StoryEditorOCM
4 kantunaAMERIKANCI ŽELE BLEJANJE OVCE DOK SE KUPAJU U BAZENU'

Nove mjere za sezonu: Nitko više neće naplaćivati bove, a za plovila se uvode vinjete jer naše more nije septička jama!

Piše L.B.
6. lipnja 2018. - 20:34
sastanak2-060618

- Odvodnja, zbrinjavanje otpada i pitka voda u svakom kućanstvu su tri uvjeta koja moraju biti ispunjena u civiliziranom svijetu u kojem želimo razgovarati o razvoju turizma – rezimirao je zadarski župan Božidar Longin u srijedu, nakon što je održao sastanak sa gradonačelnicima i načelnicima sa područja cijele županije. Čelnici lokalnih samouprava sastali su se zbog predstojeće turističke sezone, kako bi definirali najvažnije probleme koje za sezonu treba riješiti.

- Dok se svi sustavi naprave, treba se snalaziti. Prvo je opskrba vodom otočnih općina, za što ćemo se obratiti „kontinentalnim“ županima da nam ustupe cisterne. Uz naše cisterne i vodonosce, problema ne bi smjelo biti, osobito onakvih suša kao lani – rekao je Longin, koji je za slijedeći tjedan, uz „priobalne i otočke“ načelnike, pozvao predstavnike policije, Carine, Lučke kapetanije i Županijske lučke uprave zbog „nereda u prostoru“.

- Imamo divlje kampere, divlje čartere, divlje vezove… Gdje god tko stigne baci bovu i to naplaćuje. Vrhunac je bio ispred jedne kuće u Općini Sv. Filip i Jakov: ispred jedne jedine kuće čovjek je stavio 30 bova i svaku naplaćivao po tisuću eura tjedno. To se više neće događati, nigdje – rekao je Longin.

Dugi otok, na kojem se broj turista ljeti popne na deset tisuća, ostao je bez ljekarne.

- Funkcionirala je gotovo šest godina, no od početka godine je nemamo. To je veliki problem, raspisali smo natječaj, no ustanova koja se javila je odustala. Sada smo raspisali novi, ali sa subvencijom Općine od 120 tisuća kuna godišnje, pa vjerujemo da će se taj problem riješiti u najbržem mogućem roku – kazao je načelnik općine Sali Zoran Morović, kojega muči i otpad na plažama, osobito na Saharunu, te osobito vodoopskrba.

- Imamo desalinizator. Ali kad dođe deset tisuća ljudi, to više ne funkcionira. Danas smo konačno konkretno razgovarali o povezivanju s kopnom preko crpne stanice Borik, čime se rješava vodoopskrba i drugih otoka poput Iža ili Rave, a do tada će nam dolaziti cisterne i vodonosci – rekao je Morović.

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić istaknuo je da općina ima deset kilometara obale i jednako toliko problema sa glisiranjem kojem na kraj pokušava stati postavljanjem zaštitnih mreža sa plutom. No uz tri obalna mjesta (Sv. Filip i Jakov, Turanj i Sv. Petar), ova općina ima i tri mjesta u zaleđu.

- Sikovo, Raštane Gornje i Raštane Donje, koliko god su maleni i u zaobalju, imaju kuće za odmor sa više od 30 bazena. Događa nam se sada da je popunjenost tih kuća bolja nego u kućama koje su prvi red do mora – rekao je Pelicarić, na što je župan Longin kazao da samo u Debeljaku ima 20 bazena, u Lišanima ih je već šest, a u Poličniku ih ima 60.

- Kuće u Lišanima Ostrovičkim koje imaju bazen rasprodane su od 1. svibnja do 1. listopada. Ljudi vole zaobalje, Amerikanac želi čuti blejanje ovce dok se kupa u bazenu. A sve im je blizu, Krka, Plitvice, Biograd… Njima pola sata vožnje ne predstavlja ništa, toliko se inače voze po svojim gradovima, a nama je to „drama“ – rekao je Longin. Lončar je potvrdio da su i u Poličniku sve kuće koje imaju bazen popunjene od svibnja do listopada, da ih ima u Poličniku, Murvici i Briševu, a da zahtjeva za smještaj ima i kroz godinu.

 

NAŠE MORE JE POSTALO SEPTIČKA JAMA: ZA PLOVILA ĆEMO UVESTI VINJETE!

- Počet ćemo zaštićivati naše more. Moj prijedlog su vinjete. Naše more je postalo otvorena septička jama. Svaki treći Mađar, Slovenac ili ne znam koji turist za svojim automobilom vuče neki gumenjak, brodić, gliser. To su ogromna zagađenja, to je veliki broj ljudi. Oni neka plate vinjetu na ulasku u Hrvatsku za svoje plovilo – rekao je Longin. Za lobiranje za uvođenje vinjete zadužen je i saborski zastupnik Davor Lončar, načelnik općine Poličnik.

26. travanj 2024 22:15