StoryEditorOCM
4 kantunaPETRČANE ŽELI IZDVAJANJE U ZASEBNU TURISTIČKU ZAJEDNICU

Politika nam to brani, gradonačelnik Dukić rekao je da je ovo glupost, ali smo prijavili DORH-u sva izdavanja fiktivnih računa!

Piše M. Kalajžić
18. svibnja 2018. - 16:43
petrcane3-180518.JPG

Članovi Mjesnog odbora Petrčana predvođeni predsjednikom Dujom Stanišićem održali su ispred Turističkog informativnog centra u Zadru konferenciju za novinare kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo odnosom Turističke zajednice Grada Zadra prema Petrčanima.

- Mi smo administrativni dio TZ Grada Zadra, turističko misto smo A klase, odnosno one najveće po rangiranju. Po mom dolasku u Mjesni odbor odmah smo shvatili da su naše financijske brojke velike. Nas su uvjeravali iz TZ Zadra da ne možemo sami, da nismo samoodrživi i isplativi, i to predsjednik Turističkog vijeća Dražen Grgurović i direktor Ante Rados, te prije njega Zvonko Šupe, svi su nas uvjeravali da ne možemo biti održivi, što nije točno. Petrčane je mjesto koje je okruženo Ugljanom i Zatonom koje su pod drugim općinama, pa ipak imaju svoje turističke zajednice. Petrčane su pod Gradom Zadrom, ali nemaju svoju turističku zajednicu i to nam je najveći problem.

Jedino smo turističko mjesto koje ima četiri hotela na Jadranu. Trebali smo biti ono što su Vodice Šibeniku ili Opatija Rijeci, ali na žalost nismo. Prijašnji mjesni odbori prije moga dolaska dobivali su mrvice i to znate kako se to na način HDZ-a radi: par janjaca, par gudina i sve u redu, izguramo godinu. Mi više nismo s tim zadovoljni, predali smo zahtjev za izdvajanjem u zasebnu turističku zajednicu Ministarstvu turizma. Primile su nas dvije službenice koje su rekle da imamo apsolutno sve elemente za izdavajnje, ali da je politika takva da se ne izdvajamo – kazao je Duje Stanišić dodajući kako je to još jedan primjer u Hrvatskoj da politika ide ispred kriterija i stručnosti koji su lako provjerljivi.

A rast Petrčana, tvrde, svake je godine vidljiv. Prošle godine Petrčane su blizu 3 milijuna kuna turističke članarine i boravišne pristojbe uplatile u TZ Zadra, a iste godine TZ Zadra uložila je u Petrčane 400 tisuća kuna, što je zajedno s troškom administrativnih radnika premali iznos, kazali su Petrčanci.

- Prethodnih godina njihovo opravdanje bilo je da se gradi TIC u Zadru pa da se svi strpimo. Godine 2012, 2013. ulagali su u uređenje mjesta po 200 tisuća kuna, 2014. godine 150 tisuća, a 2015. kad je "moj" mjesni odbor došao na vlast – nula kuna, te 2016. 1.200 kuna. To nam je dalo za pravo da tražimo specifikacije troškova, nakon čega smo prijavili DORH-u fiktivno ispostavljanje računa i izvlačenje novca iz TZ-a – kazao je Stanišić tvrdeći kako je riva koja se radi jedini zahvat u zadnjih 30 godina u Petrčanima na obalnom pojasu, ali su ih iz Turističke zajednice Zadra uvjeravali da su ulagali u obnavljanje obale i to više puta. Iznosom od 140 tisuća kuna prikazana je firma Captus d.o.o. iz Gračaca koja je to navodno radila, nadalje prikazana je izrada pješačke staze benkovačkim kamenom 50 tisuća kuna, više računa za izradu obalnog zida...

