StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO SU PLUTAČE SA ZADARSKIH OTOKA POTONULE U SIVU ZONU

Zbog spore županijske administracije nautičari ostali bez sidrišta - izbjegavaju otočna mjesta i uvale u kojima ne mogu uz bovu privezati plovilo!

20. svibnja 2018. - 20:27
adria_bove19-050917

Iako je sezona nautičkog turizma već odavno počela, još uvijek nisu stavljena u funkciju sidrišta po zadarskim otocima koje Zadarska županija daje u koncesiju za gospodarsko korištenje.

Naime, koncesije za ranije koncesionirana sidrišta istekla su prošle godine, ali je lani donesen i novi Zakon o koncesijama. Usklađivanje županijskih akata s novim Zakonom, osnivanje Stručnog povjerenstva za koncesije, pripremanje javnog prikupljanja ponuda, zatim odabiri koncesionara, koje je u travnju potvrdila Županijska skupština, te žalbeni rok, koji je istekao krajem travnja – sve je to dovelo do toga da se u nautičarsku sezonu ušlo bez plutača na uobičajenim koncesijskim poljima.

Od Molata do Silbe, Oliba...

U praksi to znači da nautičari izbjegavaju otočna mjesta i uvale u kojima ne mogu uz bovu privezati plovilo, put nastavljaju dalje, da bi na kraju noć dočekali ili privezani negdje "uz kraj" ili na vlastitom sidru.

Primjerice, cijeli nautičarski plovidbeni put u sjevernom dijelu zadarskog arhipelaga, od otoka Molata do Premude, Silbe i Oliba, trenutno je u najvećem dijelu bez uobičajenih sidrišta s bovama, a slično je i na otoku Ižu i Ravi.

Objašnjenje ovogodišnjeg kašnjenja poslao nam je pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimir Laštro. On je objasnio da su javni pozivi za javno prikupljanje ponuda za davanje koncesija na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje u veljači raspisani za 10 sidrišta, a to su luke: Krijal, otok Premuda, Brgulje, otok Molat, Vodenjak, polje A i B, otok Iž, Knež, otok Iž, Sv. Ante, otok Silba, Južni porat, otok Silba, Sv. Nikola, polje 1 i 2, otok Olib, Lokvina, otok Rava i Slatinica, polje 1 i 2, otok Olib i Mljake, polje A i B, otok Ist.

Redom, riječ je uvalama otoka koji su u sastavu Grada Zadra.

Nakon što su prikupljene ponude – a za većinu uvala stigle su po dvije ponude, u pravilu jedna od prijašnjih koncesionara te još jedna nova – Županijska je skupština u travnju donijela odluke o odabiru koncesionara, a za četiri slučaja podnesene su žalbe, i to za sidrište u Brguljama, Uvali sv. Ante na Silbi, te obje uvale s ukupno četiri polja na Olibu. Žalbe prikuplja Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet, ali o njima će odlučivati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Međutim, kako nas je izvijestio pročelnik Laštro, u svim postupcima u tijeku je zaključivanje ugovora o koncesiji, pa i u onima na koje je podnesena žalba, osim u slučaju sidrišta Knež, gdje je podnesena samo jedna ponuda, ali je bila nepotpuna pa će se postupak ponoviti.

Ni jedna umjesto 70 bova

Danko Kačanić, upravitelj PZ Brgumul, koja je do lani imala koncesiju na sidrište u Brguljskoj uvali, a sada je ponovno izabrana kao novi koncesionar na 10 godina, kaže da je ovo otezanje s koncesioniranjem izazvalo uzbunu u ovom malom mjestu jer bez sidrišta tu nema ni nautičkog turizma, koji je i glavni prihod zadruge, ali i ovdašnjih rijetkih ugostitelja i trgovaca. Posebno zbog toga što je postojao strah da zbog uložene žalbe drugog ponuditelja, dviju tvrtki iz Opatije i Bakra, cijeli postupak potraje znatno duže, te da cijelo ljeto u Brguljama ne bude plutača za vezivanje nautičara.

– Umjesto da se s natječajem krenulo godinu dana ranije, sada se kasnilo jednu godinu, a nautičarska sezona prolazi – kaže Kačanić.

U vrijeme nastajanja ovog teksta, početkom ovoga tjedna, Brgulje je obišla i patrola Pomorske policije i upozorila Kačanića da PZ Brgumul izvadi iz mora 20-ak plutača koje su ostale od prošlog ljeta do potpisivanja novog ugovora. Tako, umjesto da se u toj uvali postavi svih 70 predviđenih bova, u njoj sada nema ni jedne.


Planirano 56 luka posebne namjene
Ukupno je Prostornim planom Zadarske županije planirano 56 luka posebne namjene – sidrišta. Zadarska je županija kao davatelj koncesije za korištenje sidrišta dala ukupno 23 trenutno važeće koncesije na pomorskom dobru, od kojih se većina nalazi na otocima. Uz navedenih 10 sidrišta, u tijeku je postupak za još četiri, dok je za još 14 sidrišta postupak u pripremi. 

 

Novi će ugovori biti na 10 godina
Nadamo se da će priča o koncesioniranim sidrištima uskoro biti okončana s potpisivanjem novih ugovora, a dobra je vijest da će ti novi ugovori od ove godine biti zaključeni na 10 godina, a ne kao do sada na pet, pa će se i ova nespremnost za nautičarsku sezonu (valjda) rjeđe ponavljati.

20. travanj 2024 11:38