StoryEditorOCM
4 kantunaPROPUŠTENA PRILIKA - NEMA SE VOLJE, IDEJE ILI PAMETI?

Zadar na SP u Rusiji ima Luku, Danijela, Šimu i Dominika, a TZ grada Zadra ne zanima organizacija javnih prijenosa utakmica!

Piše Iva Ivanac
4. lipnja 2018. - 22:50
hrvatska navijači

Svjetsko prvenstvo u nogometu počinje u Rusiji za 10 dana te nogometno ludilo polako zahvaća cijeli planet.

Najveći svjetski medijski događaj svake četiri godine privlači milijarde gledatelja, a paralelno s tim i veliku industriju oglašavanja i zabave, "tešku" desetke milijardi dolara.

Slično se događa i u Hrvatskoj, pogotovo kad na završnom turniru nastupa hrvatska reprezentacija. Odlična je to prilika za turističku promociju naše zemlje, zbog čega je Hrvatska turistička zajednica uoči ove sezone snimila promidžbeni spot u kojem su glavne zvijezde naši istaknuti sportaši Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Dejan Lovren, Marin Čilić, Dario Šarić...

Pivo u potocima

Nogomet u godini Svjetskog prvenstva sve prodaje, trgovi i ulice odzvanjaju skandiranjem navijača, sve je puno crveno-bijelih kockica, pivo teče u potocima, a jedno od najvažnijih pitanja postaje: gdje ćeš večeras gledati utakmicu?

Otkad "vatreni" nastupaju na velikim natjecanjima, uobičajena je praksa da se na trgovima i ulicama svih većih hrvatskih gradova organiziraju mjesta za javno praćenje susreta hrvatske reprezentacije. Turističke zajednice, svjesne reklamnog potencijala crveno-bijelih kockica, koriste priliku da sadržajno obogate sezonu te turistima i domaćima pruže nezaboravno iskustvo praćenja natjecanja navijajući za domaću reprezentaciju, ali i za reprezentacije gostiju iz cijeloga svijeta.

No taj potencijal svi ne prepoznaju. Primjerice, u gradu Zadru. Iz kojeg, za razliku od Rijeke, Šibenika ili Dubrovnika, dolaze čak četiri člana hrvatske nogometne reprezentacije: Luka Modrić, Danijel Subašić, Šime Vrsaljko i Dominik Livaković. Naime, sudeći po stavu direktora Turističke zajednice grada Zadra, ta im činjenica nije dovoljno zanimljiva pa će Zadrani i njihovi gosti nogometne utakmice hrvatske reprezentacije moći gledati ili u vlastitu aranžmanu ili u nekom od zadarskih kafića koji se žustro spremaju za nogometnu groznicu kupujući velike LCD televizore.

– Mi inače ne radimo takve stvari. To je slobodna volja ugostitelja i ostalih ljudi. Mi za svoje goste organiziramo drukčija javna događanja – kratko nam je odgovorio Ante Rados, direktor TZ-a grada Zadra, na naše pitanje hoće li tijekom ovoga ljeta biti organiziran neki "navijački kutak" za praćenje susreta na Svjetskom prvenstvu.

Takvog stava, međutim, nisu na otoku Viru, gdje SP u Rusiji dočekuju i više nego spremno, što i ne treba posebno čuditi. Zadnjih nekoliko godina već se nekako navikavamo da, ako želite dobar ljetni provod, valja krenuti put Vira, Biograda ili Benkovca, da ne kažemo Zrća, jer u Zadru možete umrijeti od dosade.

Naime, na Trgu sv. Jurja, općinska tvrtka "Vir turizam" postavit će LED ekran od čak sedam metara i još dva platna od po pet metara.
– Za prvu utakmicu reprezentacije protiv Nigerije organiziran je koncert Diktatora, no nabrijavanje za utakmicu počet će već u popodnevnim satima – rekla nam je Nina Peroš, event menadžerica u tvrtki "Vir turizam", dodajući kako će za zabavu biti zaduženi animatori koji pripremaju veliki "nogometni pikado". Ugostiteljske kućice nudit će piće, a za sada je poznato da će se pratiti samo utakmice hrvatske reprezentacije.

Fešta u Ravnim kotarima

Slična se fešta sprema i u Ravnim kotarima. Prema riječima direktora TZ-a grada Benkovca Vanje Čvrljka, utakmice "vatrenih" moći će se gledati na glavnom gradskom trgu uz prigodni program.
– Pripreme su počele, utakmice će se moći javno gledati. Prvenstveno utakmice naše reprezentacije. O svim tim detaljima brigu vodi dogradonačelnik Tomislav Klarica – kazao je Čvrljak.

U Biogradu, kao ni u Zadru, neće biti javno organiziranih mjesta za praćenje SP-a. Zamjenik gradonačelnika Marijan Stopfer rekao nam je da su tu mogućnost prepustili na slobodnu volju ugostiteljima i građanima.
 

08. svibanj 2024 20:46