StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: GRAĐANSKA TRIBINA "ZA BOLJI BRIG"

Bilom brigu treba pomoć Grada, ali i vlastitih stanovnika!

Piše AVŠ
17. svibnja 2018. - 15:11
bili_brig4-160518

Više od dva sata trajala je u srijedu na večer građanska tribina "Za bolji Brig" koja je u osnovnoj školi na Bilom brigu okupila stanovnike tog kvarta željne revitalizacije prostora u kojem žive i sadržaja koji će im podignuti kvalitetu života.
Bili brig, najveća gradska četvrt u kojoj danas živi preko deset tisuća ljudi, tema je ovogodišnje Gradionice, projekta Zadarskog društva arhitekata, koji će temeljem ankete u kojoj su građani rekli što im smeta, ponuditi rješenja za opljemenjivanje najzapuštenijih točaka u kvartu. Baš kao što su to lani napravili na Voštarnici, u bivšoj vojarni Stjepana Radića.

A rezultati ankete koju je provela udruga "Eko Zadar i koji su predstavljeni u srijedu na tribini, pokazuju kako je Bili brig nepotrebno podcijenjeno naselje puno potencijala, ali i puno problema. Nedostaje parkirališta, uređenih javnih površina, parkova, otvorenih igraonica za djecu, ali i površina za kućne ljubimce.

Poslovni prostori u prizemljnima stambenih blokova zapušteni su i devastirani, prometnice, od samog pristupa naselju do onih unutar kvarta, loše su riješene, a stanovnici Bilog briga posebno su ogorčeni na "Nasade" zbog neodržavanja javnih zelenih površina koje su, nepokošene i zaboravljene, pretvorile dvorišta zgrada u male džungle. S druge strane, kao glavne prednosti života na Bilom brigu, koji svi ispitani smatraju iznimno ugodnim kvartom za obiteljski život, ističu blizinu javnih sadržaja, poput Višnjika i trgovačkih centara.

- Iako je odlično zamišljen, Bili brig nikada nije završen kao zaokužena cjelina. Ovaj kvart nikada nije stvarno profunkcionirao kao cjelina iako je u međuvremenu, u zadnjih 30 godina, dobio i školu i crkvu i druge javne sadržaje. Puno je razloga zašto je tako, od imovinskih do same zajednice. Zato je uključivanje građana koji ovdje žive u proces revitalizacije Bilog briga iznimno važan jer malim intervencijama puno možemo podignuti kvalitetu života- rekla je predsjednica Zadarskog društva arhitekata Nives Kozulić, koja je na tribini gostovala zajedno s gradskim pročelnikom za EU fondove Šimom Erlićem, Nives Rogoznicom iz "Eko Zadra" i Petrom Kozinom.

Rezultate ankete potvrđivali su i brojni građani koji su bili na tribini, gdje je velik broj njih stigao iz južnog dijela Bilog briga kojega zovu Yuma. Za taj dio grada, obiteljske kuće koje se protežu do Dvije pumpe, njegovi stanovnici kažu da je "kao u 17. stoljeću, bez kanalizacije, nogostupa i ambulante". Iako su građani s pravom revoltirani jer su već desetljećima od svih zaboravljeni, "Gradionica" te probleme ne može riješiti, već je usmjerena na manje intrevencije i niskobudžetna riješenja koja se brzo mogu realizirati.

Ali, arhitektima i drugi stručnjacima koji će kroz multidisciplinarni pristup ponuditi rješenja na Bilom brigu, potreba je inicijativa iz same zajednice na Bilom brigu koja bi, i bez ove pomoći, sama morala biti puno aktivnija i angažiranija oko vlastitog kvarta. Jer, krene li svatko od stanara održavati samo vlastito dvorište, pomak na Bilom brigu bit će ogroman.
 

Radovi na KvartARTu
 Nakon lanjskog, prvog i vrlo uspješnog izdanja, novi KvartART festival na Voštarnici održat će se od 15. do 23. lipnja. U sklopu festivala bit će i izložba radova koje će "Gradionica" ponuditi kao rješenja za Bili brig.
24. travanj 2024 16:05