StoryEditorOCM
4 kantunaPROSLAVA DANA JEDINE OSNOVNE ŠKOLE NA POLUOTOKU

Ravnateljica Stanka Pera-Martinac: Što nam vrijedi sav napredak, tehnologija i izumi bez dobrote i ljubavi prema bližnjemu

Piše M. Kalajžić
16. svibnja 2018. - 17:15
preradovic35-160518

Osnovna škola Petra Preradovića proslavila je svoj Dan u HNK Zadar prigodnim programom u kojemu su sudjelovali učenici zajedno sa svojim nastavnicima. Nadahnutim govorom svima se obratila ravnateljica Stanka Pera-Martinac koja se prisjetila svih preminulih kolegica i kolega koji su, zajedno sa svim generacijama od davne 1945. godine, ušli u povijest škole koja ove godine obilježava 65. godišnjicu otkad nosi ime velikog pjesnika čiju su 200. obljetnicu rođenja također proslavili.

- Kao i prethodnih godina, život škole je obilježilo niz događanja i aktivnosti počevši od prijema prvašića u školu i to s čistim odjeljenjem prvaša u PŠ Kožino, s novouređenom kuhinjom i blagovaonicom te sanitarnim čvorom za prvaše u matičnoj školi. Grad Zadar stalno ulaže u obnovu i adaptaciju škole, a ove godine financira projekt za energetsku obnovu za koju se koriste sredstva iz Europskih fondova. U rujnu smo tradicionalno obilježili Europski dan jezika te izveli Erastotenov eksperiment na Trgu pet bunara, u listopadu smo se uključili u projekt Europskog dana filantropije izradom lanaca dobrote, projekt je to koji je rezultirao objavljivanjem slikovnice u suradnji s još četiri škole, OŠ Stanovi, OŠ Šime Budinića, OŠ Sv. Filipa i Jakova i Gimnazijom Ivana Pavla II, koju su osmislili i ilustrirali sami učenici uz pomoć svojih mentora i za što smo dobili nagradu za filantropiju djece i mladih pod nazivom Dobrota nas veže i spaja od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj. Smatramo to događajem od izuzetne važnosti jer što nam vrijedi sav napredak, tehnologija i izumi bez dobrote i ljubavi prema bližnjemu – kazala je među ostalim ravnateljica.

Kako je naglasila, posebno su ponosni na suradnju s učenicima i učiteljima iz francuskog grada Contrexeville i školom College de Lauteny koje su posjetili za vrijeme proljetnih praznika odakle su ponijeli nezaboravna iskustva. Putovanje je omogućio Grad Zadar, Odjel za međunarodnu suradnju, a smještaj je bio kod francuskih obitelji.

Ravnateljica škole s ponosom je istaknula uspjehe i nagrade učenika i mentora na natjecanjima i smotrama: prvo mjesto na međunarodnom natjecanju Europske zajednice Space awareness osvojili su učenici 8. B i njihova mentorica prof. Anita Šimac, ambasadorica Scientixa u suradnji sa školom Liceo Alberto Bertolucci iz Napulja u Italiji, ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje, organiziralo je nagradni natječaj za osnovne škole za dječje literarne i likovne radove na temu „Hrvatska kakvu želimo“. Na natječaju su sudjelovali i učenici OŠ Petra Preradovića te su osvojili prva tri mjesta županijske razine i to u kategoriji literarnih radova učenika od petog do osmog razreda. Lara Petrović, s mentoricom Tanjom Medin, osvojila je prvo mjesto, dok su Antonia Vanjak i Patrick Paleka, s mentoricom Jadrankom Amanović, osvojili drugo i treće mjesto.

Na natjecanju u interpretativnom čitanju u okviru manifestacije „Zadar čita „1. mjesto osvojio je David Dragaš s mentoricom Jadrankom Amanović, a posebno je pohvaljena Antonija Perin. Na međunarodnom natjecanju iz matematike, Klokan, među deset posto učenika iz cijele Hrvatske, plasirali su se Nuša Pedišić, Luka Rako, Tija Banić, Noa Dušević, Katja Juras. Na Županijskom prvenstvu u šahu prvo mjesto osvojile su učenice Noemi Bedić, Nuša Pedišić, Nika Ivana Medić, Petra Miloševski, Ema Vidović. Mentorica je Snježana Lovraković. Na Županijskoj smotri pjevačkih zborova prvo mjesto osvojio je zbor i klapa OŠ Petra Preradovića pod ravnanjem Višnje Klobučar.

Na Županijskom natjecanju u košarci, učenici Šimun Dijan, Ivan Baričević, Niko Puhalović, Dino Lerga, Valbon Osmanović, Jakov Lučić, Angelo Pauković, Vito Perković, Niko Burčul, Mihael Ružić, Niko Škarpona i Atila Leon Vukičević osvojili su drugo mjesto, mentorica Snježana Lovraković. Na Županijskom natjecanju iz biologije u istraživačkom projektu, učenica Laura Lovrinov osvojila je 2. mjesto pod mentorstvom Mirice Brekalo.

 

Povijest škole počela je davne 1945. godine kad je 4. lipnja svečano otvorena Narodna osnovna škola u Ulici Sv. Krševana s četverogodišnjim trajanjem, budućom školom Petra Preradovića. Bila je to prva osnovna škola pokrenuta u staroj gradskoj jezgri, na Poluotoku. Na sjednici održanoj 15. studenoga 1952. godine Nastavnički zbor je odlučio da se Škola nazove OŠ Petra Preradovića. Škola je aktom br. 246/52 od 3. prosinca 1952. zamolila Savjet za prosvjetu i kulturu da odobri taj naziv. Novo ime koristi se od školske godine 1953/54.

 

Osnovna škola obilježila je 200. obljetnicu rođenja Petra Preradovića spomenom na pjesnika u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Društvom hrvatskih književnika i Hrvatskim filatelističkim društvom, koje je izdalo posebnu omotnicu s prigodnom markom. 
18. travanj 2024 06:23