StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ ŠVICARAC

Na sudu u Zadru donesena još jedna presuda za povrat preplaćenih kamata!

6. lipnja 2018. - 21:03
rogić

Najnovijom presudom Općinskog suda u Zadru banka klijentici mora vratiti preplaćene kamate po kreditu vezanom u švicarski franak, čime je nastavljen još jedan u nizu uspješnih sporova građana protiv banaka zbog neregularno ugovorenih kamatnih stopa.

Nepravomoćnom presudom suca Željka Rogića izrečenom u ponedjeljak, OTP Splitska banka d.d. Split, Zadranki, naime, mora vratiti iznos od 3.414,22 kuna preplaćenih kamata od 2006. godine kada je podignula kredit od 19.550,00 CHF s promjenjivom kamatnom stopom od 5,10 posto.

U tužbi protiv banke iz 2015. godine, Zadranka se pozvala, između ostalog, na ključnu presudu Trgovačkog suda u Zagrebu iz 2013.godine, koja je i dovela do pokretanja niza tužbi od strane dužnika u Hrvatskoj, koji su tražili da im se isplati razlika između kamate koju su ugovorili prilikom sklapanja kredita i kamate koju je banka na svoju ruku odredila za vrijeme otplate kredita.

Presedansku tužbu pokrenuo je "Potrošač – Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača" radi zaštite kolektivnih interesa potrošača, nakon čega je utvrđeno da su banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača. U postupku je, naime, utvrđeno da banke kao trgovci nisu potrošače u cijelosti informirale o svim potrebnim parametrima bitnim za donošenje valjane odluke, što je imalo za posljedicu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih stranaka.

Iako je OTP Splitska banka d.d. Split, u odgovoru na tužbu navela da ta presuda nije dovoljna da bi predstavljala dokazanu osnovu, jer je riječ o tzv. kolektivnoj parnici, sudac je utvrdio suprotno.
"Nedvojbeno da je tuženik stjecao i stekao bez osnove razliku između početno ugovorene i kasnijih (jednostrano povećavanih) kamatnih stopa", naveo je u obrazloženju presude sudac Rogić.
Banka je prigovorila i zastaru postupka navodeći da je istekao i petogodišnji opći zastarni rok, te da su svi anuiteti utuženi po proteku trogodišnjeg zastarnog roka, no sudac to nije uvažio odbio obrazloživši kako je rok zastare počeo teći iznova obzirom na donošenje rješenja Visokog trgovačkog suda RH iz 2014. godine.

Još u rujnu 2013. godine na Županijskom sudu u Zadru donesena je prva prava pravomoćna presuda kojom je presuđeno da Splitska banka mora isplatiti dužniku cca. 11.000 kn plus zakonske zatezne kamate, zbog nezakonito povećavanih kamatnih stopa tijekom 5 godina od dana podizanja privatne tužbe. Time je ustanovljena sudska praksa kako će se suditi nakon žalbi banaka na prvostupanjske pozitivne presude.
Procjenjuje se da je više od 152 tisuće Hrvata do 2012. godine ugovaralo kredite s promjenjivim kamatnim stopama

20. travanj 2024 07:28