- Živim u Petrčanima i odgovorno tvrdim da se to nije radilo. Imamo račun i Alfa gradnje Zadar s istom adresom firme kao i Captus, odgovorna osoba je u rodbinskoj vezi s jednim od djelatnika u TZ grada Zadra, opet s iznosom od 140 tisuća kuna za koje opet tvrdim da se nije radilo... Temeljem svega toga podnijet ćemo DORH-u kaznenu prijavu protiv TZ grada Zadra – kazao je Stanišić koji je "odgovorio" i Anti Radosu na tvrdnje da 80 posto turističkih subjekata u Petrčanima ne podržavaju njihovu inicijativu za izdvajanjem.

- Od 220 privatnih iznajmljivača, 190 nam je dalo svoj potpis, a do nekih nismo mogli doći. Hotel Pinija nam je napravila svojevrsnu ucjenu jer su tražili potpis ako kažemo da smo suglasni s njihovim projektom izgradnje megalomanske marine. Načelno su rekli da je naša inicijativa potrebna Petrčanima i da se slažu, ali su išli na trgovinu u čemu nismo popustili. Falkensteiner na Punta Skali je odmah rezolutno odbio sve razgovore iako bi im bilo bolje s nama jer im TZ grada Zadra daje godišnje svega 20 tisuća kuna za oglašavanje što je premalo kad pogledate druge hotele po Zadru i turističkim zajednicama.

Svi ljudi u Petrčanima su za izdvajanje. Više puta smo se obraćali TZ Zadra, direktor Ante Rados i ja poznajemo se od prije kroz glazbu, ali na žalost na sve naše upite oni ostaju nijemi. Obećali su za ovo ljeto uređenje šetnica i plaža, da bi se prekjučer javili da od toga ništa, da su preveliki iznosi... Bili smo na razgovoru i kod gradonačelnika Zadra Branka Dukića, formalnog predsjednika TZ grada Zadra, koji se usred sastanka demonstrativno dignuo od stola i napustio razgovore uz napomenu kako su to floskule i gluposti.

Ako službeno dobijemo negativan odgovor od Ministarstva turizma, ne znam što ćemo. Onda niti država ima smisla niti to Ministarstvo ima smisla. Dobra stvar u ovome svemu je da su Petrčanci napokon odlučili reći dosta. I Turističkoj zajednici i gradu Zadru koji nas podcjenjuju kroz Odjel za graditeljstvo i krozOdjel za komunalne djelatnosti i Nasadima koje Petrčane ne održavaju ni blizu kako bi trebali... Siti smo tog odnosa prema nama – zaključio je predsjednik MO Petrčane.

 

Porazna matematika
- Od lani uplaćenih 2,5 milijuna kuna, ostalo bi nam 1,1 milijun kuna, od turističke članarine još 250 tisuća kuna, pa bi Petrčane kad bi bili samostalne umjesto sadašnjih 400 tisuća kuna koliko nam sad daje TZ Zadra imali 1,5 milijun kuna neto za ulaganje u turizam mjesta. Od boravišne pristojbe 500 tisuća kuna ide Gradu Zadru, a Grad Zadar svojevremenom odlukom Kalmete vraća sve te novce od turističkih mjesta Turističkoj zajednici Grada Zadra, da mogu ulagati u zabavni program u gradu Zadru. Zašto tih 500 tisuća kuna nije preusmjereno u zabavni program Petrčana koji je otužan i neprofesionalan i vode ga dvije studentice u turističkom uredu u Petrčanima, a trebao bi ga raditi direktor i negovih 8 djelatnika? Jedino mi nemamo smeđe signalizacije u Petrčanima iako bi je MINT sufinancirao sa 60 posto troškove, tražili smo uređenje plaže malo izdašnije sa 80 tisuća kuna, ali je TZ i to odbio, da bi se predsjedniku temeljnog ogranka HDZ-a u Petrčanima do njegove njive napravio slijepi put pod izgovorom biciklističke staze. U prijašnjim mandatima gradili su se zidovi na groblju, poljski putevi, ali za to ne služi turistička zajednica već isključivo za turiste – kazao je Stanišić
20. travanj 2024 13:05