StoryEditorOCM
4 kantunaKAKVOĆA MORA

Prošle godine samo plaža Jadran i Vitrenjak nisu bile izvrsne, ali to su bili tek usamljeni incidenti

Piše M. Kalajžić
19. svibnja 2018. - 00:45
jadran1-190714

Zadar je jedini grad na obali Jadrana koji se može pohvaliti kako se na svakom pedlju njegove obale može skočiti i kupati u potpuno čistom moru. Standard je to koji postoji isključivo u Zadru i dio je dugogodišnjeg projekta izgradnje sustava zbrinjavanja otpadnih voda s pročišćivačima te uređenja morske obale. U njega su Grad Zadar i državno poduzeće „Hrvatske vode“ – uključujući projekt „Jadran“ sa Svjetskom bankom – uložile više od 350 milijuna kuna, a s novim projektom spajanja gradskih naselja Bokanjac, Kožino i Petrčane na postojeću mrežu odvodnje vrijednim 300 milijuna kuna, šire područje Zadra i zadarske rivijere dobit će jedinstveni plažni prostor.

Ovim se rečenicama na web stranicama Turističke zajednice Grada Zadra "reklamira" kakvoća mora na području grada gdje na dvije kupališne lokacije postoji i međunarodna oznaka kvalitete, uređenja i kakvoće mora – plava zastava. Plaža „Borik“ i plaža „Kolovare“ nositelji su te prestižne oznake koja svjedoči o postojanju tuševa i pitke vode, kabina, sanitarnih objekata, spasiteljske službe i slično, no važnija činjenica od posjedovanja plave zastave je ukupna čistoća mora i mogućnost kupanja na plažama od Gaženice, Arbanasa i Punta Bajla, Kolovara i zadarske rive do Kožina i Petrčana.

U Zadru se more kontrolira na više točaka: Arbanasi-Škola, Bazen, Borik, Diklo-Sjever, Diklovac-jug, Diklovac-Sjever, Fontana, Hotel Donat, Hotel Kolovare, Jadran, Kolovare-Mulić, Kožino-primorje, Peruštine, Punta Bajlo, Punta Skala (Obiteljske Kuće), Puntamika-jug, Puntamika-Zapad, Rt Radman, Sv. Bartul, Vitrenjak i Zgon. Cijeli taj posao provodi Zavod za javno zdravstvo Zadra.

Na većini plaža, kako se to navodi u objavi TZ Grada Zadra, more je prošle godine zbilja bilo potpuno čisto i ima najvišu ocjenu - izvrsno. Na dvije plaže međutim, ocjene nisu najviše, odnosno na jednoj zadarskoj plaži one su čak loše. Radi se o plaži Jadran, poznatijoj kao "kod Marexa" gdje je konačna ocjena bila tek zadovoljavajuća prema HR Uredbi od 2014-2017, odnosno dobra prema EU Direktivi od 2014-2017. Godišnja ocjena za plažu Jadran je najniža moguća - nezadovoljavajuća prema HR Uredbi, odnosno zadovoljavajuća prema EU Direktivi. U pojedinačnim ocjenama čistoća mora na plaži Jadran bila je dobra 27. i 13. rujna, 16. kolovoza i 25. svibnja, zadovoljavajuća je bila 21. srpnja dok je u ostalih pet mjerenja prošle godine imala ocjenu izvrsno.

Druga nešto manje slabije ocijenjena zadarska plaža je Vitrenjak. Konačna ocjena Vitrenjaka je dobra prema HR Uredbi za 2014-2017, izvrsna prema EU Direktivi za 2014-2017. Godišnja ocjena je zadovoljavajuća prema HR Uredbi, odnosno dobra prema EU Direktivi. U pojedinačnim ocjenama Vitrenjak je bio zadovoljavajući 13. i 4. rujna, dok je u svih ostalih osam mjerenja more tamo bilo izvrsno.

Zašto su se u ta dva slučaja dogodili "incidenti" na inače besprijekorno čistim zadarskim plažama i morem, pitali smo voditelja Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dipl. ing. Benita Pucara.

- To su plaže u samom centru grada. U njihovoj blizini prolaze i brodovi tako da se uvijek može dogoditi da se s broda nešto ispusti. Ono što je nama bitno to je da nema trajnog ispusta. Ono što nam se dogodilo na kraju ljeta na Puntamiki jug kad je pukla cijev, usamljeni je primjer. Uredno se tada reagiralo i naložilo da se ljudi ne kupaju, ali takvih incidenata mi inače nemamo, a ova moguća onečišćenja su kratkotrajna. Brod prođe, neodgovorno ponašanje pojedinaca, nakon toga mi prođemo, uzmemo uzorak mora i nalaz bude malo lošiji. Ali to ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje – uvjerava nas Pucar.

Nacionalni program ispitivanja kakvoće mora na plažama provode svi primorski zavodi za javno zdravstvo. Program se provodi na više od 900 točaka, a sama Zadarska županija po broju od 95 mjesta gdje se ispituje kakvoća mora je druga odzada, iza Ličko-senjske županije i to bi se trebalo poboljšati.

- Naš je savjet da se što više općina, gradova i turističkih zajednica uključe jer se rezultati objavljuju na sve moguće načine, dostupni su i na stranicma časopisa njemačkog autokluba ADAC, mogu se pratiti trenutačno online. Imamo još uvijek čisto more i u odnosu na druge smo bolji, tako da nam to može poslužiti i kao dobra reklama. Deset ispitivanja koliko se mora obaviti na jednom mjestu u sezoni košta 3.500 kuna plus PDV. Zadarska županija plaća 52 točke, 19 plaća grad Zadar, tu su još uključene općina Jasenice, hotel Alan, Borik d.d., TZ mjesta Zaton, grad Nin, TZ Zadarske županije, grad Biograd, Natura Jadera, općine Sveti Filip i Jakov, Pakoštane, TZ Povljana, Općina Kolan... Mislim da bi se više trebale uključiti turističke kuće, hotelski lanci. Punta Skala recimo uopće nije uključena što je čudno jer imaju veliko turističko naselje vrijedno tko zna koliko milijuna eura, a nisu našli shodno financirati ispitivanje kakvoće mora iako se njihovi gosti kupaju i u moru, a ne samo u bazenima – kazao je Pucar dodajući kako se s ovogodišniim ispitivanjima već krenulo 14. svibnja i do sad je obavljeno 70 ispitivanja.

Ukupno gledajući, Zadarska županija je među boljima u Hrvatskoj prema kakvoći mora jer u konačnoj ocjeni od 2014. - 2017. ima svega jednu dobru i jednu zadovoljavajuću ocjenu, a sve druge izvrsne, za razliku od primjerice Splitsko-dalmatinske županije koja ima čak pet nezadovoljavajućih ocjena.

18. travanj 2024 22:07