StoryEditorOCM
4 kantunaSABINA GLASOVAC IZBRISANA ZA IZBORE U ZADRU

Glasovac: to je izborni inženjering koji za cilj ima osigurati pobjedu jednoj kandidatkinji! Sabljar Dračevac: A kada je Sabina platila članarinu?

Piše Marina Karlović Sabolić / SD
26. svibnja 2018. - 15:50
sabina_glasovac11-200415

Sabina Glasovac, najaktivnija saborska zastupnica sa zadarskog područja, bivša pomoćnica ministra obrazovanja i SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra, bez ikakvog je obrazloženja izbrisana s popisa birača na SDP-ovim unutarstranačkim izborima.

Pravo glasa prilikom izbora za predsjednika SDP-ove zadarske županijske liste, koji će se održati 9. lipnja, oduzeto je i Nikoli Tučinovu, bivšem SDP-ovom vijećniku u skupštini Zadarske županije, koji je asistent eurozastupnici socijaldemokrata Biljani Borzan. S biračkog popisa za SDP-ove zadarske županijske izbore „očišćen“ je i niz drugih, manje poznatih članova. „Izbrisani“ tvrde da je riječ o čistom izbornom inženjeringu te da iza svega stoji namjera aktualne predsjednice županijske organizacije Renate Sabljar Dračevac da s glasanja eliminira članove koji podršku ne bi dali njoj nego njezinu protukandidatu Erolu Gašiju.

Klasična namještaljka

- Ne postoji niti jedan razlog zbog kojega sam izbačena s popisa birača. Pitanje je samo koliko je još članova izbrisano, a da uopće za to ne znaju. Ovo baca sjenu na cijeli izborni postupak koji je očito kontaminiran. Nakon svega, vrlo je upitno hoće li SDP-ovi izbori u Zadarskoj županiji uopće biti legalni - kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Sabina Glasovac, koja priznaje da je „šokirana“ svojom eliminacijom s liste SDP-ovih birača.
- Koliko je tu članova koji su ubačeni, a nemaju pravo glasa? Mi koji imamo pravo glasa smo izbačeni. Što je to? Klasična namještaljka, ništa drugo – zaključuje Glasovac, uvjerena da iza svega stoji izborni inženjering koji za cilj ima osigurati pobjedu jednoj kandidatkinji.

Petnaestak članova SDP-a iz Gračaca ovih se dana pismom obratilo predsjedniku socijaldemokrata Davoru Bernardiću i od njega zatražilo očitovanje o protustatutarnom ponašanju vodstva gračačkog SDP-a. Povod je ješ drastičniji – oni su izbrisani i s biračkog popisa i iz članstva SDP-a.

- Ako je razlog našeg izbacivanja činjenica da nismo plaćali članarinu, moramo napomenuti da nismo dobili uplatnice od svibnja prošle godine, dakle taj grijeh nije na nama – navode SDP-ovci iz Gračaca, koji Bernardića upozoravaju da rukovodstvo Općinskog odbora SDP-a Gračac „samo sebe bira, samo, bez članova, piše i fingira zapisnike, samo troši novce na netransparentan način“. Članovi su se, prema njihovim riječima, izbacivali i učlanjivali po potrebi radi održavanja izbora.

- Ako je netko problem, onda ga je lako riješiti izbacivanjem. Osim toga, 90 posto članstva je lažno jer se isti nikada nisu odazvali na izbore, na sastanke niti na ikakve druge aktivnosti koje je organizirao OO SDP-a Gračac. Većina tih ljudi su u inozemstvu, u staračkim domovima, nekima se ne zna niti trag. Kako bi se održao dojam da postoje, rukovodstvo OO SDP-a je svim navedenima platilo članarinu, jer je minimalna, i na taj način održalo dojam da članstvo postoji – upozoravaju gračački SDP-ovci Radmila Surla, Nikolina Obradović, Milka Kolundžić, Mira Gaćeša, Jovo Gaćeša, Milan Kralj, Slavica Jakšić, Marinko Sučević, Slađana Sučević, Momčilo Sučević, Ljubica Đekić, Mara Grubišić, Jovanka Kralj i Željka Pavletić.

Nekoliko članova Predsjedništva SDP-a potvrdilo nam je da su ovih dana primili i žalbu zadarskog SDP-ovca Jure Zubčića, člana Glavnog odbora stranke i donedavnog predsjednika Foruma mladih, u kojoj on Predsjedništvo, Statutarnu komisiju i predsjednika stranke obavještava o slučaju brisanja 30-ak članova iz Gračaca te traži njihovu zaštitu.

Razuman rok

- Predsjednik Davor Bernardić na posljednjoj sjednici Glavnog odbora rekao je da pozovemo sve koji su nepravedno i protustatutarno izbačeni. Ovim putem tražim da se članove iz Gračaca koji su izbrisani nedemokratski, nepravedno i protustatutarno vrati u članstvo te da im se omogući razuman rok za plaćanje članarine kako bi mogli sudjelovati u izbornom procesu, iako su već zakinuti za mogućnost kandidiranja. Duboko vjerujem da kao stranka snažno zastupamo demokratske standarde koje nikad i nigdje ne smijemo napuštati – zaključuje Zubčić, pozivajući se na novi stranački program u kojemu izrijekom stoji da SDP autokratski vođen, bez demokratskih procedura, jednostavno - nije moguć.

 

Renata Sabljar Dračevac: Nitko ne čisti popis birača kako bih ja bila izabrana
Koliko ja znam, svi koji su platili članarinu, a koji nisu kasnili i nisu previše dužni, trebaju biti na popisu birača. Za sve ostalo morate pitati Statutarnu komisiju - kratko nam je kazala predsjednica zadarske županijske organizacije Renata Sabljar Dračevac, ističući da je pravo pitanje u slučaju Sabine Glasovac koliko je dužna i kada je platila članarinu. I u njezinu i u slučaju Nikole Turčinova riječ je o ljudima koji žive od mandata SDP-a, a pravila su za sve članove u Hrvatskoj ista, ističe ona, odlučno odbacujući kritike da se birački popis čisti kako bi se njoj omogućio reizbor.
- To su gluposti. Ja dugovanja na temelju članarine SDP-a nemam, iako mi članarina mjesečno iznosi više od tisuću kuna - tvrdi pak Sabina Glasovac, koja upozorava da ona nije jedina koja je bez ikakvih osnova brisana s popisa birača u zadarskom županijskom SDP-u. Na Iblerovom trgu pak tvrde da je, po svemu sudeći, riječ o tehničkoj pogrešci zbog prebacivanja članarine s računa te da će zastupnica Glasovac moći glasati na SDP-ovim izborima.

20. travanj 2024 02:36