StoryEditorOCM
4 kantunaOTKRIVAMO: ŠTO STOJI IZA PALJEVINE DVA AUTOMOBILA U JOVIĆEVOJ ULICI

Vlasnica automobila: "Mogli smo svi odletjeti u zrak!" Majka osumnjičene: "Moja kćer ne podnosi nepravdu!"

1. lipnja 2018. - 10:40
20180526_112820 (1)

"Obraćamo se javnosti putem medija kako bismo apelirali na sve relevantne institucije, od načelnika policije, državnog odvjetništva, suda i gradonačelnika grada Zadra da zaštite naše živote. Mi, stanovnici ulice Josipa Jovića, svjedočili smo još jednom nemilom incidentu u posljednja dva mjeseca počinjenom od iste osobe prema jednom od naših susjeda zbog, kako kaže policija u svom izvješću, obiteljskih problema.

Prvi incident se zbio oko Uskrsa, kada je osumnjičenica divljala automobilom po našoj ulici, zaustavila se u nekoliko navrata i gađala kuću i automobile oštećenika sa staklenim bocama. Prilikom njenog divljanja ulicom je vozila velikom brzinom, a moramo napomenuti da u našoj ulici živi više od 100 djece. Pri prvom incidentu, u tom divljačkom pohodu, zamalo je pregazila dijete jednog od susjeda. Prošlu subotu, dogodio se još veći incident, odnosno paljevina dvaju automobila jednog od naših susjeda, a za koji je osumnjičena ista osoba..."

Gornji citat dio je javnog pisma kojeg su stanovnici ulice Josipa Jovića uputili zadarskoj javnosti nakon što je 23-godišnja A.B. iz Zadra privedena u policiju pod sumnjom da je u noći s petka na subotu zapalila Audi i Opel u vlasništvu svog strica i njegove supruge. Nakon dva dana djevojka je puštena iz pritvora uz mjeru zabrane približavanja svojoj rodbini, a posljedice događaja koji je potresao Zadar počele su se razlijevati po medijima. Zašto je to napravila? Je li nekome htjela ugroziti život? Je li ona to zapravo napravila ili joj paljevinu netko želi prišiti?

Nakon objave nepotpisanog pisma stanara Jovićeve nazvala nas je Božena Bačić, supruga Mladena Bačića, kojima su zapaljeni automobili.

"Pukao mi je film, i više neću šutjeti. Želim sve javno reći" - kaže na početku razgovora Božena Bačić dodajući da ovo radi isključivo iz straha za svoje četvero malodobne djece i ostale djece u zadarskom kvartu Ričine.

- Ovo je bila kulminacija zlostavljanja koja traje osam godina, od kada je brat mog supruga upao u financijske probleme. Ovaj put smo mogli svi odletjeti u zrak da momci iz kvarta nisu uočili požar. Mi smo spavali kada su nam javili za požar. Susjedi su mislili da gori cijela kuća. Gorivo je bilo proliveno od jednog do drugog automobila. Srećom sve je zaustavljeno na vrijeme, no bilo je strašno – govori Božena, iza koje je, kako kaže, niz godina pretrpljenog straha, te pakla u kojem se zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa našla njezina obitelj.

Naime, odnos između njenog supruga Mladena i šogora Edija pogoršao se nakon smrti njihovog oca koji im je ostavio kuću s dva stana u Ulici Josipa Jovića. Nedugo nakon očeve smrti šogor Edi je upao u financijske probleme zbog kojih se zadužio kod suprugine sestre založivši naslijeđeni stan. No dugove nije vraćao pa mu je provedena ovrha nad stanom od jedne privatne osobe. Stan mu se našao na prodaji, a prošle godine kupila ga je njegova šogorica Božena Bačić.

Božena je kupnjom stekla pravo na posjed stana, no njezinom šogoru je ostalo pravo plodouživanja odnosno korištenja stana do kraja života, bez obzira na promjenu vlasništva. Zbog toga je Božena ove godine pokrenula sudski spor na Zemljišno knjižnom odjelu za brisanja šogorova prava, ali je sud u siječnju odlučio u njegovu korist i korist njegove djece kao suvlasnika jer je plodouživanje zabilježeno prije ovrhe. Ne bi li pobila njihovo pravo plodouživanja Božena je pokrenula sudsku tužbu koja još uvijek nije riješena.

U međuvremenu, Božena Bačić je pokrenula i sudsku ovrhu protiv Edijeve dvoje djece u vrijeme dok je on bio u pritvoru koja je provedena na način da su 12. travnja njena nećakinja i njen brat sudskom odlukom deložirani iz stana, a njihova majka, Olga Bačić, koja se u međuvremenu razvela, zadržala je jedan ključ od stana kao nositelj prava plodouživanja. To je očigledno stvorilo dodatnu napetost među članovima obitelji koja je na koncu kulminirala paljevinom automobila.
- U strahu sam za svoj život. Policija nas neće zaštititi. Na mome autu su 12 puta izbušili gume, suprugu skidaju tablice s kamiona, prijete mu ubojstvomja vodim dnevnik svih incidenata. To je danas postala debela knjiga – govori Božena dodajući kako se svi njihovi problemi zataškavaju u policiji jer je bivša šogorova supruga u vezi s pripadnikom interventne policije PU zadarske, a njegov brat također radi u policiji.

- Sve naše prijave su bačene u vjetar, a prijavljivali smo ih desetak puta. Protiv naše nećakinje samo je jednom podignuta prekršajna prijava, a nakon ove paljevine puštena je nakon svega dva dana. Naprotiv, mog su supruga više puta prijavljivali za izmišljeno nasilje, što je i na sudu dokazano – govori Božena Bačić.

Zbog težina izrečenih optužbi kontaktirali smo i obitelj 23-godišnjakinje koju je privela policija.

- Moja kćer ne podnosi nepravdu. Narušenog je zdravlja od kada je prisilno iseljena iz kuće. Uopće je strašno da se tako nešto događa u bližoj obitelji. Oni ne mogu podnijeti da drugi brat ima pravo na korištenje dijela kuće i zbog toga sve to rade, a to nikako ne može biti u redu. To je njezin stric i sramota je da on tako govori o svoj nećakinji javno i to samo zbog svog interesa. To je strašno da je vlastitu nećakinju istjerao iz kuće i to protivno svim zakonima.  Moja kćer ništa nije priznala i sada je sa mnom. Neka institucije odrade svoj posao. Cijeli slučaj je još pod istragom i mogu samo reći da sam sretna da tamo više ne živim i što sam otišla iz te kuće iz pakla – kazala nam je Olga Bačić, majka osumnjičene 23-godišnjakinje.

 

PU zadarska: Obrađujemo sve prijave
- Svaki događaj koji se prijavi, bez obzira tko ga je prijavio, odrađen je po pravilima struke, zakonu i našim ovlastima. Svi postupci koji su u tijeku rješevaju ga nadležna tijela na temelju naših prijava. Policija podnosi prijave, ali ne određuje kvalifikaciju djela, to je isključivo u nadležnosti državnog odvjetništva - rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, ne želeći ulaziti u detalje, odnosno prozivanje pojedinih policijskih djelatnika od strane Božene Bačić koje optužuje za zloupotrebu položaja, zataškavanje i sukob interesa.
21. travanj 2024 16:57