StoryEditorOCM
4 kantunaJESU LI DUKIĆEVI LJUDI KRENULI NA KALMETINE DIREKTORE?

Odluke direktora "Tržnice" idu na sud: ročište zbog otkaza "Saragu" 6. lipnja, stižu i tužbe za otkaze supružnicima Marušić, a ne piše ih Čedo Prodanović

22. svibnja 2018. - 23:10
letinic5-090418

U Zadru se ne pamti da je neki od direktora javnih poduzeća u prvih nekoliko mjeseci mandata povukao dva tako snažna poteza na kakve se odlučio koncem prošle godine postavljeni direktor "Tržnice" Tomislav Letinić. Naposredno nakon što ga je gradonačelnik Branko Dukić poslao u "misiju rasčišćavanja", samostalno ili u dosluhu s aktualnom političkom garniturom na Narodnom trgu, Letinić je donio dvije odluke koje će u narednih dvadesetak dana ući u svoju "pravosudnu fazu".

A to bi moglo potrajati i jako puno koštati.

Preko odvjetničkog ureda Letinić je koncem siječnja raskinuo ugovor o zakupu poslovnog prostora sa zadarskom trgovačkom tvrtkom "Sarag" u vlasništvu Ivice Suraća čime je s gradske tržnice zajedno sa "Saragom" trebao odlepršati i "Konzum" jer je tvrtka posrnulog Ivice Todorića svojedobno ušla u odobreni podnajam budući je nekadašnja gradska uprava, kao vlasnik poslovnog prostora, ocijenila da je Tordorićev dolazak u Zadar "u nekom višem interesu". Raskid ugovora sa "Saragom" je obrazložen time što je "dio poslovnih prostora u posjedu trećih osoba" bez suglasnosti "Tržnice". Letinić je u tome vidio kršenje ugovora o zakupu, otkazao ga je i zatražio da "Sarag" u roku od deset dana prostor "oslobodi od osoba i stvari".

Ali, to je očekivano izazvalo zanimanje lokalne politike, pa su uslijedile "konzultacije" nakon kojih je Letinić reterirao i otvorio prostor postizanju dogovora.

-Ne bih htio naštetiti tvrtki "Sarag", oni su naš dugogodišnji partner i postoje vrlo dobri izgledi da se suradnja nastavi. "Sarag" je od ulaska u naš poslovni prostor odradio niz pozitivnih stvari – preuzeli su zaposlenike i neke dugove, ulagali su u uređenje prostora. Inzistiram samo da sve bude zakonski utemeljeno i provedeno po predviđenoj proceduri i vjerujem da ćemo sljedećeg tjedna imati čistu i transparentnu situaciju, izjavio je sredinom travnja direktor Letinić.

Izgledalo je kao da je odustao od raskida ugovora, ali je onda odustao i od odustajanja, jer svi ti dogovori nisu doveli do kompromisa ni "čiste i transparentne situacije", a iz "Saraga" su odgovorili podnošenjem tužbe zbog raskida ugovora! Tako se priča o "oslobađanju" gradskog poslovnog prostora dodatno zakomplicirala, pa nisu pomogli ni prošlog tjedna vođeni razgovori: opet je došlo do kontakata između "Tržnice" i "Saraga", ali ovog puta se razmatrala mogućnost da "Tržnica" poništi raskid ugovora, a "Sarag" zauzvrat povuče tužbu.

Time bi direktor Tomislav Letinić praktično priznao da se zatrčao. S druge strane, pojačavajući svoje pozicije, "Sarag" je u međuvremenu posušio sve svoje zaostale poslovne obveze prema "Tržnici".

Kako je ovaj "slučaj" od početka postao predmet odmjeravanja snaga različitih grupacija unutar gradskog HDZ-a, nije isključeno da pod političkim pritiscima do takvog raspleta na kraju i dođe, ali je sada već poznat datum prvog ročišta povodom "Saragove" tužbe. Vrijeme curi, na Trgovačkom sudu u Zadru, taj će se predmet naći 6. lipnja.

Ali, prije toga, već sljedećeg tjedna, započet će i odvjetničko-pravosudno raspetljavanje druge Letinićeve odluke, one o uzastopnim otkazima najprije Marini Marušić, a onda i njenom suprugu Vlatku Marušiću, bivšem direktoru "Tržnice". S obzirom da je Marušić, unatoč brojnim primjedbama na njegov rad, na direktorskom mjestu bio "od stoljeća sedmog", a Letinića je postavio novi gradonačelnik Branko Dukić, ta je odluka također izazvala političke tenzije unutar vladajuće grupacije. S jedne se strane, kao "Dukićevog čovjeka" Letinića hrabri da pomete ne samo Marušića nego i druge "Kalmetine direktore", dok se s druge strane u pitanje dovode Letinićeve menadžerske sposobnosti koje se "nisu mogle razviti s tako malo radnog staža". Osim toga, bez obzira na problematičnost Marušićevog višegodišnjeg vođenja "Tržnice", problematizira se zakonitost tog otkaza, što bi, ako se pokaže da je Marušić zaista nezakonito otpušten, moglo izazvati poprilično financijsko opterećenje za "Tržnicu".

Ne želeći detaljno objašnjavati razloge otkaza, svjestan da ga čeka sudski spor, direktor Letinić je tada izjavio i ovo:

-Najvjerojatnije će navedene djelatnike zastupati ured odvjetnika Čede Prodanovića koji je već kontaktirao Tržnicu Zadar, a na sudu će se vidjeti detalji i razlozi otkaza.

Međutim, u trenutku kada je Letinić to izjavio, bilo je poznato da supružnike Marušić uopće ne zastupa Čedo Prodanović jer je odvjetničke kontakte s "Tržnicom" već uspostavio poznati zadarski odvjetnik Milan Petričić. A on potvrđuje da će tužbe biti ispisane sljedećeg tjedna.

 

 

Detalji otkaza čekaju sud

Marini Marušić je otkazan ugovor o radu usljed njezinog skrivljenog ponašanja i kršenja obveza iz radnog odnosa, a bivšem direktoru Vlatku Marušiću zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa, službeno je odgovorio direktor "Tržnice" Tomislav Letinić.

Svi detalji oba otkaza bit će razjašnjeni na sudu, a po neslužbenim informacijama bivšem direktoru Marušiću je zamjerena i medijska objava njegove izjave po kojoj je "Saragov" podnajam "Konzumu" bio odobren. Što je navodno shvaćeno kao kršenje "poslovne tajne".

Mada smo i u pripremi ovog teksta učestalo nazivali direktora "Tržnice", nismo uspjeli razgovarati s Tomislavom Letinićem.


 

25. travanj 2024 02:17