StoryEditorOCM
4 kantunaPOČELO SUĐENJE ZA POKUŠAJ UBOJSTVA NA VIRU

"Borio sam se za život, ali ga nisam htio prijaviti policiji jer mi se nije dalo dolaziti na sud!"

Piše B.S.
5. lipnja 2018. - 00:00
lanište obračun pljačka potjera policija

Zagrepčanin Pavle Gaši (33), u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Zadru rekao da se ne osjeća krivim za incident iz prošlog ljeta kada je optužen za pokušaj ubojstva na terasi kafića Casablanca na otoku Viru. Optužnicom se tereti da je oko četiri sata ujutro, 23. srpnja, iz okopojasne torbice izvukao nož oštrice duge 20 centimetara, te s ciljem da ga ubije, zamahnuo prema prsima 32-godišnjeg Viktora Kaštelanca, prijatelja vlasnika kafića.

Kaštelanac je, kako je sam ispričao, krenuo u obranu djevojke koju je Gaši navodno ošamario, pa je dok je ovaj mahao nožem, uhvatio oštricu, te njegov zamah blokirao desno rukom, zbog čega mu je Gaši porezao šaku. Oboje su pali na pod, a Gašijev je prijatelj u to vrijeme izvadio sprej suzavac, dok je ovaj pobjegao.

"Rekao sam mu da baci nož i da tu ima djece", no on je mahao nožem kao manijak te mi rekao: "Ubiću te majku ti j,...". Kada sam mu istrgnuo nož oboje smo pali na pod. Netko me udario šakom u potiljak. Nož je pao sa strane i netko ga je pokupio, a nakon toga je Gaši pobjegao" - rekao je na sudu Kaštelanac koji se potom našao pod rafalom pitanja Gašijeva odvjetnika Marka Marinovića.
Marinović je najprije istaknuo kako Gaši zapravo nije osoba koja je te večeri napala Kaštelanca jer ga ovaj u policiji uopće nije prepoznao, čime se, kako je naglasio, optužnica ne bavi.
"Kaznena prijava je usmjerena protiv nepoznate osobe, a ne Gašija ", rekao je.
Kaštelanac je priznao da se s prijateljem dogovorio kako neće prepoznati optuženog u policiji kako bi izbjegao dolaske na sud, no tu im je konstrukciju omela činjenica što je nakon incidenta Gaši sam pozvao policiju, zbog čega je i dignuta optužnica.

 "Iskreno na prepoznavanju sam rekao da se ne sjećam osobe koja me napala, jer mi se nije dalo ići na sud. Mislio sam da će se mojim neprepoznavanjem odbaciti kaznena prijava, međutim optužnica je podignuta i sada sam odlučio reći istinu. Tisuću posto sam siguran da me on napao. Tada sam imao puno posla, bio sam loše volje. Nije mi se dalo raspoznavati niti povlačiti po sudu, jer što ja imam od toga" - rekao je ne zaustavljajući se zbog čega ga je sutkinja Sandra Radanović morala upozoriti da se smiri.

"Nema veze. Ovo je nadjačavanje intelekta. Volim kad je svjedok elokventan- rekao je Marinović. Također ga je zanimalo zbog čega Kaštelanac te večeri nije pričekao da mu se pruži liječnička pomoć.
"Tri sata sam čekao na Hitnom prijemu u zadarskoj bolnici pa se, kako sam sam procijenio rana stvrdnula za šivanje, te sam otišao. Dan kasnije otišao sam kod svog liječnika koji mi je dao injekciju protiv tetanusa", pojasnio je.

Dodao je kako je prethodno na Hitnoj pomoći na Viru rekao da se rasjekao na razbijenu bocu.

"To sam rekao i lagao kako ne bih morao dolaziti na sud. Nisam štitio njega nego sebe. On je sam zvao policiju jer je mislio napraviti kontraefekt. Kada smo išli na prepoznavanje s prijateljem sam se dogovorio da obojica kažemo da ga ne prepoznajemo.
Sada mi "ne igra" ni da ga osude niti da ga puste. Briga me. Svjesno i namjerno ga nisam prepoznao, a te sam se večeri borio za svoj život".

Na upit odvjetnika Marinovića zbog čega je baš on intervenirao rekao je da bi to učinio svaki čovjek dobročinitelj.

Iako je tužiteljstvo navelo da će Gašiju dokazati kazneno djelo za koje se tereti optužnicom, Marinović je naveo kako za to nema elemenata. Uz to što, kako je rekao, ne postoji dovoljan intenzitet navodnog napada koji bi doveo do smrtne posljedice, te činjenice da je kaznena prijava podignuta protiv nepoznate osobe, Marinović je naveo također da u niti jednu okopojasnu torbicu ne može stati 32 centimetra dug nož.

"Takve torbice nema", zaključio je.
Suđenje se nastavlja 18.lipnja saslušavanjem svjedoka, i vještaka.

19. travanj 2024 12:51