StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON SLUČAJA "LASTINOG" AUTOBUSA OPTUŽEN I ZA UNIŠTAVANJE OKOLIŠA

Branislav Švonja probio put u zaštićenom području!

29. svibnja 2018. - 23:21
177523_svonja_ff

Novosadski poduzetnik i predsjednik Demokratske partije Srba (DPS), 50-godišnji Branislav Švonja u utorak je sjeo na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru jer je u rujnu 2014.godine "probio" makadamski put u Parku Prirode Velebit. Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) tereti se za kazneno djelo protiv okoliša jer je put kao investitor izgradio u zaštićenom području u vlasništvu RH bez građevinske dozvole i protivno Zakonu o zaštiti okoliša.

"Nisam kriv, a obranu ću iznijeti na kraju dokaznog postupka", rekao je na sudu nakon optužbe da je izgradio ilegalni put u Parku prirode na području Golubića gdje ima kuću i često boravi. Osim saslušanja osam svjedoka, Švonjin odvjetnik Andrej Margarin u nastavku dokaznog postupka predložio je očevid na licu mjesta uz vještaka geometra i vještaka šumarske struke, što je sutkinja Ivana Parać Krišto prihvatila, te ga zakazala za 27. kolovoza.

"Kolike su šanse da nas tamo nešto ugrize ili napadne s obzirom da je riječ o Parku prirode Velebit"- zapitala se nakon čega joj je Švonja odgovorio da se ne mora brinuti jer je taj dio područja "čist", te se do njega, kako je rekao, slobodno može automobilom.

Očevidu na licu mjesta usprotivila se optužba navodeći kako taj potez nema smisla jer je kazneno djelo iz 2014. pa je lice mjesta promijenjeno.

Uz ovaj protiv okoliša, Švonji paralelno na istom sudu traje i postupak za slučaj "Lastinog" autobusa s plaćenim biračima iz Srbije na proteklim izborima u Obrovcu. Švonja je optužen za kazneno djelo protiv biračkog prava, odnosno povredu slobode odlučivanja birača za što je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. To je ujedno i prvi sudski epilog priče o kupovanju glasova pripadnika srpske zajednice koji se organizirano autobusima dovoze na glasovanje u obrovačka mjesta.

Na sudu je Švonja u utorak naveo kako je vlasnik privatne firme koja se bavi visokogradnjom, te da ima mjesečna primanja od tri do četiri tisuće kuna, što je, kako je ocijenio, dobro imovno stanje.

23. travanj 2024 23:30