StoryEditorOCM
4 kantunaSIGURNOST OD POŽARA U STAROJ GRADSKOJ JEZGRI OVE ĆE SE TURISTIČKE SEZONE POVEĆATI

Tijekom ljeta na Poluotoku će stalno biti dva dežurna vatrogasca s malim vatogasnim vozilom

Piše Iva Ivanac
5. lipnja 2018. - 22:12
vatrogasci2-050618

U Makarskoj se prije nepuna dva tjedna dogodila velika tragedija. U glavnoj ulici, Kalalargi, izbio je požar. Zbog bliskosti zgrada vatra se proširila na susjedni stan, a u nesreći je smrtno stradala jedna žena. Je li možda mogla biti spašena da vatrogasci 600 metara ulice u staroj gradskoj jezgri nisu prolazili 25 minuta zbog niskih strujnih kablova između kuća koji su onemogućili normalni prolaz vatrogasnim vozilima?

Iskustvo Makarske vrlo je lako primijeniti na Zadar. I Zadar ima svoju kalelargu, povijesnu jezgru i gustu gradnju. Uske kalete nisu baš pogodne za velika vatrogasna vozila, a ako tome još pridodate promet u ljetnim mjesecima kada nastaju nesnonse gužve, vatrogascima bi do Poluotoka trebalo nekoliko desetaka minuta. Sigurnost zaštite od požara u staroj gradskoj jezgri ove će se turističke sezone u Zadru ipak povećati jer će u maloj prostoriji kod zgrade suda konstantno dežurati dva vatrogasca s malim vatrogasnim vozilom koje može proći kroz uske ulice.

- Poluotok je tako građen i to ne možemo mijenjati, a k tome je jako slabo pokriven hidrantima koji se uglavnom nalaze uz obalu, odnosno na rivi. Nažalost hidranata nema u unutrašnjosti Poluotoka pa je time i mogućnost brze reakcije na slučajeve požara otežana, kaže Željko Šoša, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije dodajući kako im je na njihovu incijativu Grad Zadar izašao u susret i osogurao primjerenu prostoriju za dežurnu ekipu.

- U slučaju požara na Poluotoku dežurni odmah izlaze na teren i pokušavaju spriječiti daljnje širenje požara. Ta stand-by pozicija znaći brzina reakcije, dat će nam vremena da se ljudi s vatrogasnim vozilom i opremom žurno probiju, prvo kroz gusti promet, a potom kroz uske ulice, kaže Šoša koje i je itekako svjestan kakvu bi štetu požar na Poluotoku mogao napravit ako ga se na vrijeme ne stavi pod kontrolu.

- Stropovi i podovi su u većini kuća i stanova drveni, na tavanima ima toliko knjiga i starog namještaja, sanduka… Osim toga sve su kuće spojene tako da, ne dao Bog da nešto krene gorjeti, vatra bi se brzo širila, govori Šoša dodajući kako su tokom godina imali nekoliko intervencija na Poluotoku, ali su svi požari srećom jako brzo ugašeni i sanirani.

Šoša upozorava da dodatni problem za vatrogasce u smislu brzine reakcije predstavljaju stolovi i stolice ugostiteljskih objekata na ulicama Poluotoka, ali i tende i reklame, koje vatrogasci lako mogu pomaknuti...

- Ako je stol problem, maknuti ćemo ga, ako je tenda u pitanju rasparat ćemo je. Najbitnije je da dođemo do Poluotoka i da spasimo ljudske živote, poručuje Šoša uz napomenu da kada bi se od riječi do riječi poštovao pravilnik o Zakonu o zaštiti požara, kada bi se svaka kuća i objekt gledao kroz prizmu vatrogasne sigurnosti, nitko na Poluotoku ne bi mogao uopće živjeti.

19. travanj 2024 07:01