StoryEditorOCM
4 kantunaSIGURNOST U TURISTIČKOJ SEZONI

Iz unutrašnjosti u Zadar stiže 40-ak policajaca

Piše I.I.
16. svibnja 2018. - 21:00
madjarski_policajci3-200707

Kako bi nadoknadili kroničan manjak temeljnih policajaca, ali i održali visok stupanj sigurnosti tijekom turističke sezone, Policijska uprava zadarska i ove će godine tijekom ljetnih mjeseci "uvesti" 40-ak svojih kolega iz unutrašnjosti Hrvatske.

Dolazak policijskih snaga na more, međutim, podrazumijeva povećanje troškova zbog osiguravanja hrane i smještaja. U sjedištu zadarske policije na Voštarnici postoje manji smještani kapaciteti, nešto slično imaju policijske postaje u Biogradu i Pagu, no to nije dovoljno za sve pozornike koji će ovoga ljeta doći na područje PU zadarske. Zadarska policija stoga je pokrenula preliminarne razgovore s upravom Grada Zadra, koja je pokazala spremnost da preuzme brigu za smještaj i hranu za osam policajaca koji bi prvenstveno vodili brigu o sigurnosti, redu i miru na području Poluotoka, gdje je ljeti najveći intenzitet turističkih gužvi.
– Još uvijek je prerano govoriti o tome jer još ništa nije dogovoreno, ali Grad ima interes da sigurnost na Poluotoku tijekom turističke sezone bude visoka i na tome ćemo i dalje raditi – kazao nam je pročelnik Ureda gradonačelnika Neven Klarin.
Tijekom turističke sezone opseg policijskih poslova povećava se za 50 do 70 posto, kaže glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.
– Od početka lipnja do kraja rujna kroz županiju prođe i u njoj boravi otprilike 1,8 milijuna ljudi. Upravo zbog toga treba nam tijekom ljeta 40-ak policajaca – govori Žodan, dodajući kako se pojačanje u ljudima i tehnici odnosi na prometnu policiju – na ekipe za očevide, policajce na motociklu te na pojačanja u Krim i Temeljnoj policiji. U svrhu toga, ističe Žodan, već su održali sastanke s nekim službama koje im mogu pomoći, među kojima su i predstavnici gradske uprave.
– Najveći je problem Poluotoka nedopušteno ulaženje automobila, motociklista i biciklista u pješačku zonu. Policijska uprava i redarstvo zajedno će pokušati utjecati na dostavna vozila da se kreću u dopušteno vrijeme – kaže Žodan, dodajući kako će "gradski" policajci raditi i na suzbijanju kriminaliteta te javnog kršenja reda i mira.
Od lipnja do rujna prošle godine PU zadarska zabilježila je 1600 kaznenih djela, kojima su oštećena 424 strana državljana. Najviše je imovinskih krađa – mobitela, novčanika, torbi, novca…
– Zbog toga organiziramo predavanja za iznajmljivače kako bi se njihovi gosti samozaštitno ponašali i pazili na svoje stvari. U sklopu Vijeća za prevenciju tiskaju se letci pružateljima usluga smještaja, koji na taj način mogu educirati turiste – kaže Žodan, dodajući kako turiste educiraju i o sigurnom ponašanju u prometu na kopnu i na moru.



RADNO LJETOVANJE
Stižu mađarski i poljski policajci
Uz 40-ak policajaca iz unutrašnjosti, u naše će krajeve na "radno ljetovanje" i ove godine doći mađarski i poljski policajci.
– Još od 2006. godine provodimo projekt međunarodne suradnje u koji je uključeno 20 zemalja, a policajci djeluju duž cijele jadranske obale – kaže Žodan. U srpnju i kolovozu zadarska policija ugostit će policajce iz Poljske i Mađarske koji će pomagati u prevenciji kaznenih dijela, poboljšaju sigurnosti prometa, ali i pomagati stranim gostima pružajući im servisne informacije. Zajedno s PU ličko-senjskom provode se i sigurnosne mjere na cijelom otoku Pagu, koji je poznat kao hrvatski otok za partyje.
– Želimo ispratiti turističku sezonu bez događaja koji narušavaju stanje sigurnosti – zaključuje Žodan.

16. travanj 2024 23:19