StoryEditorOCM
4 kantunaKOLO PRAVDE ZA 28-GODIŠNJAKA IZ SLIVNICE

Zbog krađe kamionskih doboša prodanih za 749 kune osuđen na godinu dana zatvora!

Piše B.S.
18. svibnja 2018. - 22:25
kradja-S1

Zbog krađe šest kamionskih doboša vrijednih 749 kuna, 28-godišnjak iz Slivnice Donje na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora. Kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro na način da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada. Njegov dvije godine mlađi "kompanjon osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od tri godine.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) teretili su se da su krađu počinili između 6. i 8. travnja 2013., na predjelu Krši u Posedarju, gdje su podigli žičanu ogradu, te se provukli u prostor iz kojega su izvukli šest  kamionskih doboša, od kojih je svaki bio težak oko 60 kilograma. Doboše su poslije prodali kao sekundarnu sirovinu za 749 kuna.
Najprije je uhićen 28-godišnjak kojeg su nekoliko dana kasnije, 11. travnja, oko 21,30 sati, policija i vlasnik parcele zatekli na istom mjestu. Uhvatili su ga dok je u automobil započeo spremati više različitih dijelova kamiona i bagera, te oko 40 litara motornog ulja u kanti.

Iako je vlasnik parcele na sudu ispričao kako se iz njegovog ograđenog prostora krade već dvije godine, na sudu to nije dokazano. Optuženici su djelomično su priznali počinjenje kaznenog djela, no samo u odnosu na šest kamionskih bubnjeva.

- U blizini tog mjesta gdje smo se provukli ispod ograde kao čuvar je bio jedan pas tornjak koji je bio zavezan. Pas je mogao doseći mjesto gdje smo se provlačili, ali bio je začudo miran i nije uopće reagirao - posvjedočio je na sudu 28-godišnjak. Dodao je kako je u drugom navratu došao na isto mjesto jer mu je "pofalilo novaca".
- Mislio sam je da je to sigurno i smatrao da ću naći željezo. Provukao sam se ispod mreže gdje je bila mala rupa,a pas nije lajao, bio je miran. Ti dijelovi nisu bili teški, imali su 10 do 20 kilograma.Tada sam bio sam. Stvari nisam odnio jer me uhvatio vlasnik - rekao je.

Vlasnik doboša postavio je imovinskopravni zahtjev u iznosu od 85.800, kuna pri čemu su vrijednost svakog kamionskog bubnja procijenili na iznos od oko 1.500,00 kuna, s čime su se složili i optuženici. Na sudu su, međutim, proglašeni krivima za nanošenje štete u iznosu od 749 kuna slijedom čega je imovinskopravni zahtjev prihvaćen do tog iznosa, dok su u preostalom dijelu do zatraženog iznosa od 85.800 kn, oštećenici upućeni u parnicu.

Prilikom izricanja kazne mladićima su uzete obzir otegotne okolnosti odnonso činjenica da je prvookrivljeni 28-godišnjak dosad počinio pet imovinskih delikata, dok je drugooptuženi 26-godišnjak osuđen za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

24. travanj 2024 19:50