StoryEditorOCM
4 kantunaI DALJE ISPADAJU KOSTURI IZ ORMARA VIKTORA PRTENJAČE

Je li krivotvoren zapisnik sa sjednice Općinskog vijeća na kojem je suglasnost za kamenolom dobila tvrtka Somar?

5. lipnja 2018. - 00:42
viktor_prtenjaca

Tomislav Prtenjača (NL), novi načelnik Općine Polača, kao da je otvorio Pandorinu kutiju objavom na internetu rezultata revizije svog prethodnika Viktora Prtnječe (HDZ) za zadnjih sedam godina mandata. Nakon što je "Slobodna Dalmacija" pisala o brojnim računima reprezentacije, usluga i poslova za koje je privatna revizija utvrdila da u općinskoj blagajni nemaju pokrića, našu je redakciju zapljusnuo niz poziva, mejlova i pisama u kojima se izvlače "stari grijesi" Viktora Prtenjače koji je suvereno vladao općinom četiri mandata, punih 16 godina. Njegovim odlaskom sada ispadaju kosturi iz ormara, a neke optužbe, stare 14 i više godina, gotovo je nemoguće provjeriti. Dokumentacija je praktički nedostupna, a navodne prijave policiji i odvjetništvu nitko više ne zarezuje jer je, kažu, nastupila zastara.

Ipak, među uistinu brojnim optužbama na račun bivšeg načelnika, našu je pažnju privukla jedna odluka Općinskog vijeća Polače iz kolovoza 2002. kada je Viktor bio u drugoj godini prvog mandata. Riječ je o suglasnosti koju je Općina Polača dala na koncesiju za kamenolom Grbovača poduzeću Somar iz Zadra. Naime, dokumentacija koju smo dobili sadrži zapisnike sa 6. i 7. sjednice Općinskog vijeća Polača na kojoj je bilo riječi o Grbovači. Zapisnike sa dviju sjednica uputili su nam "bivši zaposlenici i vijećnici Općine Polača", tvrdeći da Općinsko vijeće nikad nije raspravljalo o suglasnosti Somaru za kamenolom Grbovača, štoviše, optužuju Viktora Prtenjaču da je kao načelnik općine i predsjednik Općinskog vijeća sudjelovao u krivotvorenju zapisnika sa sjednice.

Bivši zaposlenici i vijećnici tvrde da se takvo glasanje nikad nije dogodilo, ali da je ipak zavedno u zapisniku, i tako postalo službeno. Drugim riječima, ističu, Prtenjača je Somaru bez njihovog znanja dao suglasnost za koncesiju na kamenolom za idućih 30-ak godina.

Naime, na Dnevnom redu 6. sjednice OV po točkom 8. bilo je predviđeno "Očitovanje o prijenosu-dodjeli odobrenja za eksploataciono polje Grbovača za tehničko-građevni kamen na području Općine Polača i grada Benkovca". Od vijećnika se tražilo da izaberu jednog od ponuditelja kojem bi Općina dala svoju suglasnost za koncesiju, no predsjednik OV Viktor Prtenjača, iznosi mišljenje da Općina svoju odluku prepusti Uredu državne uprave, službi za gospodarstvo, uz napomenu da se prilikom donošenja konačne odluke "vodi računa o zaštiti okoliša i sve mjere koje je potrebo poduzeti u tom pravcu, da se rukovodi poštivanje propisa i zakon...". Prijedlog predsjednika Prtenjače prošao je sa sedam glasova za i jednim suzdržanim.

No, na idućoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj 1. kolovoza, stvari se mijenjaju. U predzadnjoj točki Dnevnog reda, nazvanoj "Zahtjevi", po slovom e) piše: "Poduzeće Somar pismo namjere". Pred vijećnike je došlo pismo namjere Somara u kojem traže podršku Općinskog vijeća za dobivanje koncesije nad kamenolomom Grbovača. "Nakon kraće rasprave" stoji u zapisniku "glasovalo se 6 za i 4 protiv" uz dodatak da o istom zaključku valja upoznati nadležnu službu za gospodarstvo Državne uprave u Zadarskoj županiji, kojoj je šef tada bio Ivo Gregov.

