.

Koliko se ulaže u infrastrukturu?

- Nakon završetka putničkog terminala Nove luke Zadar slijede nam veliki infrastrukturni zahvati na izgradnji ribarskih luka u Gaženici, Kalima i Biogradu te na novoj trajektnoj luci u Tkonu. Nakon useljenja Poliklinike imamo i ambiciozne planove u zdravstvu, poput projekta dnevnih bolnica, čija je procijenjena vrijednost 32 milijuna kuna. Posebno ističem važnost izgradnje odvodnje i vodovoda u našim gradovima i općinama, želimo ravnomjeran razvoj županije. Već je potpisan 400 milijuna kuna vrijedan ugovor za aglomeraciju koja će povezati Grad Nin te općine Privlaku, Vrsi i Vir. U završnoj su fazi još tri velika projekta: biogradska aglomeracija, aglomeracija Bibinje – Sukošan i aglomeracija Preko – Kali.

Kolika je prednost dobar prometni položaj naše županije?

- Zadar je uvijek bio sjecište putova od istoka prema zapadu, od Baltika prema srednjoj Italiji. Dovoljno je imati na umu povijesnu dimenziju i pokušati to na najbolji način preslikati u budućnost. Dovršetkom projekta luke Gaženica, Zadar postaje nezaobilaznim tranzitnim središtem putničkog i teretnog prometa ovog dijela Europe. Gaženica će se desetljećima nadograđivati i pokretati sve za sobom. U partnerstvu s Gradom Zadrom započeli smo projekt izrade Masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija za koji su bespovratna sredstva osigurana kroz operativni program Konkurentnost i kohezija. Tako ćemo povezati zračni, pomorski, cestovni i željeznički promet u županiji

Koliko je realno preseljenje županijskih ustanova na jednu lokaciju?

- Smatram kako nije primjereno da Županija na godišnjoj razini plaća pozamašne iznose za najam prostora u kojima su smještene naše ustanove, a istodobno smo svjedoci velikog broja nekretnina u državnom vlasništvu koje su neiskorištene i propadaju. Na lokaciji nekadašnje vojarne Stjepana Radića ima nekoliko objekata koji su nama zanimljivi te smo s ministrom Marićem na tu temu već održali više sastanaka i vjerujem u pozitivno rješenje.

Ministar je nedavno Gradu Zadru prepustio na korištenje jednu od zgrada u spomenutoj vojarni za projekt Centra za mlade, a mi očekujemo da ćemo dobiti nekretnine kako bismo što prije krenuli u preseljenje određenih ureda i ustanova. Konačni nam je cilj da Županija ima svoje prostore, po mogućnosti na jednoj lokaciji, a da ušteđena sredstva uložimo u razvojne projekte. Primjerice, samo preseljenjem odjela Fizikalne terapije u zgradu nove Poliklinike, u našem Domu za stare i nemoćne kod Sfinge dobit ćemo smještaj za 21 novog korisnika. Zadarska županija od ove je godine uvela mjeru sufinanciranja boravka u privatnim domovima iznosom od 500 kuna mjesečno.

Ove su školske godine ponovno pokrenute sportske lige srednjih škola Zadarske županije?

- To je jedan od važnijih projekata za koji smo osigurali sredstva u proračunu, jer smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika. Dat ću sve od sebe da potaknem sport i da se mladi profiliraju kroz ova prvenstva. Cilj nam je potaknuti prvenstva osnovnih i srednjih škola, kao i prvenstva pojedinih razreda unutar škola te tako stvoriti široku bazu budućih sportaša. Mi smo spremni pomoći da se igrališta obnove i da se maksimalno oživi natjecateljski duh u dobnim kategorijama osnovnih i srednjih škola. Projekt smo otvorili srednjoškolskim ligama u košarci i odbojci, a namjeravamo ga proširiti na osnovne škole, kao i na druge sportove poput nogometa i rukometa. Veseli me da se već vide prvi rezultati, jer su košarkaši Gimnazije Franje Petrića ove godine postali prvaci Hrvatske.

U kojem smjeru bi Zadarska županija trebala ići u idućem razdoblju?

- Svi pokazatelji govore da je pred Zadarskom županijom novi razvojni uzlet. S krajem travnja imali smo 2600 više zaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Trenutno imamo više od 54 tisuće zaposlenih osoba, što je rekordna brojka od osnutka naše županije. Učenicima deficitarnih zanimanja u potpunosti smo od ove godine pokrili troškove školovanja, uključujući prijevoz, smještaj i nastavne materijale. Povećali smo i naknade na novorođenčad. Radimo na tome da budemo županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava. Optimist sam, trebamo biti složni i uz predan rad odlučno krenuti ususret novim izazovima.

19. travanj 2024 17:59