Neki opozicijski vijećnici iz tog vremena s kojima smo razgovarali uvjeravaju nas da se o toj suglasnosti nikada nije raspravljalo, niti je takva točka bila na Dnevnom redu. Dodatno začuđuje zašto je predsjednik vijeća, između dvije sjednice, promijenio mišljenje, i sada odlučio dati suglasnost Somaru, umjesto da odluku o tome prepusti uredu Državne uprave, kao što je i sam bio predložio na prethodnoj sjednici.

Bivši vijećnici u svemu tome vide nezakonitost i pogodovanje, zbog čega su, tvrde, podnijeli kaznene prijave benkovačkoj policiji, Ministarstvu gospodarstva i državnom odvjetništvu, ali nikakav odgovor nikada nisu dobili, niti je neki postupak bio pokrenut. Naprotiv, "vuk je pojeo magare", kažu, Somar još i danas ima koncesiju na kamenolom koji je nekada bio u vlasništvu Prigorke prometa.

- Još jedna apsolutna laž i izmišljotina! – izravan je bivši načelnik Viktor Prtenjača koji nas odmah na početku razgovora upozorava da prema zakonu Općina ne može davati koncesije, nego suglasnost za koncesiju, a suglasnost nije obvezujuća, jer je konačna odluka bila u rukama ureda Državne uprave.

- Tko god da vam je dao te dokumente laže. Laže i kad kažu da nismo održali tu točku Dnevnog reda. Pa mi nikada nismo održali niti jednu sjednicu bez zapisnika – kaže Prtenjača objašnjavajući kako je OV odluku donijelo na početku njegovog prvog manadata kada je općinska blagajna bila u debelom minusu, a tvrtka Somar, odnosno njezin vlasnik, Nikola Sorić, tada su puno pomagali Općini.

- Darovao nam je kamion za našu zadrugu, sponzorirao je konjičke utrke, dao je gotovo milijun kuna materijala za održavanje poljskih putova. Taj je čovjek pokazao da mu je stalo do ove Općine i mi smo smatrali da je korektno da takva jedna tvrtka dobije našu suglasnost. Koja, napominjem, nije bila obvezujuća – ističe Prtenjača.

- Mi smo procjenili da je za našu općinu najbolje da Somar dobije koncesiju, na koncu smo tako i glasali. Općini je bilo u interesu da taj kamenolom ponovno proradi jer ga je bivši vlasnik bio doveo do propasti. Morate znati da je iz tog, ali i drugih kamenoloma s područja Općine Polača, gotovo u potpunosti nasuto preko 30 hektara mora u Gaženici gdje je podignuta nova luka – govori Prtenjača i dodaje.

- Zbog tog su mi kamenoloma, ali i drugih prijava, pet puta dolazili krim policija, poreznici, USKOK, državno odvjetništvo... Nikada nitko ništa nije našao sporno. I ove prijave, kao i ono što je objavljeno na internetu od strane privatne revizije sadašnjeg načelnika, dirigirani je napad na mene iz poznate kuhinje koja žele zagospodariti potencijalima Polače za idućih 300 godina. Znam tko su ti ljudi, taj prostorno-planski lobi koji želi vladati općinom. Nisu to mogli dok sam ja bio tu, a sad, što mislite, zašto se već ide u izmjene općinskog prostornog plana? Pratite dobro tko će zatražiti koncesiju nad državnim i općinskim zemljištem koje je stradalo u požarima prošle godine? – upozorava nas bivši načelnik i zaključuje u svom stilu.

- Ako itko dokaže da sam krivotvorio zapisnik sa neke sjednice OV, spreman sam istog momenta sam otići na Goli otok!

25. travanj 2024 06:23